misztikus boszorkányos sorozatok

9+1 boszorkányos sorozat, ha hókuszpókuszra vágysz

Mivel is babonázhatnánk meg jobban ezt a péntek 13-at, ha nem boszorkányokkal? Arra gondoltam, ismét tegyünk egy kis kiruccanást a néznivalók birodalmába, amihez ez a boszorkányos dátum adta is a misztikus inspirációt.

Nincs könnyű dolguk a boszorkányos, misztikus sorozatok kedvelőinek, ugyanis nem túl lelkesen, és pláne nem feltétlenül jól nyúlnak a boszorkány témához a filmes alkotók. Ám, mégis van néhány olyan alkotás, amit elővehetünk, ha egy kis sötét hókuszpókusszal fűszereznénk a hétköznapokat.

Összeszedtem 9+1 sorozatot, és a lista összeállítása során inkább az enyhén sötétebb karakterű, misztikus boszorkákat részesítettem előnyben, de azért került a listára könnyedebb elbájolás is. Nézzük is, miket lehet előszedni, ha a képernyőre igéznénk egy kis boszorkányságot.

1. Sabrina hátborzongató kalandjai / Chilling Adventures of Sabrina ( 2018 – )

Az utóbbi időszak egyik nagy meglepetése volt számomra a Sabrina újragondolása. A „múltbeli” tini boszi bohémiák után, ezúttal egy igazán belevaló fiatal boszorkát kapunk, horror-elemekkel operáló atmoszférával, zseniális karakter gárdával és a borzongás mellé kifejezetten jól működő humorral.

Ismertető: A félig halandó, félig boszorkány Sabrinának közeledik a tizenhatodik születésnapja, amikor választania kell: a halandók világához csatlakozik, vagy elköteleződik az Éj Templomának oltára előtt a Sötét Nagyúr mellett…

2. Salem (2014 – 2017)

Bizarr, misztikus, néhol kifejezetten véráztatta sorozat, ahol a boszorkányság inkább a parát, félelmet és akár ellenérzést is kiváltó banyaság kategóriában tevékenykedik. Ha rákívánt a lelked némi horrorral átszőtt boszorkányos borzongásra, kiváló választás.

Ismertető: A boszorkány pereiről hírhedt 17. századi Salembe vezet minket vissza a sorozat, ahol eluralkodott a lakosokon a félelem, a sötétben praktizáló boszorkányok tevékenysége miatt…

3. Boszorkák / Hex (2004 – 2005)

Ódon kastély, mágikus hagyaték, szellemek, bukott angyalok… Régi kedvencem ez az angol misztikus sorozat, ami a finom borzongást egészen apokaliptikus harcokig fokozza. Érdekes karakterekkel és nem várt fordulatokkal szippantja be mitikus bűvkörébe a megigézhető nézőt.

Ismertető: Cassie új diákként érkezik egy kastélyban működő bentlakásos iskolába. Az ódon falak között azonban mágikus hagyatékra talál, és szellemé avanzsált barátnőjével együtt néznek szembe az őket megkörnyékező bukott angyalokkal…

4. Bűbájos boszorkák / Charmed

Az ezredforduló időszakának nagy boszis klasszikusa a Bűbájos boszorkák, ami nem régiben egy újabb feldolgozást is kapott. Inkább a könnyeden elvarázsolós kategória jó boszorkányainak harcát hozza a gonosz erőkkel szemben. Laza bűbájosságra vágyó napokon abszolút megérdemel egy esélyt… vagy többet is. Ha nem bánjátok, ezúttal az új verziót ajánlanám, de a régi is szabadon „használható” az idő elbájolására.

Ismertető: Az édesanyjuk halála után egyesülő három nővér ráébred, hogy mágikus erejük van. Ám, nem sokáig érnek rá próbálgatni erejüket, ugyanis az árnyak már sokasodnak körülöttük…

5. Varázslók / The Magicians (2015 – )

Egy modern és egészen érdekes, különleges koncepciót kapunk, a mi világunkba is beilleszthető – persze titkos – varázslóiskoláról és a mágiát űzők világáról. A sorozat tulajdonképpen könyvadaptáció, de a történet a filmvásznon is kiválóan működik. Ráadásul a sztori elég sokrétű, bár fantasy elemeket használ, de tulajdonképpen mély lelki folyamatokat is belesző a történetbe. Különleges, fantáziadús csemege!

Ismertető: A varázslók titkos egyeteme privát felvételit tart, ahol kiderül, hogy az álomvilágban élő, különc Quentinnek varázsereje van, így bebocsátást nyer a varázslók titkos világba. Életének nem várt fordulatát pedig csak fokozza, amikor rájön, hogy kedvenc könyvének világa, Fillory sem kitaláció…

6. Született boszorkányok / Witches of East End (2013 – 2014)

A klasszikus „boszorkány család vagyunk” tematikán csavart egy érdekeset a mitologikus keretbe helyezéssel, amiből egy egészen klassz szériát hoztak össze. Az alapfelállás kicsit rímel a Bűbájos boszorkák kezdetére, de a sztori további alakulása, már elég egyedire sikeredett, ami klassz történetté kerekedett. A két mágiával átitatott évad, bár hagyott itt-ott pici kivetnivalókat maga után, akit viszont beszippant, az mégis fájlalja, hogy csak ennyit kaptunk belőle.

Ismertető: A Beauchamp család csendes és eseménytelen hétköznapjait váratlan események sorozata borítja fel. Fény derül rá, hogy az édesanya, múltjának tragédiái miatt eltitkolta lányai elől, hogy valójában nagy hatalmú boszorkányok…

7. Titkos Kör / The Secret Circle (2011)

A múlt homályos eseményei utáni kutatás közben érdekesen bonyolódnak a történet mágikus szálai, foszlányról foszlányra bontakoznak ki a szülők titkai és tinédzser gyerekeik története. Bár tény, itt-ott az arányokat elvétették – talán ezért is kaszálták el egy évad után – de a végére szépen felívelt a sztori. Összességében egy érdekes történet az egyesülő boszorkány kovenről, meg a szüleik múltból visszaköszönő sötét históriájáról, amolyan tinidráma formavilággal.

Ismertető: A 16 éves Cassie édesanyja titokzatos halála után költözik nagymamájához. Új otthonában nem csak anyja eddig nem ismert fiatalkoráról szerez tudomást, de ráébred, hogy boszorkány. Ám nincs egyedül, hisz a városban öt társával együtt birtokolnak mágikus képességeket…

8. Eastwicki boszorkák / Eastwick (2009)

Egy egészen könnyed stílusú sorozattal röppenünk tovább seprűnk hátán, mégpedig Eastwickbe, ahol egy inkább bájos kis történetet kapunk, szerethető karakterekkel. Ki lehetett volna többet is hozni belőle, de ha nem várunk nagy dolgokat tőle, kaphatunk egy aranyos sorozatot lányos estékre.

Ismertető: Úgy tartják, hogy Eastwicket valamikor boszorkányok lakták. A kisvároskában három nő egymásra talál, miután egyszerre fogalmazzák meg kívánságaikat, és együtt tapasztalják meg ébredő varázserejüket. Nem sokkal később egy vonzó és dúsgazdag férfi érkezik a városba, és ez fenekestül felforgatja az életüket…

9. A boszorkányok elveszett könyve / A Discovery of Witches (2019 – )

Vegyes érzésekkel ugyan, de nagyon vártam ezt a sorozatot, ugyanis a könyv, amiből készült egy igazán remek alapsztorit vázol fel, viszont a kivitelezéssel nagyon nem voltam elégedett. A könyvet minden izgalmasságával együtt is elég lassúnak és túlrészletezőnek éreztem, és ezek után nagyon reméltem, hogy a filmes verzióban ez a kis hibája elsikkad, mert a sztori misztériumát egyébként imádtam. Szerencsére a sorozat hozta a színvonalat és a remek boszorkány történetet.

Itt a szinkronos előzetest is megnézhetitek: Szinkronos előzetes

Ismertető: Diana mit sem törődve felmenői boszorkány hagyatékával civil pályát választva történész lesz. Kutatásai során azonban a kezébe akad egy ősi könyv, aminek megtalálásával egy csapásra a varázs világ különböző teremtményeinek célkeresztjébe kerül…

+1: American Horror Story: Boszorkányok / American Horror Story: Coven (AHS – 3. évad – 2014)

Plusz egyként említeném, mert ezúttal nem komplett sorozatot ajánlanék zárásként, hanem egy sorozat egyik évadát. Az Americai Horror Story minden évadban önálló egységként tálal nekünk egy-egy horror tematikájú történetet. A harmadik évadban a boszorkányok témakörét vette elő, és az amerikai boszorkányság gyökereinek hazájába, New Orleasba kalauzol minket. Az AHS évadok közül közel sem a legerősebb, összességében mégis jól sikerült, borzongató boszorkány-sztorit kapunk.

Ismertető: Egy kellemetlen incidens után Zoe Bensont New Orleansba cipelik egy magániskolába, amit boszorkányoknak hoztak létre. Az intézet Cordelia irányítja, ám az iskola élete a feje tetejére áll, amikor felbukkan édesanyja, aki mellesleg a „Legfőbb” boszorkány. A helyzetet pedig tovább bonyolítja a helyi voodoo királynő ellenségessége is…


Remélem sikerült megfűszereznetek kellemes boszorkánysággal ezt a babonás péntek 13-at. Ha van olyan sorozat, amit passzolónak érzel ebbe a kategóriába, esetleg kifogásod vagy észrevételed van, írd meg hozzászólásban.

Nem csupán a filmvásznon kedveled a boszorkányos hangulatot, a hétköznapokban is szívesen kacérkodsz vele? Nézz be a Fekete Macsek Mágia és Boszorkány Webshopba, ahol hangulatos lakás dekorokat, de akár okkult és boszorkány kellékeket találsz.

Ám, ha maradnál a filmeknél, további misztikus filmes listákat is találsz nálunk, például itt böngészhetsz tovább:

Kövess minket Facebookon vagy Instagramon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük