Jane Austen megfilmesített művei és ahhoz hasonló filmek

Büszkeség és balítélet, avagy filmek Jane Austen világából

Így 2020 furcsa nyarának lányos hangulataiba merülve, mi más is adhatna némi felüdítő, könnyed pillanatot, mint a nagy klasszikusok lányregényessége?! Midőn kiolvasva letettem Jane Austen nagy klasszikusát, és jól el is döntöttem, hogy újranézem egy-két filmes adaptációját, blogger agyamba meg is érkezett az inspiráció: blogbejegyzéssel kell áldoznom a klasszikus romantika filmes archívumának!

Szóval, ha filmezős órákba veszve vágyódsz a Büszkeség és balítélet utánozhatatlan hangulata után, de már tucatnyiszor láttad, ezért belevinnél valami változatosságot a klasszikusan hangulatba… Nos, akkor ez a bejegyzés pont neked szól!

A Büszkeség és balítélet egy ikon a történetek világában, ezért előre is felkészítek mindenkit: ez egy hosszú bejegyzés lesz, sok-sok filmmel, de áttételesen akár még néhány klasszikus regényhez is meghozhatja a kedveteket.

Mivel ez egy nagy téma, a bejegyzés három fő részre tagolódik. Mivel a Büszkeség és balítélet Jane Austen legismertebb regénye, így amik leginkább hajaznak a hangulatára, azok az írónő további alkotásai, persze mind egyedi és szellemes történettel. Ezért az első szekcióban Jane Austen alkotásait lajstromoztam.

Természetesen Austen világa sok írót és filmest is megihletett, akik így-úgy továbbgondolták a klasszikusokat, de azért még jól érezhetően – és vállaltan – megmaradtak Austen vonalánál. Ezek a filmek kaptak helyet a második szekcióban, ahol a szorosabban kapcsolódó alkotásokat listáztam.

A harmdik szekcióban pedig olyan hasonló filmek kaptak helyet, amelyek hangulatukban valamilyen formában összerezonálnak a Büszkeség és Balítélet, valamint az „austeni világ” elemeivel. Ezekből is összegyűjtöttem egy csokornyit.

Szóval következzenek a Büszkeség és balítélethez hasonló filmek!


1. szekció: Jane Austen (megfilmesített) világa

Jane Austen nevéhez 6 komplett regény fűződik, amelyeknek talán legtisztább esszenciája a Büszkeség és balítélet, amely a legnépszerűbb is mind közül. Ezért, ha egy filmezős délutánon vágyódsz a Büszkeség és balítélet hangulata után, a legpraktikusabb, ha Austen életművéből válogatsz. Persze a nagy népszerűségre tekintettel újra és újra feldolgozták a történeteket, ezért mindből elérhető több verzió is, mind filmes, mind sorozatos formában. Így választék – és terjedelmes „watchlist” – van bőven!

Szóval szedjük is össze, milyen címeket kell keresni a filmarchívumokban a Jane Austen adaptációk után kutatva:

Jane Austen művei:

 • Értelem és érzelem / Sense and Sensibility
 • Büszkeség és balítélet / Pride and Prejudice
 • A mansfieldi kastély / Mansfield Park
 • Emma / Emma
 • Meggyőző érvek / Persuasion
 • A klastrom titka / Northanger Abbey

+1: Lady Susan , avagy Love and Friendship:

A Lady Susan Austen egy kevésbé ismert levélregénye, ami csaknem nyolcvan évvel születése után került kiadásra. A műből 2016-ban Love & Friendship címmel készítettek filmadaptációt.


2. szekció: Kalandozások Jane Austen világában

Lányos bánatunkra, azért előbb vagy utóbb csak elfogynak azok a filmadaptációk, de mi még mindig áhítozunk a filmek Mr. Darcy-jai után. Szóval böngésszünk tovább, de azért még nem annyira elrugaszkodva…

Ebben a szekcióban olyan filmeket szedtem össze, amelyek szorosan kapcsolódnak Austen világához, legyenek akár történeteinek tovább- és/vagy utángondolásai, vagy éppen az Austen-rajongás bemutatása. Akad itt az Austen-jellegzetességeket modernebb vagy alternatívabb köntösbe bújtató, vagy akár az utolsó elemként, Jane Austen élettörténetét feldolgozó alkotás is. Hát igen, valljuk be, az Austen-biznisz kifejezetten virágzik…

Vakáció Mr. Darcy-val / Austenland (2013)

És ha már az Austen-biznisz virágzásáról van szó… hajlandó lennél fizetni azért, hogy egy vakáció keretében megélhess némi büszkeséget és balítéletet? Az Austenland, illetve magyar címén Vakáció Mr. Darcy-val, pont ezzel az ötlettel játszik el…

>>IMDb adatlap<<

Lost in Austen (2008)

Persze befizetni egy útra magunkat Austenlandbe egészen más, mint ténylegesen belecsöppenni a kedvenc romantikus lányregényünkbe! Te maradéktalanul bele tudnád élni magad a romantika virágkorába? És akár még a „szövegedet” is kifogástalanul tudnád előadni?

>>IMDb adatlap<<

Jane Austen könyvklub / The Jane Austen Book Club (2007)

Nos, kedvenc írónőnk ugyan már jó kétszáz évvel ezelőtt alkotott, így érdekes kérdés lehet, hogy történetei mennyire időtállóak? A mai kor embere számára is tartogat időszerű üzeneteket? Nos, a klasszikus regények során haladva bontakoznak ki a szereplők történetei is…

>>IMDb adatlap<<

Spinédzserek / Clueless (1995)

Szépelegjünk egy kicsit alternatív irányba. Tudtad, hogy a 90-es évek ikonikus filmje valójában Jane Austen Emmájának egy újragondolt feldolgozása? Hát, ha valami egészen modern utángondolást is be mersz vállalni, érdekes kalandozás lehet a Spinédzserek egy kósza délutánon.

>>IMDb adatlap<<

Büszkeség és balítélet meg a zombik / Pride and Prejudice and Zombies (2016)

És ha már érdekes kalandozás…. A remek könyvadaptációk  mellett egy újabbal nehéz lett volna kitűnni, így a készítők vittek egy morbid csavart a klasszikus sztoriba. Nos, nem hiszem el, hogy ezt mondom, de a trükk egészen működőképesre sikeredett – márha elbírja a lelked az abszurditást. A film kiválóan hozza a modoros hangulatot, persze a sztori eleve kiváló, és csak néhány balítéletes zombival kellett megspékelni.

Nos, ha klasszikusra és némi apokaliptikusra vágysz egyszerre, valamint nem riadsz vissza némi abszurd pikantériártól, nos ebben az esetben megfontolandó kompromisszumot jelent a Büszkeség és balítélet és zombik című alternatív alkotás.

Utóirat: Legalább most már Halloweenkor is van alternatívánk a Büszkeségre és balítéletre!

>>IMDb adatlap<<

Bridget Jones naplója / Bridget Jone’s Diary (2001)

Itt egy Darcy, ott egy Darcy… És bizony az egyezés nem is annyira véletlen! Austen hagyományai beleivódtak még a modern szinglik regényes szerelmeibe is. „Mr. Darcy” pedig szinte már fogalom! Egy szerelemre áhítozó, nem hétköznapi lány a 21. században pedig mégis mi más lehetne, mint szingli?! Szóval érdemes lehet egy csajos estén felkutatni a büszkeségek és balítéletek elemeit a Bridget Jones naplójában is.

>>IMDb adatlap<<

A halál jár Pemberley-ben / Death Comes to Pemberly (2013)

A happy end elmaradhatatlan tartozéka kedvenc romantikus filmjeinknek. Ám, innentől kezdve szinte magától értetődő kérdés: hogy alakul kedvenc karaktereink sorsa ez után? Nos, ez az alkotás épp ebből a kérdésből született, némi csavarral, ugyanis az író krimivé alakította kedvenc klasszikusunk folytatását…

>>IMDb adatlap<<

Mátkaság és legényélet / Bride and Prejudice (2004)

Természetesen Bollywoodnak is szüksége volt a saját maga verziójára a büszkeséggel és balítélettel telített szerelmes történetből. A végeredmény pedig egy egészen kellemes hangulatú alternatív feldolgozás. Persze az eredetihez nem ér fel, de kikapcsolódásnak azért nem rossz.

>>IMDb adatlap<<

Jane Austen magánélete / Becoming Jane (2007)

A Jane Austen fiatal éveit feldolgozó film kiváló választás arra, ha nem csak elmerülnénk korának hangulatában, de a színfalak mögé is bekukkantanánk. Spoiler: Nos, a valóság bár fordulatos, de korántsem annyira lányregényesen romantikus.

>>IMDb adatlap<<


3. szekció: A Büszkeség és balítélethez hasonló filmek

Már eddig is számos lehetőséget felvetettünk azokra a filmezős délutánokra, amikor nem akaródzik ezredjére is a  Büszkeség és balítéletet elindítani. Mégis folytassuk a sort, hiszen ha elkap a lányos-filmezős hangulat, akkor még ez is bőven kevés. 😀 (Legalábbis mire annyi idősek lesztek, mint én, már mindet láttátok… legalább háromszor…)

A következőkben olyan alkotásokat igyekeztem összeszedni, amelyek hangulatukat és/vagy témájukat tekintve jó alternatívát jelenthetnek, ha nem annyira messzire, de mégis tovaruccannátok a klasszikus Austen-tematikától.

Jane Eyre

Charlotte Brontë története a világirodalom kiemelt klasszikusai közé tartozik, nem csoda hát, hogy ebből az alkotásból is számos filmes adaptáció készült már. A tisztaszívűségét még a megpróbáltatások ellenére is megőrző főhősnő a viktoriánus kor önző és álszent bugyraiba kalauzol bennünket, hogy a tiszta szeretet romantikájával emeljen ki onnan.

*Nem hivatkozom konkrét filmre, mert több feldolgozás is készült belőle.

Hölgyek öröme / The Paradise (2012)

Habkönnyed, de igényes történet a romantika kedvelőinek egy tiszta szívű, de okos és tehetséges női főhős „modern” világban való boldogulásáról, Émile Zola regénye alapján.

>>IMDb adatlap<<

A hiúság vására / Vanity Fair

Ismét egy klasszikus, és ahogy már a cím is utal rá, itt bizony az emberi jellem árnyoldalai viszik vásárra magukat, ugyanis a történet tulajdonképpen a XIX. századi angol társadalom szatirikus bemutatása.

*Nem hivatkozom konkrét filmre, mert több feldolgozás is készült belőle.

Downton Abbey

Visszafogott romantika és történelmi körkép a vidéki Angliáról… csak épp időben egy kicsivel  Jane Austen után. Érdekes abból a szemszögből is szemlélődni, hogy vajon mennyit változott a világ a cirka 100 év alatt… És ez egy elég nyomós érv, amellett, hogy újranézzük a sorozatot, nem?

>>IMDb adatlap<<

Az ártatlanság kora / The Age of Innocence (1993)

New York. 1870-es évek. A felső tízezer életét felkavarja a kétes hírű Olenska grófnő érkezése. Éppen úgy, ahogyan az ifjú Newland Archer, korábban terv szerint alakuló életét is felforgatja a nő iránt ébredő vonzalma. A társadalomkritikától sem mentes mű, a szerelmi háromszög „leple alatt” a választás szabadságának kérdését feszegeti a merev társadalmi szabályok korában.

>>IMDb adatlap<<

A tolvajlány / Fingersmith (2005)

Egy fondorlatos történet az 1800-as évek angliájának színteréről, és két nő kapcsolatáról. A fiatal Sue egy csirkefogó banda tagjaként titkos „megbízással” érkezik Maud szolgálatába szobalányként. A terv szerint a gazdag örökösnő elcsábításában kell segédkeznie, ám az események váratlan fordulatokat vesznek…

>>IMDb adatlap<<

Észak és Dél / North & South (2004)

A középosztálybeli Margaret Hale családjával Milton városába költözik. A város híres a textiliparáról, és a fiatal nő hamar mély együttérzéssel kezd viseltetni a munkások sorsa iránt. Ám, ez befolyásolja objektivitását, minekután éles kritikával illeti környezetét. Mindeközben az egyik helyi textilüzem tulajdonosa, a fiatal és jóképű John Thornton apja tanítványává válik és kettejük kapcsolata csak újabb konfliktusokhoz vezet…

>>IMDb adatlap<<

Viktória / Victoria (2016 – )

Ha már a történetek egy része a viktoriánus világba kalauzol el bennünket, hát ne hagyjuk ki a korszakot fémjelző uralkodót se! Az ikonikus királynőről is számos alkotás készült már, ezúttal a fiatal éveit feldolgozó – és viszonylag új – sorozatot ajánlanék a lista részeként, ami bizonyosan csemege a kosztümös romantika kedvelőinek.

>>IMDb adatlap<<

Miss Potter (2006)

Egy igazán erős, és korában rendbontó eszmék szerint élő nőt ismerhetünk meg Beatrix Potter személyében. A romantikát szinte tagadó és házasodási szándékot nem mutató nő életét felforgatja, hogy egy kiadó hajlandó publikálni könyveit, majd a szerelem is megérkezik az életébe…

>>IMDb adatlap<<


Hol is kezdjem a filmnézés sorát?

Ha ennyi lehetőség után már csak fogod a fejed a bőség zavarában, nos, teljesen megértelek. (Most gondolj bele, a poszt készítése közben, nekem mindet fel kellett elevenítenem vagy éppen újranéznem – mondjuk azért nem panaszkodom. :D) Éppen ezért a személyes kedvenceimet felsorolás szinten megemlíteném, hátha jól jön egy kis segítség a kezdéshez, vagy épp a kizáráshoz, arra az esetre, ha nem szimpatizáltok az ízlésemmel. 😀

 • Austenland – A kedvenc, nem a fősodorból való romantikus filmjeim egyike.
 • Hölgyek öröme – Szinte habkönnyed és nagyon édes sorozat, konkrétan úgy éreztem, balzsamozza a lelkem.
 • A klastrom titka – Nos, ugyan ez nem az írónő legkiforrottabb munkája, a 2007-es filmverzió szívmelengető, aranyos hangulatával mégis az egyik kedvencemmé vált.
 • Mrs. Potter – Nagyon-nagyon azonosulni tudok az egész filmmel, szintén kedvenc. (Még a kezdetekben posztot is szenteltem neki: Miss Potter és egyéb vénlánykodások)
 • Emma (2020) – Azt hittem, már van kedvenc adaptációm. Ám azt kell mondjam, az Emma legújabb filmes feldolgozásáról kifejezetten jók a benyomásaim. De azért azt hiszem, meg kell még néznem párszor… ;D

Nos, remélem egy időre elegendő filmtippet tudtam adni, és persze nem tartom kizártnak, hogy a későbbiekben fogom még frissíteni a listát. Addig is, ha úgy érzitek balítéletesen lehagytam filmes alkotásokat, amelyeknek márpedig értelmük és érzelmük is lenne a listán, hát kérlek kommentben írjátok meg meggyőző érveiteket. 😉

És, ha még mindig nem volt elég a filmekből…

Kövess minket Facebookon vagy Instagramon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!

2 thoughts on “Büszkeség és balítélet, avagy filmek Jane Austen világából

 1. Szia,
  Van egy film amit nem rég láttam, a cime Bűbájos Büszkeség , egy Büszkeség és balitélet modern adaptáció, nem rossz nekem tetszett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük