Személyes ismerkedési lehetőségek

9 lehetőség, ha személyesen ismerkednél

Hódítanak a randi appok, az online ismerkedés, és a statisztikák szerint nagyjából öt párból egy online ismerkedett meg. Ugyanakkor az internetes ismerkedés megítélése minimum megosztó, és sokaknak továbbra is igénye, hogy a hagyományos, szemtől-szembe módon ismerkedhessenek.

Vagyis ismerkedjünk élőben! Na, igen ám, de kapásból felmerül a kérdés, hogy oké, oké, de hol van manapság erre lehetőség… Gondoltam, összeszedek néhány ötletet, de előbb… beszéljünk a hogyanról!

„Hol ismerkedjünk?!” – Biztosan ez a jó kérdés?

Korábban néhány személyes élmény nyomán egy egész bejegyzést szenteltem azon gondolataimnak, hogy szerintem minket, magyarokat jellemez egyfajta zárkózottság – legalábbis társadalmi szinten – ami például gátolja azt is, hogy sikeresen ismerkedjünk, és párt találjunk. Ugyanis az a kérdés, hogy hol lehet ismerkedni, valójában indokolatlanul gyakori felvetés.

Bármennyi tipp adható, tuti ismerkedős helyekkel kapcsolatban, de ha a lényeg nincs meg akkor, a legklasszabb lehetőségekkel sem fogsz tudni élni. Ugyanis személyesen ismerkedni lényegében bárhol lehet, csupán kellő nyitottság kell hozzá.

Ezt az eszmefuttatásomat itt találjátok: Zárkózott magyarok, avagy hol lehet ismerkedni?

Szóval időnként nem árthat egy kis önrevíziót tartani, hogy kellőképp nyitottak és lazák vagyunk-e az ismerkedős szitukban. Persze olykor, tényleg csak egy kis ösztönzésre van szükség, meg néhány klassz ötletre mankó gyanánt az elinduláshoz. Ebben máris tudok segíteni, ugyanis összegyűjtöttem 9 ötletet, ha a személyes ismerkedésre keresitek a lehetőséget.

***

Hol ismerkedhetünk személyesen?

Mondanám, hogy első pontban megemlíteném a „kellő nyitottsággal bárhol” tanácsot, de valamiért úgy érzem, ettől nem lennétek lelkesek. A lista elég vegyes, vannak kifejezetten társkeresős ötletek, illetve olyanok is, amik inkább általános ismerkedős lehetőségek.

Utóbbiakat azért vettem fel a listára, mivel hatékonyan találhatunk párra az ismeretségi hálónkon keresztül is, ezért szimplán barátkozni is érdemes, sosem tudhatod, talán pont egy új ismerős fog végül bemutatni életed párjának! 😉

Szóval vegyes lett ugyan a lista, de így a zárkózottabbak, a célorientáltak, a nyitott típusok és a lazák is találhatnak megfontolandó ötleteket. Szóval nézzük is azokat a személyes ismerkedési lehetőségeket!

1. Sétálós és túrázós ismerkedés

Az elmúlt egy-két évben kezdtem találkozni ezekkel, a sokszor önszerveződő lehetőségekkel. A lényeg az, hogy meghirdetnek egy eseményt, időpontokat a különböző korosztályú csoportoknak, majd a megbeszélt találkapontról elindul a csapat a programra, ami közben szabadon lehet beszélgetni, ismerkedni.

Többféle verzió is létezik: városi sétaprogramok, könnyed túrázások, de akár 1-2 napos utazások is. Vannak kifejezetten társkeresőknek hirdetett események, de olyanok is, ami nem ennyire specifikus, pusztán lehetőséget kínál a kötetlen, könnyed beszélgetéssel tarkított minőségi, közösségben eltöltött időre.

ismerkedési lehetőség sétálós párkereséső programokon

Ha érdekel a lehetőség keress rá például a társkereső túrára, de érdemes Facebook-on is szemfülesnek lenni, mert sokszor „magánkezdeményezők” indítanak útjára eseményt, ami máshol nincs promotálva. Ha pedig bevállalós vagy, akár Te magad is szervezhetsz egy-egy ilyen programot!

2. Kombinált társkereső lehetőségek

Egy egész bejegyzést szenteltem korábban azoknak a hibrid társkeresőknek, amik ugyan online működnek, de a weboldal csak keretet biztosít az offline programok szervezéséhez.

Vagyis a csatlakozók online tudnak a különféle programokra, eseményekre jelentkezni, illetve online szervezik ezeket, de ezt követően visszatérünk a virtualitásból a valóságba, és a konkrét program, valamint az ismerkedés a többi jelentkezővel már személyesen, társaságban történik.

A korábbi posztomban összegyűjtöttem néhány ilyen lehetőséget, ezekről itt olvashatsz bővebben: Hibrid társkeresők

3. Tánc-estek

Óh, igen, a nagy klasszikus! Akik szeretnek táncolni, nos, számukra valóban az egyik leghatékonyabb közeg. A tánc valahogy automatikusan hangolja a nőt nőiessé, és a férfit férfiassá! Az estéken laza a hangulat, a mozgás ad egy extra endorfin löketet a testnek, ráadásul a tánc mozdulatok egyszerre adják meg az izgalmas közelséget, amiben tapasztaljuk a másikat, mégis ott a megtartott távolság játékossága.

Évezredek óta működő, kiváló módszer! 10 ősemberből 9 ezt ajánlja! 😀

Nem kell tánc-virtuóznak sem lenni, ugyanis vannak olyan programok (elsősorban salsa jellegű táncokkal), ahol azzal kezdődik a program, hogy megtanítják az alaplépéseket, majd ezt gyakorolja a társaság (esetünkben a legjobb, ha folyamatos párcserével). Az ilyen kezdő estekre pedig bátran jelentkezhetsz akkor is, ha eddig táncot még csak messziről láttál.

Társkereső lehetőségek

4. Hobbik és új közegek

Érdemes észben tartani, hogy a barátokon, ismerősökön keresztüli ismerkedés, még mindig előkelő helyen szerepel a vonatkozó statisztikákon. Vagyis a legjobb személyes párkereső stratégia, ha alkalomadtán barátaink barátaival és ismerőseivel is találkozunk. És itt jönnek képbe a hobbik és mindenféle közösség, amik rengeteg lehetőséget rejtenek új barátságok és ismeretségek kialakítására. Sőt, akár a párodat is megtalálhatod így!

Szóval, ha mindig is érdekelt a karate, a tangó, a falmászás, a sakk, a kézművesség vagy bármi más, esetleg szereted társasozással elütni az időt, uccu neki és fedezz fel új közegeket, új közösségeket. Merj barátkozni, legyél nyitott és azokkal, akikkel kölcsönös a szimpátia (akár csak barátilag is) kezdeményezz további programokat is.

5. Csak úgy legyél emberek között

Nos, a zárkózottabb típusoknak ez a pont lehet, hogy nem lesz túl hasznos, de aki nyitottabb annak megérhet egy-két kísérletet. Sokszor látom, hogy az emberek nem látják kézenfekvőnek, hogy az ismerkedéshez először is elérhetőnek és megközelíthetőnek kell lenni. Vagyis emberek között kell forgolódnunk, akár egyedül is.

Egyedül is beülhetünk egy kávézóba, elmehetünk egy előadásra, táncórára, ellátogathatunk egy-egy városi rendezvényre, bejelentkezhetünk egy közösségi társasozós estére vagy csak szimplán kiülhetünk egy parkba. Korábban ennek is szenteltem egy egész bejegyzést, amiben elsősorban csajoknak adok ehhez tippeket, ezt itt találod: Teremts lehetőséget!

Azért a félénkebbek se szontyolodjanak el, mert időnként a kommunikatív emberek leveszik a kapcsolatteremtés kezdeményezésének terhét a vállunkról, és szóba elegyednek velünk. De ehhez emberek között kell forgolódnunk. És persze az se hátrány, ha nem vagyunk mufurc arcok és tudunk élni a lehetőséggel, amikor adódik.

Ismerkedős helyek

6. Beszélgetős és klubestek (pl. filmklub, könyvklub stb.)

Bármely hely, ahol kifejezetten azért gyűlnek össze az emberek, hogy könnyed beszélgetés során megvitassanak különféle témákat, kiváló terepet nyújt a nem direkt, párkereső jellegű ismerkedésre.

A beszélgetős estek előnye, hogy eleve azért jövünk össze, hogy beszélgessünk egy általunk érdekesnek talál témáról. Így meg van a közös pont és a „hogyan kezdeményezzek beszélgetést” témát sem kell túl agyalni, csak bele kell simulni a kommunikáció menetébe. Na meg, ha szimpatikus megszólalóval akadunk össze, elég bátornak kell lenni, hogy kettesben is tovább vigyük azt a bizonyos fonalat. 😉

7. Rendezvények, tematikus napok, flashmobok, tanfolyamok, karitatív és civil megmozdulások (stb.)

Oké, ez nem túl egzakt, de számtalan olyan lehetőség van, amihez csatlakozni lehet, ráadásul az ilyen, tematikus programok hasonló gondolkodású embereket vonzanak, vagyis már eleve van valamilyen közös érdeklődési kör.

A nyilvános flashmobok például szórakoztató programok, a vidám hangulat pedig kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy beszédbe elegyedhessünk a többi megmozdulóval. Ha érdeklődőek vagyunk és ügyesen elegyedünk szóba, akkor a rendezvények és tematikus napok is számtalan lehetőséget rejtenek új ismeretségek szerzésére.

Plusz még megemlíteném a karitatív és civil megmozdulásokat is, ahová mindig jól jön a segítség. Például csatlakozhatsz egy szemétszedési akcióhoz, egy jobban beharangozott menhelyi kutyasétáltatós programhoz, ételosztáshoz, vagy bármilyen más közösségi szerveződéshez, ami passzol az érdeklődési körödhöz. A munka és a feladatok elvégzése közben pedig könnyen lehet szóba elegyedni másokkal, így új ismeretségekre tehetünk szert.

8. Rapid-randik

A villámrandik lényeg, hogy nagyjából egy-másfél óra alatt találkozhatsz több, korban hozzád illő párkeresővel, akikkel a néhány perces beszélgetés során megszerezhetitek egymásról az első benyomást, valamint eldönthetitek, hogy nyitottak vagytok-e a további ismerkedésre.

hol lehet személyesen ismerkedni?

A menete egyszerű: Párosával leültök, néhány percet beszélgettek a partnerrel, majd jön a következő résztvevő, és egy kör alatt mindenki találkozik mindenkivel. A kör végén a szervezők felé jelzitek (például szimpátia-lapon), hogy kik voltak azok, akikkel szívesen találkoznátok még. Majd egy-két napon belül e-mailben megérkeznek azoknak az elérhetőségei, akikkel kölcsönösen szimpatizáltatok.

Részletesebben is írtam már arról, mik is azok a rapid ranid, ezt itt olvashatjátok: Bevállalod a villámrandit?

9. Kontakt-gyakorlás

Talán nem ez a legkézenfekvőbb eleme a listának, mert nem a konkrét ismerkedést, és nem is a pártalálást állítja a központba. Mégis talán a legpraktikusabb, mert megtanítja hogyan tudsz jól kapcsolódni a többi emberrel.

Különféle feladatokkal gyakoroltatja, hogyan kapcsolódj, hogyan legyél nyitottabb és hogyan figyelj valóban oda a másikra. Másrészt ténylegesen tudsz új ismeretségeket szerezni, egy olyan közegben, olyan programon, ahol eleve a kapcsolódás és annak gyakorlása a cél.

Az ilyen foglalkozásokon a játékos és/vagy meditatív feladatok során sokkal nyitottabbá válnak az emberek, és még a zárkózottabbak is ráhangolódnak a kapcsolatteremtésre. Mindezt egy biztonságos közegben, ahol azt is megtanuljuk és gyakorolhatjuk, hogyan teremtsünk kapcsolatot olyan módon, hogy ne bántsunk másokat és mi se sérüljünk.

Extra haszon, hogy az itt szerzett tapasztalatok hozzájárulnak, hogy a hétköznapokban is nyitottabb attitűdöt alakíthassunk ki és harmonikusabban tudjuk működtetni az emberi kapcsolatainkat.

Konkrét példák:

  • A kontakt mozgás/kontakt tánc, illetve a csoportos bodywork nagyon hasznos gyakorlás a másokkal való interakcióink fejlesztésére.
  • A mozgásmeditációs alkalmakon is visszatérő blokk a kapcsolódás a csoporttagokkal.
  • Érdekes lehet például az Ecstatic Dance, ami egy tudatos buli, és a felvezető, ráhangoló szekcióban itt is szoktak lenni gyakorlatok, amik közben játékosan kapcsolódhatunk a többi résztvevőhöz.
  • Budapestiek számára érdemes lehet szétnézni a MagNet Ház, vagy éppen az ArtExtasia programjai között, ezeken a helyeken rendszeresen vannak ilyen jellegű „kapcsolódós” programok.

***

Nos, remélem tudtam pár ötletet adni az ismerkedési lehetőségek után kutatóknak! Ha bármit hozzátennétek, kiegészítenétek a listát, írjátok meg kommentben!

Kapcsolódó írások:

***

Kövessetek Facebookon és/vagy Instagramon, nehogy lemaradjatok az újabb bejegyzésekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük