Elsárkányosodott nők

Nők sárkány-üzemmódban

Van otthon házi sárkányod, vagy Te magad vagy Sárkány-Anyu? Esetleg rendszeresen  ijesztesz el férfiakat elsárkányosodott megnyilvánulásaiddal?

Nézzünk a körmére az elsárkányosodás változatainak! Milyen sárkány-típusok léteznek és hogyan működnek? Vetünk néhány pillantást a nők sárkány üzemmódjaira, a mögöttes okokra, előnyeikre és hátrányaikra, majd a megoldási lehetőségekről is szót ejtünk.

Gyújtsunk is a téma alá!

***

„A mesék nem valóságosak, de igazak.”

Még tizenévesen találtam ezt a gondolatot, és nagyon mélyen megérintett, az évek során pedig egyre jobban beláttam, mennyire igaz. Elsősorban a mese-szimbolika segített elmélyedni ebben az egyébként elég nagy témakörben.

Az utóbbi évszázadban akkorát fordult a világ, annyira megváltozott a hétköznapi életünk, hogy egészen egyszerűen a régi világ tanításait már nem tudjuk értelmezni, de még ha észre is veszünk ezt-azt, elavultnak könyveljük el. Pedig nagyon értékes felismerésekhez vezet, ha kicsit mögé tudunk nézni a szimbolikának. Ezért ezen a vonalon indítjuk a gondolatmenetet.

Megjegyzés: Ha nem érdekel a szimbolikus háttér görgess le a „Variációk a sárkány-nők eljövetelére” szakaszhoz, ott van szó a sárkány-típusokról.

A sárkány egy női minőség

Tudtátok, hogy a népi hagyatékunk sárkány-alakjai többnyire női szimbólumok? Bizony még ha speciel a sztoriban a sárkány férfi karakter is, de a női minőséggel áll szoros kapcsolatban, olyannyira, hogy lényegében elkülöníthetetlen tőle.

Ez a fajta nőiség egy ösztönös, zsigeri őserő. A sárkány bizonyos szempontból a megzabolázhatatlan nőiség, amiből az igazi női erő jön. A nő lehet gyengéd, de alapvetően mégsem gyenge, igenis van ereje, és pontosan ezt szimbolizálja a sárkány.

Na, de miért is női?

Amikor a vad és veszélyes sárkányokra gondolunk talán furcsának tűnhet, hogy a sárkány alapvetően a női minőség egyik oldalát szimbolizálja. Gondolom az már kevésbé meglepő, hogy a legerősebbet és egyben a legveszedelmesebbet.

A nőiség természete a növekedéssel van összefüggésben. Nagyon találó hasonlat rá a kert: Egy szépen gondozott kert tetszetős, csinos, kellemes és viszonylag biztonságos hely. Ugyan, hogyan is tudna ártani egy aprócska csinos virágocska?!

Sárkány nők

Amíg kordában van tartva, addig a kert veszélytelennek tűnik, békésnek, kedvesnek, kellemesnek.  Ám, ha nem tartjuk karban, a folytonos növekedéssel nem csak a fejünkre nő, de mindent elborít. Az elvadult kertecske pedig veszedelmessé válhat. Ahogy terebélyesedik úgy válik egyre nyilvánvalóbbá a természet ereje, ami nem csupán kellemes és békés, de van egy elemi ereje, ami már fenyegető is lehet.

Pont ilyen a női energia is: gyengéd szépség ugyan, de egyáltalán nem gyenge!

És ha az ereje nincs kordában tartva, elkezd egyre jobban kiterjedni, egyre jobban megnyilvánítani az erejét, sőt elvadulni és veszedelmessé válni. Nos, ez a nők sárkány minősége.

A sárkány szimbolikája

Tehát a sárkány jellemzően a nőkkel kapcsolatban jelenik meg, vagy valamilyen nőies tevékenység során. Nézzük a sárkánnyal kapcsolatban megjelenő tipikus szimbólumokat:

 • Tipikus szimbólum az arannyal, gazdagsággal való összefüggés, valamint, hogy a megszerzett kincseit nagyon vérmesen őrzi.
 • Szintén tipikus, hogy a fiatal lányt vagy királylányt elrabolja és (a kincsekhez hasonlóan) szigorúan őrzi.
 • Van egyfajta fészekvédő, birtokvédő funkciója is, hiszen maga az a hely, a barlang, a kastély, ahol felhalmozza és őrzi a kincseit vagy a királylányt, az a sárkány fészke, a birtoka, az otthona. Amit pedig nagyon vérmesen védelmez az illetéktelen behatolóktól, tolvajoktól és mindenféle külső veszélytől. Vagyis a fenyegetéstől, fenyegetettségtől való védelem jelenik meg a sárkánnyal kapcsolatban.
 • Mindez a lelkiséggel is kapcsolatos attitűd. A javak őrzése a gazdagság megjelenése, ami a „fészekben” őrizve szimbolikusan a belső gazdagság, a lelki értékek, erények és a gazdag érzelmek megóvásának szándéka és megnyilvánulása.

Nos, talán a mesék nem valóságosak, mégis nagyjából ezek a csapásvonalak, amik napjaink elsárkányosodott asszonyai körében is megjelennek.

***

Variációk a sárkány-nők eljövetelére

Nos, a nők sárkányai többféle módon is el tudnak szabadulni, néha egyértelműbben, néha trükkösebben, alig észrevehetően. Az viszont tipikus, hogy ha nagyon elhatalmasodik a sárkány-energia, az hosszú távon destruktívan hat az adott személy emberi kapcsolataira. Nézzünk néhány nagyon tipikus elsárkányosodott típust!

1. Amikor elrabol a sárkány…

Hagyományosa a hajadon nő számára a tisztességtelen szándékkal közelítő férfi veszélyforrást jelentett. Ezen a szexuális forradalom előtt konkrétan a fiatal leány erényén esett foltot értették. Ez nyilván ma már nem erre vonatkozik, de a mai napig van ilyen típusú sárkányosodás.

Manapság olyankor kerül elő ez az attitűd, amikor a nő megtapasztalja a (lelki) kifosztottság érzését,  kihasználva, átverve érzi magát, és az ilyen jellegű tapasztalatokat mélyen sérelmezi. Ha felidézzük a sárkány gazdagságot féltő attitűdjét, akkor érthetővé válik, hogy a nő lelki gazdagságát még manapság is fenyegetheti a partner, oly módon, hogy lelki sebet okoz neki.

Vagyis a nő a csak alkalmi örömöket kereső kalandorok ellen keres védelmet.

Sárkány őrzi a királylányt a toronyban

Erre szinte kézenfekvő megoldás, hogy érzékeny királylány lelkünkkel bezárkózunk a tornyunkba és sárkányt állítunk a kapu elé, ezzel elriasztva a könnyed kalandorokat, de egyúttal minden további jelentkezőt is.

Ilyenkor tulajdonképpen a lelki kifosztottság érzéstől akarja magát megvédeni a nő, ezért horgad fel benne a sárkány. A fő problematika, hogy nem tudatosul, hogy sárkányként viselkedik, saját magát érzékeny lelkű leányzónak tartja, aki valamilyen „rejtélyes” oknál fogva hiába várja a királyfit…

Előnye:

Így tuti, hogy senki nem tud megbántani! Biztonságban vagy a tornyodban, a többit meg elintézi a sárkány-házőrző oldalad. Hiszen minden pasi, akinek egy csöpp értelem is szorult a fejébe hanyatt-homlok menekül, ha sárkányt lát. A maradék meg seggig lepörkölődött szőrtelenséggel kerül ki a buliból…

Hátránya:

Nem látja saját magát és a viselkedését reálisan. Olyan önámításokkal áltatja magát, hogy ő egy gyámoltalan, megmentésre váró, érzékeny lelkű királylány. Lehet, hogy annak érzékeny lelkűnek éli meg magát, de kívülről egyáltalán nem ez jön le. A külvilág mit sem tud a lelkedről, csak egy vérengző sárkányt lát!

Elsárkányosodott csajok

Fontos!

Tudatosítsd magadban, hogy egy megveszekedett sárkány vagy, és egyáltalán nem királylányként viselkedsz! És ez baromira nem vonzó a férfiak számára. Senki nem fog megmenteni, mert a lelked köré vont kőfalon senki nem lát át, ergo nem tudják, hogy milyen is vagy igazából. Kívülről a sárkány mögött legjobb esetben is csak egy kopár toronyfal látszik. Az meg irreális elvárás, hogy egy sivár sziklafal miatt akarjon egy férfi sárkánnyal hadakozni!

Megoldás

Nézz szembe azzal, hogy mit sugallsz magadról kifelé és hogyan viselkedsz másokkal, különös tekintettel a férfiakkal. Amíg ezt nem teszed, az érzékeny lelked siránkozhat naphosszat a toronyszobája elzártságából, hogy „hol vannak az igazi férfiak”, de a nagy büdös igazság az, hogy jó eséllyel az összeset elriasztod, már messziről.

A magányból úgy tudsz a legbiztosabban kikeveredni, ha szájkosarat teszel a sárkányodra és kiengeded a királylányt a toronyból. És nem drágám, nem a pasi dolga, hogy megmentsen! Neked kell lebontanod a falaidat és megtanulnod félelem nélkül megmutatni a lelkedet.

2. Házi sárkány

Házisárkánnyá akkor válik a nő, ha úgy érzi, valami nincs rendben a fészkében vagy a fészkével, nem érzi biztonságosnak a körülményeit. Például védelemre szorul az otthona, a családi közössége.

A házisárkány működése

Ilyenkor a belső bizonytalanság és/vagy egzisztenciális félelmek miatt fokozott igény jelenhet meg a kontroll iránt, amivel a vágyott biztonságot igyekszik megteremteni és garantálni. Emiatt túlzott törekvés jelenik meg a nő viselkedésében az irányításra.

Ugye, a hagyományos leosztás szerint a biztonság megteremtése a férfi dolga. Talán a leggyakoribb hiba, hogy a férfiak ennek csak az anyagi oldalára fókuszálnak, vagyis a munkára és a pénzszerzésre, ami mellett elhanyagolják a biztonság-teremtés lelki aspektusait. Ilyen esetben a férfi hátradől, hogy hát ő hordja haza a lóvét, a nő meg a biztonság lelki oldalát hiányolva folyamatosan elégedetlenséget fejez ki.

A házi-sárkány alapproblematikájához további dolgok is kötődhetnek:

 • Nem érezi elég erősnek a párját, elég megbízhatónak, esetleg úgy érzi, hogy nem áll partnerként mellette a hétköznapok során.
 • Az elköteleződés biztonságában a férfi elkényelmesedik. Esetleg már eleve puhány volt, akit az erős nő saját akarata szerint behálózott.
 • Szintén tipikus eset, amikor azt érzi a nő, hogy a pasi nem vállal 100%-os felelősséget a családi közösségükért, vagyis az otthon, a fészek, a családi közösség gondozása, rendben tartása és a biztonságának megteremtése nagyobb arányban hárul a nőre.
 • Olykor az ok „pusztán” a nem megfelelő kommunikációban keresendő. Illetve a pár egyik, másik vagy mindkét felének gyerekkorból hozott konfliktusos családi mintái, valamint előnytelen problémakezelési stratégiái is konfliktusokat generálhatnak.

Ennek a fajta elsárkányosodásnak a legnagyobb problematikája, ha a nő megakad és nem lesz „kifejlett sárkány”, csupán egy nehezen elviselhető, folyton zsörtölődő, elégedetlen  spiné, aki másoktól várja a helyzet megoldását.

A házisárkány előnyei:

A nő kifejlett sárkánnyá válva hatalmas energiákat tud megmozgatni, képes stabil anyagi biztonságot teremteni, és védelmezni az otthonát és az otthonához tartozókat. Az ilyen nő képes mindent kézben tartani, kontrollálni és irányítani.

Hátránya:

A papucs és/vagy gyenge pasik jelentik az egyetlen férfi-kasztot, akik elviselnek egy ilyen nőt maguk mellett. Ők azok, akik nem harcolnak a nő irányítása ellen. A többi pasi nem marad meg egy ilyen nő mellett.

Megoldás:

Fontos megérteni, hogy a kontroll egy ponton túl nagyon nem a barátunk, és nagyon is hátráltat abban, hogy minőségi emberi kapcsolatokat alakítsunk ki. Merni kell elengedni a kényszeres irányítani vágyást, sőt a biztonság iránti túlzott igényünket is.

Együtt élni az elsárkányosodott partnerrel

Merni kell hallgatni a férfira, bízni benne, akkor is, ha nincsenek megoldva a problémák. Bármennyire is jogosnak érezzük a zsörtölődést, mégis igyekezzünk megértéssel fordulni a párunkhoz. Ha erre képesek vagyunk azzal (is) kifejezzük a bizalmunkat és az elfogadásunkat a másik felé, aki az elfogadó közeg hatásár potensebben tud férfiként megnyilvánulni.

3. Amikor megszáll a sárkány-szellemiség

Van még egy verzió, amivel a szimbolika mélyére nézhetünk, és itt térünk vissza a kert-hasonlathoz. Ugyanis szépen, lassan, észrevétlenül is el lehet sárkányosodni, abban az esetben, ha huzamos ideig nincs mellettünk férfi.

Igen, megtanulunk helytállni a világban, megállni a magunk lábán, megoldjuk a nehéz helyzeteket, elboldogulunk a pasis feladatokat. Ám közben könnyen átveheti felettünk az irányítást az az alattomos sárkány-szellem. Sőt, teszi mindezt úgy, hogy észre sem vesszük magunkon, hogy nem a kedves-odaadó-szeretetteljes női energiát működtetjük magunkban, hanem a vad és kompromisszumképtelen nőiséget.

Persze olykor ezt szükségszerűnek érezzük, hogy aktív cselekvéssel lendítsük előre a dolgainkat. Csakhogy idővel pont olyanok leszünk, mint az az áthatolhatatlan tüske-erdő, ami benőtte Csipkerózsika kastélyát.

A helyzet attól faramuci, hogy időnként azok az óriási tüskebokrok azt gondolják magukról, hogy milyen kedvesek, milyen megértő nőiséget képviselnek, és nem értik, miért nem marad meg senki mellettük tartósan. Vagy éppen senki sem közelít hozzájuk szeretettel, legfeljebb csak kaszabolással. Az elvadul kis tüskebokor-dzsungel lelked, mindent megold egyedül is, de így bármilyen gazdag is legyen odabent a lelked kertje, aligha tud bárki megközelíteni.

Előnyei:

Megéled magadban a potens női energiát. Soha többé nem leszel elveszett királylány, mindig állni fogod a sarat, talpraesetten, önállóan mindig találsz megoldást. Nőként nagyon fontos megélni és rátalálni erre a belső erőre.

Elvadult sárkánnyá váló nők

Hátrányok:

Az önállóságod miatt, szinte megközelíthetetlen vagy. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy annyira jól elboldogulsz az életben, hogy a férfiak azt érezik melletted, hogy rájuk semmi szükség, ők teljesen haszontalanok itt, így inkább továbbállnak.

Megoldás:

Meg kell tanulnod kontrollálni az saját erődet. Rá kell jönnöd, hogyan tudsz kaput nyitni lelked édenkertjébe mások számára. Bátran, félelem nélkül, sőt feltétel nélkül kell tudnod adni, ami elsőre szokatlan lehet, de ne feledd: sárkány vagy, ha bárki méltatlanná válik, hát seperc alatt ki tudod penderíteni!

Hasznos segítség lehet a kezdetekben, ha kontrollálod magad és nem akarsz mindent egyedül megoldani, hanem rászoksz arra, hogy bizonyos dolgokban segítséget kérj.

***

A sárkánynak van relevanciája… egy ideig…

Bármi is váltotta ki a sárkány-üzemmódot, van relevanciája, alapvetően nem egy rossz dolog. Bizonyos élethelyzetekben teljesen jogosan jelenik meg, hiszen ez egyfajta válság-kezelő stratégia.

Amikor bizonytalannak, esetleg sebzettnek érezzük magunkat, vágyhatunk védelemre, segítségre, talpraesettségre; és az is teljesen rendben van, ha ezt saját magunknak adjuk meg. Van olyan, amikor a nőnek bizony határozottan kell azt a gyeplőt kézbe venni, rá kell találnia, és meg kell élnie azt az erőt, ami benne szunnyad.

Ugyanakkor, még ha rövid távon hatékony is, de ha tartósan benne ragadsz, úgy ez egy destruktív állapottá válik, amivel rombolod vagy eleve elszabotálod a minőségi emberi kapcsolataidat vagy legalábbis egy részüket.

Persze nem is olyan egyszerű kikeveredni belőle, ha már egyszer elsárkányosodtunk...

Mit tehetsz, ha elsárkányosodtál?

Nos, a leghasznosabb, ha nem vársz a királyfira, főleg azért, mert amíg sárkány-állapotban vagy, jó eséllyel nem lesz vállalkozó szellemű „igazi királyfit”.

A nő sárkányának megszelídítése

Összeszedtem néhány tippet, amivel megzabolázhatod a sárkányságodat, és elindulhatsz egy kiegyensúlyozottabb úton:

 • Az önkontroll egy nagyszerű dolog. Használd! Kezd el tudatosan figyelni magad, és igyekezz visszafogni az elsárkányosodott megnyilvánulásaidat. Eleinte még nehezen fog menni, és ezért ne is ostorozd magad, de idővel fejlődik az éberséged és egyre jobban belejössz.
 • Hasznos, ha jársz olyan közegekbe, ahol erős, határozott férfiak között lehetsz, akik picit lekerekítik a sárkányod éleit. Például egy szigorú pasit választasz személyi edzőnek, akinek nem mersz visszaszólni (és miközben kemény munkával formásodsz, gyakorlod a királylánykodás művészetét is).
 • Járj női körökben, hiszen azt, hogyan kell nőnek lenni csak a nőktől tanulhatod meg. A női körök pedig nagyon hatékonyan puhítanak és lágyítanak. Sőt, segítenek megtanulni, hogyan tudod konstruktívan megnyilvánítani a belső sárkányod erejét.
 • Gyakorold a segítségkérés művészetét! A sárkány tökre erős, és elhiszem, hogy egyedül is mindent meg tudsz csinálni. De ha ez így van, akkor tulajdonképpen pasira sincs szükséged. Nem kell mindent magadra vállalnod, mert pont attól sárkányosodsz! Lehet az apukád, a legjobb barátnőd, a szomszéd bácsi, vagy éppen egy ezermester is, de csak azért mert egyedül is meg tudod szerelni a lefolyót még nem kell megtenned.
 • Nyújts segítséget! A legkonstruktívabb formába terelni úgy tudod magad, ha odafordulsz másokhoz, és te magad nyújtasz segítséget. Viszont ez már haladó szint, hiszen a sárkánynak általában pont az a problémája, hogy túltolja a dolgokat. De ha már úgy érzed fejlődsz, akkor azzal a kitétellel, hogy vigyázol nehogy túl rámenős legyél, állj rendelkezésre mások számára. Igyekezz gyengéd megértéssel fordulni mások felé, és ha kérik, nyújts segítséget.

Nos, remélem sikerült kielégítően körbejárni a témát és hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést. Ha meg nem… hát önkontroll és ne égessetek meg egyből máglyán. Inkább hozzászólás formájában foglaljátok össze a felmerülő gondolataitokat! 😉

Kapcsolódó írások:

***

Kövess minket Facebookon vagy Instagramon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük