villámrandi vélemény

Bevállalod a rapidrandit?

Annak idején, amikor az első villámrandik megjelentek kicsiny országunkban elég nagy visszhangot kapott a médiában. Ám azt vettem észre, sokan mégsem ismerik ezt a lehetőséget. Az idősebbek talán, mert sokáig nem voltak a társkeresők húspiacán, így nem volt számukra érdekes, a fiatalabbak, meg csak szimplán még sosem hallottak róla.

Messziről jött randi-módszer…

Gondolom, nem okozok nagy meglepetést, ha azt mondom, az Egyesült Államokban találták ki, és onnan indult hódító útjára. Ez még a 90-es években volt, amikor a társadalmi változások miatt már mind többen ragadtak be a szinglilétbe, vagy épp kerültek vissza a válás/szakítás után a párkeresők piacára.

Persze ahogy telnek velünk az évek, – dacára a páratlanok növekvő arányának – már egyre nehezebben találunk a szűk közegünkben potenciális partner jelölteket. És ez a probléma bizony még a nyüzsgő metropoliszokban is felütötte a fejét. Egyfajta megoldásként, kitalálták a rapid-randit, ami a kétezres évek óta már nálunk is villámgyorsan kreál ismeretségeket.

Rapdirandi fellángolás

Annak idején, amikor kitalálták, sokaknak nagy fellángolás volt a rapidrandi, hiszen gyorsan és egyszerűen lehetett párra vágyó partner-jelöltekkel ismerkedni. Aztán az online felületek terjedésével máshová került a figyelem fókusza, így a hév némileg csökkent.

Csakhogy az online ismerkedés során sokak tettek szert negatív tapasztalatokra, és kiábrándultságukban ismét kezdtek a személyes lehetőségek felé fordulni. Na igen, kezdjük megérteni, hogy az online ismerkedés nem megváltás, pusztán egy lehetőség a sok közül. Ahogyan a villámrandi sem a Szent Grál, de attól egy nagyon hasznos lehetőség.

Mostanra már kiforrta magát a villámrandikat szervezők kínálata, sok tapasztalat gyűlt fel a korábbi évekből, így bátran részt vehetünk egy-egy ilyen eseményen.

Oké, oké, de mi is az a rapidrandi tulajdonképpen?!

Mi is az a villámrandi?

A villámrandit, más néven rapidrandiként, de speed dating néven is emlegetik. A lényege, hogy egy alkalom alatt több, szintén társra vágyó, potenciális partnerjelöltet ismerhetsz meg, a saját korosztályodból, akikkel egy gyorsrandin vehetsz részt.

A nagyjából egy-másfél órás rendezvény alatt sorozatban több, néhány perces gyorsrandit „tudnak le” a résztvevők. A pár perces beszélgetés során megszerezhetik egymásról az első benyomást, valamint eldönthetik, hogy nyitottak-e a további ismerkedésre. Kölcsönös szimpátia esetén pedig később privátban is folytathatjátok az ismerkedést.

Sosem tudhatod, talán pont egy 7 perces randi során találod szemben magad életed párjával!

A rapidrandi menetrendje valahogy így néz ki:

 • A helyszín általában valamilyen vendéglátó egység, kávézó vagy étterem, ahol kényelmesen le lehet ültetni a jelentkezőket.
 • Összeszerveznek 5-10-15 körüli nagyságrendben nőket és férfiakat, közel azonos számban. A párok mennyisége a jelentkezők számának függvénye, valamint az esemény időlimitje is behatárolja a lehetőségeket. Nyilván másfél-két óránál bővebb időtartamban pörgetni a gyors randikat azért necces, ezért van egy maximális jelentkezőszám.
 • Párokba szervezve leültetik a résztvevőket, és nagyjából 5-8 percet beszélgetnek, majd átülnek a következő rapid randizóhoz. Így a kör végére mindenki megismerkedik mindenkivel. A beszélgetések időtartama amúgy eltérő, minden szervező kicsit máshogy bonyolítja: van ahol 5 percenként ülnek tovább a résztvevők, máshol akár 8 vagy 10 percet is kapnak a beszélgetésre. De olyanról is hallottam már, ahol csupán 3 perces egy minirandi.
 • A villám-randik közben mindenki vezeti, hogy melyik partner volt számára szimpatikus, kivel találkozna máskor is, kivel folytatná szívesen az ismerkedést.
 • A gyors randik végén a szervezők az összegyűjtött értékelőlapokat összesítik,  és az egyezések alapján, e-mailben elküldik a résztvevőknek azoknak az elérhetőségeit, akikkel kölcsönösen érdeklődtek egymás iránt.
 • Innentől pedig csak rajtatok múlik, hogy mit kezdtek a helyzettel, felveszitek-e a kapcsolatot a szimpatikus rapid-randi partnerekkel.

Előnyei:

 • Viszonylag kis időráfordítással ismerkedhetsz meg több emberrel. Egyetlen tinder randinak megfelelő időegység alatt, akár 10-15 jelöltet is lecsekkolhatsz.
 • Személyes ismerkedési forma, amit sokan jobban kedvelnek, mint az online lehetőségeket.
 • Célzottan tudsz ismerkedni, hiszen aki eljön és befizeti magát egy ilyen alkalomra, jó eséllyel valóban párt keres.
 • A személyesség ellenére, mégsem vagy kitéve a tetszik-nem tetszik nyílt bevallásának, és ennek a szemtől szembe történő, kényelmetlen helyzeteinek. Az értékelőlapon jelezhető a szimpátia, de ezzel együtt a visszautasítás is diszkréten történik.
 • Útkeresők számára kiváló lehetőség, hogy viszonylag rövid idő alatt sokféle emberrel kerülhetnek szembe. A különböző emberekkel való ismerkedés segít letisztázni, hogy mire is vágyunk igazán.
 • Azok számára, akik nem túl magabiztos randizók szintén kiváló lehetőség az, hogy viszonylag rövid idő alatt több emberrel kerülnek interakcióba, így tudnak gyakorolni, a rutin pedig magabiztosságot ad a hasonló helyzetekben.

Hátránya:

 • Ha már a tindert hoztam fel az előző szekcióban példának… itt viszont nincs előszűrés. Egyetlen szűrő van, és az az életkori kategória. Illetve részben a lokáció, hiszen jellemzően helyben keresünk ilyen lehetőségeket. Ezen kívül, viszont nagyjából vakrandik sorozata, hiszen amíg oda nem érsz, nem tudhatod milyen jelöltek lesznek.
 • Csupán pár perc áll rendelkezésre, amely során bár a lényegi benyomásokat meg tudjuk szerezni, ám befolyásoló erővel bíró információk maradhatnak homályban. (Persze ez a kockázat a legtöbb ismerkedési formáról elmondható.)
 • Kötve vagy a meghirdetett alkalmakhoz. Ez főleg vidéken lehet korlát, ahol eleve ritkábban rendeznek rapid-randi alkalmakat.
 • A visszafogottabb, félénkebb típusok számára lehet, hogy nehézkes a kibontakozás, főleg, ha csupán pár percről van szó.
 • A villámrandikon van részvételi díj – bár nem egy egetverő összeg – szóval a fukar-lelkületűek számára ez hátráltató tényező lehet.

Eredményes lehet a villámrandi?

Nos, már régóta tudjuk, és kutatások is igazolták, hogy olyan sokat nem lacafacázunk azon a döntésen, hogy tetszik-e a másik, vagy sem. A kétezres években a pennsylvaniai egyetem kutatói kifejezetten a rapid randik közben vizsgálták, hogyan viselkednek a részvevők és milyen gyorsan hoznak döntéseket. A kutatásvezető pedig így summázta az eredményeket:

„Az emberek túlértékelik az információkat, a párválasztás még ma is ösztönösen működik.”

Az eredmény az lett, hogy néhány perc alatt ugyan csupán benyomásokat tudunk szerezni, de az előítéleteink és tudatos preferenciáink sem tudnak bekapcsolni. Ugyanakkor ennyi idő pont elég ahhoz, hogy ne agyaljuk túl a dolgot, ami sok tekintetben előnyös is.

Az említett kutatásról itt olvasható egy rövid beszámoló: A villámrandi is lehet eredményes

Nos, a kutatás nem mai darab, de a legtöbb ismerkedési lehetőséggel kapcsolatban a személyes tapasztalatom is az, hogy ha elengedjük a tudatos preferenciáinkat, az ösztöneinkre hallgatunk, és inkább intuíció alapján választunk, úgy sokkal jobb döntéseket hozunk.

Vagyis az idő rövidsége nem hátráltató faktor a rapidrandiknál, tehát lehet eredményesen ismerkedni. Illetve, ahogy mondani szoktam, a párkeresésnél kardinális kérdés, hogy mennyi ismeretségre tudunk szert tenni, itt pedig rövid idő alatt több emberkével is lecsekkolhatjuk, hogy megvan-e szimpátia.


Nos, remélem tisztább képet kaptatok erről az ismerkedési formáról. Szóval, bevállaljátok a villámrandit? Ha már próbáltátok, írjátok meg, mik voltak a tapasztalataitok! 😉

Kapcsolódó írások:

***

Kövess minket Facebookon vagy Instagramon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük