10 egyszerű praktikus lépés, ha tovább akarsz lépni a szakítás után.

Hogyan tedd túl magad az exeden 10 lépésben?

Rendhagyó könyvmustra: Csók New Yorkban

Nem, nem kamuztam a címben, tényleg kaptok 10 tippet ahhoz, hogy túllépjetek az exen. (Nagyon türelmetlenek nyugodtan ugorják át a felvezetést és görgessenek picit lejjebb.) Viszont amolyan rendhagyó könyvmustra keretében. Ezúttal nem a saját tapasztalataim alapján okoskodtam és szedtem össze 10 pontban a szakítás túlélésének esszenciáját. De nem is egy önsegítő kötetet fogok véleményezni. Ezúttal egy regény tanácsait összegezném.

Még tavaly karácsonyra kaptam a Csók New Yorkban című könyvet, bár nem igazán az ízlésem szerint való – magamtól nem vettem volna meg – de elég mindenevő vagyok könyvek terén, szóval a kiolvasott kötetek táborát gyarapította.

De azért is rendhagyó lesz ez a könyvmustra, mert nem kifejezetten a regényről lesz szó. A sztori azzal indít, hogy a főhősünket éppen dobta a szerelme, és a véletlen folytán a kezébe kerül a Hogyan tedd túl magad az exeden 10 egyszerű lépésben? című fiktív önsegítő könyv. Majd összehozza a sors egy szintén összetört szívű fiatallal, és indul a kaland…

A napokban ismét a kezembe került a kötet, és elmorfondíroztam azon, hogy bár a történetbe szőtt szakítás utáni tanácsok amolyan „tipikus önsegítő” stílusúak, és nem mennek túlságosan mélyre, de bizonyos szempontból nagyon is praktikusak.  Közvetlenül egy szakítás után pont eléggé össze vagyunk törve ahhoz, hogy ki akarjunk törni a szenvedésből. Ez nem a mélységek és tanulságok ideje. Ehhez sokkal hasznosabbak a praktikus, „csinálj valamit” módszerek, az elmélkedésnek inkább az érzelmek lecsillapodása után van az ideje.

Mindezt egybevetve, mivel a történetet egyáltalán nem spoilerezi el a szóban forgó 10 lépés, végül arra jutottam, hogy meg is oszthatnám ezeket veletek. Hátha, valakinek pont ilyesfajta löketre van szüksége, ahhoz, hogy kikecmeregjen egy fájdalmas helyzetből!

Szóval jöjjön most az alternatív könyvajánló, és a 10 egyszerű lépés, amivel állítólag túlteheted magad a szakításon!

***

Hogyan tedd túl magad az exeden 10 egyszerű lépésben?

1. lépés: Csinálj valami olyat, amit azért kellett abbahagynod, mert az exed nem szerette.

Mikor belevágunk egy új kapcsolatba, mindannyian kicsit „megváltoztatjuk” a magunkat. Ez teljesen természetes. De mielőtt még észrevennénk, könnyen feladhatjuk a hobbinkat, vagy azon kapjuk magunkat, hogy nem esszük a kedvenc ételünket. Mivel szeretve érezzük magunkat, akár meg is békélünk ezzel, mivel a párunkért csináljuk. De most a párunk már csak az exünk…

2. lépés: Fedezd fel az alternatív énedet

Ha hónapokon vagy akár éveken keresztül idomultál a kedvesedhez vagy megváltoztattad a személyiségedet, csak hogy megfelelj valaki más elvárásainak, akkor könnyen megfeledkezhettél arról, ki is voltál, mielőtt megismerkedtetek. Ám ahelyett, hogy egyszerűen visszatérnél ahhoz, Aki Voltál, mi lenne, ha megnéznéd, hogy Ki Lehetnél?

3. lépés: Lépj kapcsolatba egy régi barátoddal

Senki nem vallja be szívesen, de az első dolog, ami megváltozik abban a pillanatban, mikor szingliből kapcsolatban élővé válunk, az az, hogy elveszítjük a kapcsolatot a régi barátainkkal. Azzal, hogy lemondunk a barátainkról, egyben régi énünkről – az eredeti énünktől – is megválunk, nem? Néha ahhoz, hogy megszülessen az új, jobb énünk, először rá kell jönnünk, hogy mit szerettünk a régiben.

4. lépés: Gondoskodj valakiről, hogy ne felejts el gondoskodni magadról

Nehéz rájönni arra, hogyan is kéne gondoskodnunk magunkról, ugye? Sokan meggyőzzük magunkat, hogy jól vagyunk, hogy nekünk nincs szükségünk gondoskodásra. De egy szakítás felhívja a figyelmünket arra, hogy igenis van. És mikor egyszer csak igényeljük a törődést, gyakran úgy érezzük, hogy nincs senki, aki foglalkozna velünk. És sokszor az agyunk annyira kifárad a benne zajló érzelmi cunamiktól, hogy nem is tudjuk, mit akarunk – vagy, hogy mire lenne szükségünk. Ilyenkor jó, ha találunk valakit, akinek nagyobb szüksége van ránk, mint nekünk őrá…

5. lépés: Tegyél jót valakivel, aki rosszabb helyzetben van nálad

Amikor gondoskodsz valakiről, akinek szüksége van rád, akkor egyben azt is megtapasztalod, hogyan tudod megőrizni a benned rejlő pozitív energiát. De mi van akkor, mikor neked van sürgősen szükséged egy kis lelki segélyre? Ha a legnagyobb bajban segítünk valakinek, az az egyik legjobb módja annak, hogy megtapasztaljuk önnön erőnket.

6. lépés: Tölts 24 órát úgy, hogy közben egyszer sem említed meg az exedet

Mindenki tudja, hogy a szavaknak nagy hatalma van. De a neveknek még ennél is nagyobb. Használd ezt az erőt arra, hogy kicsit eltávolodj az exedtől. Ehhez a csend a megfelelő fegyver.

7. lépés: Jöjj össze valakivel!

Nem tudod elképzelni a jövőd az exed nélkül? Hogyan bízhatnál a holnapban, ha még a Mostban rejlő lehetőségeknek sem jártál a végére?

8. lépés: Csinálj valami olyat, amitől félsz

Az egyik legrosszabb dolog abban, amikor az ember hirtelen Megint Szingli lesz, a vele járó félelem. A félelem, hogy mit – vagy mit nem – hoz majd a holnap, most, hogy véget ért a kapcsolatunk. Sok emberből ez a félelem egyfajta érzelmi és lelki bénultságot vált ki, ami oda vezet, hogy egyszerre túl sok időt töltenek otthon, ahelyett, hogy keresnének maguknak egy új társat. Természetesen ijesztően hangzik még a gondolat is, hogy megint ki kell állni a világ elé, és ebben a helyzetben ez a félelem tökéletesen érthető. Ahhoz, hogy le tudjuk győzni a szerelmi csalódástól való félelmünket, először meg kell tanulnunk legyőzni magát a félelmet.

9. lépés: Nézz magadra valaki más szemével

A fejünkben lévő tükör a vidámparki, varázsüvegből készült tükrök érzelmi megfelelői. Amit bármikor kedvünk szerint torzíthatunk, amikor le akarjuk nyomni magunkat. Egy csalódás tükrében pedig egészen értéktelennek is érezhetjük magunkat. A saját tükrünk hazudik. Ellenben azt az énünket, amit mások szemében látunk, szeretjük szándékosan tagadni. Ezúttal inkább nézzünk bele alaposan…

10. lépés: Tegyél valami olyat, amitől más perspektívából látod a dolgokat

Amikor benne vagyunk egy kapcsolatban, nagyon könnyen belesodródhatunk abba, hogy a gondolkodásunk beszűkül, és csak a Mostra koncentrálunk: a partnerünkre, vagy arra, hogy mit csináljunk aznap. De minden egyes, az Új Énünkhöz vezető Lépés arra készít fel minket, hogy újra tudjunk arra fókuszálni, hogy Mi Következik. Ez az utolsó Lépés mintegy az eddigi kilenc összefoglalója. Adnunk kell magunknak egy kis teret és időt arra, hogy végigtekintsünk a megtett úton. Ezzel újra bízni fogunk magunkban, és elhisszük, hogy igen, a holnap bármit hozhat.

***

Nos, mit gondoltok? Hasznos tippek a tovább lépéshez? Vagy nehezen tudtok azonosulni ennek a gondolati-körnek az ideológiájával? Mindenesetre, ha nem tudjátok hogyan álljatok talpra egy csalódás után, egy próbát megérhet, nem?

Ha pedig kíváncsiak vagytok, hogy a könyv szereplői hogyan boldogultak a 10 lépéssel, és sikerült-e túltenniük magukat az exükön – és nem utolsó sorban némi könnyed, olvasással töltött szórakozásra vágytok, akkor szerezzétek be Catherine Rider Csók New Yorkban című könyvét.

Zárásnak pedig egy kis ízelítőt is hoztam a könyvhöz!

Könyvajánló: Csók New Yorkban

Magával ragadó romantikus történet mindenkinek, aki képes átérezni az Empire State Building tetején kavargó hópelyhek varázsát, és már valaha is elgondolkodott azon, hogy az igaz szerelem nem a check in pult túloldalán vár-e rá.

  • 1 karácsony
  • 2 megtört szív
  • 10 egyszerű lépés
  • 24 óra
  • +1 könyv: Hogyan tedd túl magad az exeden 10 egyszerű lépésben?

A történetről: Senki nem örül, ha karácsony este viharban egy reptéren ragad. Charlotte és Anthony számára ez maga a katasztrófa. Charlotte hazafelé tart Angliába, miután egy szörnyű szakításnak köszönhetően élete legrosszabb félévén van túl. Anthonyt épp most dobta ki a barátnője, aki elé meglepetésből kiment a reptérre. Hirtelen ötlettől vezérelve a két fiatal egy önsegítő könyv utasításait követve együtt vág neki a városnak.

Ha beszereznéd a könyvet, kukkants be a Líra kínálatába, itt: Az online könyvesbolt


Remélem tetszett a bejegyzés, ha bármit hozzátennél, használd bátran a hozzászólás szekciót. Nézz körül a lenti ajánlósávban további olvasnivalókért!

Kövess minket Facebookon és/vagy Instagramon, nehogy lemaradj az újabb eszmefuttatásokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük