Sötét karakterű filmek Halloweenra

9+1 sötét hangulatú film, nem csak Halloweenra

Idén sem megyek el poszt nélkül Halloween és az év sötét időszaka mellett: ezúttal is egy filmes listával készültem. Úgy tűnik, nem az egyetlen vagyok, aki szereti egy kis borzongató filmezéssel feldobni a hangulatot az év ezen időszakában, szóval a nem annyira ijesztő filmek, és a misztikus sorozatok után, idén a hangulatot állítanám középpontba. A sötét, komor, gótikus vagy éppen darkos hangulat mentén igyekeztem szemezgetni.

A listán különböző műfajú filmek kaptak helyet, kezdve, a misztikus thrillertől, a gótikus mesén, a fekete humorú komédián át, egészen a horrorig. Vegyes válogatás, de egy dologban mégis megegyeznek: karakteres, sötét, egyedi hangulatvilágot teremtő alkotások. Nézzük is, mik kerültek a listára!

***

1. A holló (The Crow – 1994)

Kezdjük egy igazi kultfilmmel, ami korszakának meghatározó alkotása volt! A film sötét hangulata remekül megalkotott, mind képi világával, mind az aláfestő zenével kiváló atmoszférát teremt. Hamisítatlan darkos film. Ám, nem csupán a nagyszerűen kivitelezett, alvilági légkör miatt imádjuk, a történet és a karakterek is szépen kidolgozottak, összességében is nagyon egyben van a film. Misztikusan borzongatós estékre pedig egyenesen a túlvilágról szervírozza a halhatatlan szerelmet és a véres bosszúállást!

Ismertető:

Egy legenda szerint, minden évben egyszer, a holló kiválaszt egy értelmetlen halált halt lelket, aki visszatérve bosszút állhat. Egy évvel az után, hogy Eric Dravent és mennyasszonyát – egy nappal esküvőjük előtt – brutálisan meggyilkolják, a legenda életre kel. A sírból visszatért Eric lehetőséget kap, hogy kiegyenlítse a számlát és így megnyugvást leljen a túlvilágon.

>>IMDb adatlap<<

Kedvcsináló kritika: Smoking Barrels Blog – A holló

2. Bíborhegy (Crimeson Peak – 2015)

Aki horrorra vágyik, az a Bíborhegyen nem feltétlenül találja meg a rémületet. A magam részéről romantikával fűszerezett mesére számítottam, ehhez képest bejövősen sok volt a gótikus borzongás! Egy biztos: hangulatkeltésben tökéletes alkotás született, kísértetekkel, sötét titkokkal, lenyűgöző látványvilággal és érdekes csavarokkal. Gótikusan sötét hangulatot kívánó filmezős estékre kiváló választás!

Ismertető:

A fiatal Edith Cushing megismerkedik a rejtélyes Thomas Sharpe-pal, akivel apja halála után gyorsan össze is házasodik, majd annak családi birtokára költözik. Ám férjének családi kúriája lélegzik, érez és vérzik… Sőt, a mélyben rejtegetett titkok a folyosókon kísértenek…

>IMDb adatlap<< (új fülön nyitja meg)">>>IMDb adatlap<<

Kedvcsináló kritika: Hetedik sor közepe – Bíborhegy

3. Interjú a vámpírral / A kárhozottak királynője

(Interview with the Vampire – 1994 / Queen of the Damned – 2002)

Egyetlen Halloween listáról sem maradhatnak le a vérszívók! Bár ez a két film, Anne Rice filmre vitt teremtményeivel, sokkal inkább a hangulatuk miatt kerültek listára, semmint vérivásban fuldoklás okán. (A kettőt egybe vettem, hiszen ugyanannak a regénysornak a történeteit vitték filmre.) Az emlegetett borongós, túlvilági hangulatot pedig talán pont Lestat szavaival idézhetném fel leghűbben:

“Minden vámpír számára eljön a pillanat, amikor az örökkévalóság gondolata elviselhetetlenné válik. Árnyak között élni, a sötétség leple alatt, csakis a magunkfajták társaságában, a magány mocsarába süllyedve. A hallhatatlanság remek ötletnek tűnik, míg rá nem jössz, hogy magadra maradtál.

Nincs körülöttünk más, csak az örökkévalóság sötét pusztasága.”

Micsoda derűs gondolatok, igaz? Egy nyomasztó, túlvilági estére pont ideális a két vámpír-klasszikus! 😉

Interjú a vámpírral ajánló:

Ismertető: Egy fiatal riporternek sikerül interjúra invitálnia a szomorú tekintetű Louis-t, a több száz éves vámpírt, aki elmeséli élettörténetét. 200 évvel korábban a fiatal, gyásztól menekülő férfit egy karizmatikus vámpír, Lestat csábítja a hallhatatlan létre. Ám Louis hamar szembesül a hallhatatlanság nyomasztó nehézségeivel…

>>IMDb adatlap<<

Kedvcsináló kritika: Movie Tank – Megfizetsz a hallhatatlanságért

A kárhozottak királynője ajánló:

Ismertető: Lestat évszázadok után ébred napjaink modern világában. A lázadó vámpír zenélni kezd és a rivaldafényben rocksztárként hódítja meg a világot. A zenéje nem csak a többi élőholtat csalogatja elő, hanem a legősibb vámpírt is felébreszti szendergéséből, a kárhozottak királynőjét, a vérszomjas Akashat…

>IMDb adatlap<< (új fülön nyitja meg)">>>IMDb adatlap<<

Kedvcsináló: Popkult Blog

4. Addams Family – A galád család

Ha már az előző pontban derűs gondolatokat emlegettünk… Ugye te is meghalnál egy rémes filmélményért? Szóval , vegyük némileg könnyedebbre a figurát, egy igazán fekete humorú klasszikussal! Az Addams family igazi pszichológiai gyorstalpaló arról, hogyan lehet rossz a jó, és a jó rossz. Találjunk hát megnyugvást a sorscsapásokban, felhőtlen élvezetet a szenvedésben, hogy végül a mély megelégedettség mosolya áradjon szét arcunkon a boldogtalanságtól.  

Ismertető:

A galád család sötét hétköznapjait felrázza egy váratlan esemény: 25 éve keresik a családfő eltűnt testvérét, Faster Addamst, amikor az újabb szeánsz során váratlanul beállít az elveszettnek hitt rokon. Ám hamar beárnyékolja boszorkányos napjaikat a gyanú, hogy valami nem stimmel Fasterrel…

>>IMDb adatlap<<

Kedvcsináló kritika: 24.hu – Amikor a gót pszichopaták még galád mód szórakoztattak

5. Ómen (The Omen – 1976)

Úgy tartják, egy gyermek érkezése áldás a családban. De mi a helyzet akkor, ha történetesen a Sátán gyermeke érkezik meg a családi idillbe? Aki bár még csupán kisfiú, nyomában mégis baljós események történnek… Kevés hátborzongatóbb dolog van annál, mint amikor a gyermek a gonoszság forrása. Nos, pont ezért tudott ez a film az irtóztató klasszikusok közé kerülni. Na, meg a sötét hangulatú filmes listánkra. Azoknak, akik nem rettennek vissza egy pokolban fogant horrortól, a számtalan rész és feldolgozás közül az 1976-os eredetit ajánlanám, de modernebbre vágyók a 2006-os verzióval is próbálkozhatnak.

Ismertető:

Robert Thorn felesége holtan hozza világra gyermeküket. Ám a férj ahelyett, hogy beletörődne a gyászba, az egyházon keresztül magához vesz egy árvát, így a feleségének meg sem kell tudnia a tragédiát. Csakhogy a cseperedő gyermek körül rejtélyes, baljóslatú események történnek. Robert elkezd nyomozni a homályos múltú kisfiú eredete után, s eközben egy pap figyelmezteti, hogy a Sátán gyermekét neveli és védelmezi…

>>IMDb adatlap<<

Kedvcsináló kritika: Smoking Barrels Blog

6. Constantine, a démonvadász (Constantine – 2005)

Halloween éjjelén, amikor a túlvilági lények köztünk járnak, csak nem hagyhatjuk ki a filmes listánkról a pokoli teremtmények eljövetelének fenyegetését?! A Constanine minden gyengesége ellenére is egyben van, sőt pokolian kedvelhető. Nyomasztó, feszült atmoszférájával, a titokban köztünk járó démonokkal, na meg a cinikus anti-hőssel remekül passzol egy lidérces estéhez.

Ismertető:

Az angyali és démoni teremtmények köztünk járnak, ám nem láthatjuk őket. Az egyetlen kivétel, a poklot szó szerint megjárt John Constantine, a természetfeletti ügyekre specializálódott magánnyomozó. Egy nap a szokottnál is furcsább ügybe botlik, amikor egy szkeptikus rendőrnő keresi meg, aki bár nem hisz a túlvilágban, de mindenáron ki akarja deríteni, mi történt testvérével.

>>IMDb adatlap<<

Kedvcsináló kritika: Watchaholics

7. Apocalypto (Apocalypto – 2006)

Nem a hagyományos vonalon csemegéznél hátborzongásból? Csempésszünk egy kis egzotikumot a listára egy tengerentúli kultúrával… Oh, mármint egy önmagát felfaló civilizáció profetikus hanyatlásának véráztatta történetével. Látványos, hangulatos, feszült film, amit áthat a megjósolt végnapok baljós közeledte. Na meg a vér. Nagyon sok vér. Összességében megosztó, ambivalens érzéseket generáló film, mégis minden hibájával együtt megéri a megtekintést.

Ismertető:

Közép-Amerika dzsungelében békében él Jaguár Mancs törzse, míg egy idegen maja törzs harcosai támadnak rájuk és a túlélőket rabszíjon cipelik magukkal az őserdőn keresztül. A végnapokat jósoló, baljós prófécia árnyékában kívánják őket feláldozni a tőlük elfordult  isteneiknek. Sikerül megmenekülni a brutális rituálétól? És az otthon megbújt családtagok meg tudnak menekülni? Vagy a világuk bukása már elkerülhetetlen?

>>IMDb adatlap<<

Kedvcsináló kritika: Filmtekercs

8. A Faun labirintusa (Pan’s Labyrinth / El laberinto del fauno – 2006)

A lelked mélyéig hatoló borzongásra vágysz? A több síkon játszódó film, bár mesebeli elemekkel operál, mégis inkább lesz ebből egy lidérces álom, erős áthallásokkal és drámai felhanggal. Negédesen ránt át a kegyetlen valóságból a fantázia borzalmas birodalmába, hogy végül eldönteni se tudd, melyikből menekülnél inkább. Nehéz eldönteni, melyik síkja borzalmasabb. Mi teszi igazán félelmetessé a szörnyet? Ha képzeletbeli, vagy ha valóságos? És hova menekülsz, ha mind a kettő egyszerre igaz?

Ismertető:

A spanyol polgárháború végén a hegyekben még harcolnak a gerillákkal, folyik a tisztogatás. A rideg és kegyetlen valóság elől a kis Ofélia a közelben talált labirintusnál keres menedéket. Ott találkozik Pánnal, aki azt állítja Ofélia egy mágikus világ elveszett hercegnője. A kislány, hisz a faunnak, aki így bevezeti az elsőre mesebelinek tűnő világba. Ám csak elsőre tűnik jó ötletnek a mágikus birodalom felfedezése…

>>IMDb adatlap<<

Kedvcsináló kritika: Filmtett- Elfelejtett bölcsődal

9. Bűvölet (The Craft – 1996)

Ha túllépünk a gyermeteg boszis-sztorikon, kevés igazán jó boszorkányos filmet találunk. A Bűvöletben viszont igazán belevaló boszorkánysággal ijesztenek minket halálra. Az alapokat bizonyosan megadja a tinédzser lányok útkereső bevállalóssága, félelemnélkülisége, sőt olykor kegyetlensége. Főleg, ha felturbózzuk őket nem is annyira kevés természetfeletti hatalommal. A gilisztás gumicukor és a vért imitáló málnaszörp bekészítése után, már csak annyi a dolgunk, hogy sót vetünk át a vállunk fölött, mert a frászkeltés és a megbabonázás többi részét a filmbeli zugboszorkák gyorsan megoldják nekünk.

Ismertető

Négy fiatal lány ráébred, hogy mágikus képességeik vannak, és erejüket próbálgatva elkezdik kitanulni az okkult tudományokat. Csakhogy a hatalom könnyen megrészegít, és ami kezdetben komolytalan felfedezés volt, idővel átcsap egy sokkal sötétebb és veszélyesebb játékba…

>>IMDb adatlap<<

Kedvcsináló kritika: Corn&Soda – Retro filmsarok – Bűvölet

+ 1: Tim Burton alkotásai

Ha Halloweenre szánt sötét karakterű alkotásokról van szó, egyszerűen nem lehet elmenni Tim Burton filmjei mellett. Olyannyira nem, hogy a legtöbb lista az ő filmjeivel van teli. Úgy éreztem, szeretnék egy kis változatosságot, miközben kihagyni sem akartam a „Mestert”. Végül arra jutottam, amolyan alkotói plusz egyként ajánlom filmjeinek utánozhatatlan kasztját. Néhány konkrét filmcímet is bedobnék, szemezgessetek kedvetekre innen is:

  • Az Álmosvölgy legendája (Sleepy Hollow – 1999)
  • A halott mennyasszony (Corpse Bride – 2005)
  • Beetlejuice – Kísértethistória (Beetlejuice – 1988)
  • Ollókezű Edward (Edward Scissorhands – 1990)
  • Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street – 2007)
  • Éjsötét árnyék (Dark Shadows – 2012)

Remélem, sikerült szemezgetni a listáról és kellőképpen sötét hangulatba kerültetek. Ha további alkotásokat ajánlanátok, kifogásolnátok, vagy csak bármit hozzátennétek, írjátok meg kommentben.

Ha a hasonló filmes listák is érdekelnek, itt vannak az eddigiek:

Kövess minket Facebookon vagy Instagramon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!1 thought on “9+1 sötét hangulatú film, nem csak Halloweenra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük