ghostingolás

Szellemek, Kísértetek, Zombik és a szerelmi életünk

RandiBlog Halloween kiadás

Szellemek hűlt helyei lengik be a szerelmi életed? Randi-kísértetek csekkolják az insta sztorijaid? Eltemetett ismerkedésekből visszatért zombik invitálnak szombat esti légyottra? Úgy tűnik a 21. századra a babonák teremtményei tényleg életre keltek, csak épp egy nem várt életterületen manifesztálódva: a szerelmi életünket uralták el!

Nos, az év ezen szakaszában pont passzol az időjáráshoz – talán a hangulatunkhoz is – a köd előtte, köd utána típusú randi szituációk témája. Ám, most nem annyira a magam gondolatait osztanám meg, ugyanis ezúttal Matthew Hussey az ihletadó.

A csodálatos Matthew Hussey…

Jó pár éve követem már Matthew Hussey-t és a munkásságát, és többször megfordult már a fejemben, hogy felhívom rá a figyelmeteket, de végül mindig elmaradt.

Ám, most Halloween kapcsán egy nagyon jó párhuzammal érkezett, és egyből az ugrott be, hogy ezt meg kell osztanom veletek. Nos, először csak a videóját terveztem beszúrni, egy rövid felvezetővel, aztán arra jutottam, hogy az angolul nem értők, illetve azok kedvéért, akik olyan helyzetben vannak, hogy most épp nem tudnak videót nézni, röviden össze is foglalom a lényeget a videó alatt.

Összefoglaló

Ghosting, avagy szellemként eltűnt randipartnerek

Ghosting alatt azt értjük, amikor valaki csak szimplán felszívódik, mondjuk online kontaktnál a beszélgetés során vagy egy-két találkozás után. Rosszabb esetben, amikor már kezd valami kialakulni, egyszer csak elérhetetlenné válik a másik és többé nem hallasz róla.

A kezdeti szakaszban, amikor még csak alakulgat valami, még ha véget is ér, a lezárás aktusa mégis fontos. Fontos, hogy egyáltalán tudjuk, mi a helyzet. Ezekben a szitukban pedig pont ez marad el, ami eléggé megnehezítheti a lezárást és a továbblépést. És persze a fejünkben pörögnek az olykor kínzó kérdések („mi a fene történt?”), amikre sosem kapjuk meg a választ…

Itt is egy karakteres hiba van, amit sokan elkövetnek, mégpedig, hogy ezeket a szitukat eléggé magunkra szoktuk venni. Hajlamosak vagyunk a saját vélt értéktelenségünket látni ezekben a helyzetekben. („Még annyit sem érdemlek, hogy legalább írjon valami hülye „bocsi, de sztem nincs meg a vibe” dumát?!”)

Ilyen esetben van egy fontos lépés, amit meg kell tennünk: megadni saját magunknak a lezárást! Nem, nem fogunk kapni, és ilyen esetben nem is kell foglalkozni azzal, hogy magyarázatot várjunk, és megkapjuk a lezárást. Ezt saját magunknak kell megadunk.

Felszívódás = Épp elég infó…

Az, hogy felszívódott valójában épp elég információ ahhoz, hogy meghozd a döntést, hogy továbblépsz. (És nem agyalsz tovább.) Nem, nem kell azon agyalnod, hogy ennyire nem számítasz, vagy számítasz, csak van egy „de”. Szeresd és becsüld saját magadat annyira, hogy úgy bánsz magaddal, ahogyan megérdemled és lépj ki abból a helyzetből, amiben ez nem történik meg!

Gondolj erre, ha a lezárást segítő információkat kutatnád: ha valaki nem keres, az is információ. Ezekben az esetekben az érdeklődés hiánya a lezárás.

Haunting, avagy amikor  az elkaszált randik szellemei kísértenek

Randizás kontextusában a kísértetek azok a személyek, akikkel eljutottunk az ismerkedés folyamatában valameddig, de ez egy ponton megszakadt, ám az illető(k) azóta is követnek – elsősorban a közösségi média felületein – lájkolgatják a képeinket, követik a sztorijainkat.

Fontos kiemelni, hogy ennek nem szabad jelentőséget tulajdonítani, hiszen mindent egybevetve ez egy visszalépés! Visszalépés, mert a közvetlen, privát csatornákról, ahol minőségi kommunikáció zajlott, visszaléptünk a közvetett „kommunikáció” szintjére. Különösen akkor fontos meglátni, hogy ez visszalépés, aminek fő eleme a távolságtartás, ha egyébként mondjuk az üzeneteidre sem válaszol, vagy érdektelen és hamar leráz.

Az, hogy nézegeti a sztorijaidat, vagy lájkolja a posztjaidat, önmagában nem jelent igazi érdeklődést. Mégis olyan sokszor beleesünk a hibába, hogy azon pörgünk, „mit nézegetni a sztorijaimat”, agyalunk rajta, hogy most mit jelent, ha belájkolta az új képemet. Matthew egy nagyon jó megfogalmazást használt erre: ez csak egy absztrakt jelenlét az életedben, de nem egy direkt interakció veled.

A magam részéről – lehet, kicsit gonosz módon – el szoktam könyvelni őket rajongónak vagy kukkolóknak, hiszen közvetlenül nem részei az életemnek, pusztán külső szemlélői annak, amit online megosztok magamból.

Ha nagyon kilendít a lelki egyensúlyodból, vagy nem tudod hova tenni, esetleg zavar, és nem akarod látni, hogy követ, egyszerűen tiltsd le, vagy töröld a követőid közül. Persze, ha egyébként kedveled, nem muszáj. Illetve lehet, hogy azért követ továbbra is, mert bár nem akar veled közelebbi kapcsolatot, de egyébként kedvel és szimpatikus vagy neki. A lényeg, hogy ne tekints erre úgy, hogy ez most egy jel, hogy akar valamit tőled. Ha pusztán ennyi a „történés”, az azt jelenti, hogy jó eséllyel közömbös irántad, szóval kezeld ennek megfelelően.

Zombie-ing, amikor a halott randik feltámadva visszatérnek

Randi-Zombi az, aki teljesen eltűnt az életedből, de most ismét visszatért a halálból semmiből. Elképzelhető, hogy korábban pont ghostingoltak, és felbukkanásukkal akár teljesen átugorják a tényt, hogy egyébként szó nélkül felszívódtak. (Vagy éppen azt feledik, hogy dobtak, és már jó ideje nincs köztetek semmiféle kommunikáció…)

Necces helyzetek, mert itt döntened kell, ami nem feltétlenül egyszerű. Lehet, hogy tényleg valahogy benne maradtál a fejében, és szívese nyitna feléd újra. De sokkal valószínűbb, hogy nem ez a helyzet. Nagy a veszélye, hogy az illető a saját önző indíttatásai által motiváltan tért vissza, miközben az érdeklődése nem feltétlenül valóságos. Meglehet, hogy csak éppen unatkozott, ezért írt rád vagy invitált találkozóra, és a felbukkanás csak unaloöműző, nem a személyednek szól. A zombiknak jellemzően csak épp kell valami vagy valaki, és te jutottál eszébe opcióként.

A tipikus randi-zombik pontosan ezt csinálják: épp szükségük van valamire, amit meg akarnak kapni. Épp unatkozik és el akarja ütni az időt, vagy visszaigazolást keres, vagy magányos és társaságra vágyik. A probléma, hogy ehhez csak egy eszköz vagy, és ha hagyod, könnyen egy nyitott ajtóban találhatod magad, amin kénye-kedve szerint járkál ki és be az illető.

Fontos meglátni, hogy ebben az esetben a visszatérés nem a valód érdeklődés jele, vagyis ne gondold túl. A felbukkanását lásd annak, ami: itt és ebben a pillanatban eszébe jutottál, és elütné veled az időt. Pont. Se több, se kevesebb. Belemehetsz, ha neked is van kedved hozzá, csak tudd, hogy ennek nincs ennél több jelentősége.

Van különbség figyelem és (jövőbe mutató) szándék között

Az, hogy valakitől figyelmet kapsz (itt és most) nem jelenti automatikusan azt, hogy szándékában áll ennél több is. Ahogyan szándék és valódi befektetés (értsd: valóban tesz érted és a kapcsolat alakulásáért) között is van különbség.

Egy kapcsolat a két fél közös befektetésének függvénye, az egymáshoz való viszonyulásuk mentén alakul. A zombik lehet, hogy éppen figyelmet fordítanak rád, de ez nem minőségi odafigyelés, és pláne nem befektetés egy alakuló kapcsolatba.

Ugyanakkor tény, hogy ezt néha nehéz felismerni, olykor pedig nehéz belátni. Amikor vonzódunk valakihez, ha tetszik valaki és őszintén szimpatizálunk vele, nehéz lehet kisilabizálni, hogy egy visszatérésnél mitévők legyünk. Ilyenkor érdemes arra figyelni, hogy azon túl, hogy időt tölt veled – amikor neki jólesik – tesz-e érted, a kapcsolat fejlődéséért, vagy valójában a könnyed időtöltésen túl nem számíthatsz rá.

A címkéken túl… Ördögűzést nekik!

Ezek a megfogalmazások csupán különböző formái annak, amikor valaki nem tesz igazán a másikért, nem fektet be a kapcsolatba időt és energiát. (Jellemezően inkább csak kivesz belőle annyit, amennyi kényelmes, aztán fel is út, le is út.)

Ne invesztálj olyan kapcsolatba, ami nem kölcsönös. Nem számít, mennyire kedveled, mennyire tetszik! Ha nem törődik veled úgy, ahogyan arra te vágysz, akkor az nem az a kapcsolat, amit keresel. Mi vagyunk saját magunk Ördögűzői, és a Szellemeket, Kísérteteket meg Zombikat bizony ki kell űzni! Legtöbbször csak az energiánkat szívják, az időnket húzzák. Az analizálás, az apró részletek boncolgatása, az ő jeges kis érintésük, amivel marasztalnak a szellemvilág ködös közegében.

Szóval ahelyett, hogy túlvilági, halott kapcsolatokat kergetsz, inkább kezdj el valóban élni. Fókuszálj a saját életedbe, invesztálj magadba és a már meglévő emberi kapcsolataidba. Ne éltesd a szellemeidet, sőt, hagyd őket éhezni, és inkább fókuszálj arra, hogy egy valóban létező és perpektívát nyújtó kapcsolatba invesztálnálsz időt, energiát, szeretetet, gondoskodást, és mindent amit adni tudsz magadból. Mert csak egy ilyen kapcsolatban fogsz viszonzásra is találni.


Kövess minket Facebookon vagy Instagramon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük