12+1 film szerelem bálványozás ellen

Az élet sokkal több, mint amit a romantikus filmek sablonjai sugallnak, sőt, tulajdonképpen a szerelem

Az élet sokkal több, mint amit a romantikus filmek sablonjai sugallnak, sőt, tulajdonképpen a szerelem is sokkal több, mint amit bármelyik rózsaszín mázas romantikus alkotás elénk tárna. Arra gondoltam, az idei Valentin-napon, amikor ismét piros szívecskéket tartó plüss macik szuggerálnak az oldalvonalról a közterületek forgatagában, talán megszemlélhetnénk a témát egy kicsit más szemszögből is.

A szerelem nem  mézesmáz, nem cukorszirup, és a valóságban pont attól lesz igazán szép, hogy nem az. Legalábbis szerintem, mert az érzelmek sokfélesége, a sok-sok élmény meg- és átélése adja az élet savát-borsát. Éppen ezért ezen a listán olyan filmeket szedtem össze, amelyek nem klasszikus romantikus alkotások, ellenben az élethez közelebb álló vetületeit is felvillantják a szerelmi (és emberi) kapcsolatoknak.

Szóval le a szerelem-bálványozással, és lépjünk ki a túlidealizált sémákból! Úgy talán az illúzióink csalódásába nyargaló fehér lóról is le tudunk pattanni. Ehhez kívánok szellemi segítséget nyújtani ezekkel a – remélem – elgondolkodásra sarkalló alkotásokkal.

***

1. Goethe! / Young Goethe in Love (2010)

Nálunk azt mondják, a szerelmes ember vak, nem lát tisztán. Ám keleten azt mondják, pont a szerelmes ember lát igazán, hiszen ő nem a jelen valóságát látja, hanem képes meglátni mindazt a potenciált, ami a másik emberben lakozik, éppen ezért látja annyira szépnek és jónak szerelme tárgyát. Ez hozzánk tesz, ösztönöz és inspirál, hogy kibontakoztassuk a lényünket. Ennek tükrében vajon számít-e, hogy beteljesül-e az a szerelem? Kell-e, hogy eljöjjön a happy end? Vagy csupán az a lényeg, hogy közvetve megtapasztaljuk a bennünk rejlő lehetőségeket? Feltétlenül értéktelen a szívfájdalom? Vagy még a kínokkal együtt is életünk meghatározó fejezetévé válhat, ami felébreszti a bennünk szunnyadó tehetségeket? Nos, bennem ilyen kérdések kavarogtak a film kapcsán.

Ismertető: A fiatal Goethe joghallgató és lassan le kéne tennie a doktori vizsgát, ám bohém életmódja és az élet élvezetei erősebb prioritást jelentenek számára. Egy sikertelen vizsga után a fiatal férfit apja Wetzlar-ba küldi, ahol jogi pályán kezd el dolgozni. Itt ismerkedik meg Goethe a szerelemmel, ami még költői vénája kiteljesítésére ösztönzi…

IMDb adatlap

2. Felhőatlasz / Cloud Atlas (2012)

Talán életekről életekre kísérjük egymást, de talán nem létezik semmi ilyesmi. Az viszont biztos, hogy életünk kapcsolati hálói szövevényesek. Amikor a jelent nézzük, és kétségbeesve szajkózzuk a miérteket, olyankor igencsak kuszának és értelmetlennek tűnik az élet. Ám visszatekintve szinte nyílegyenes ok-okozati utakat fedezhetünk fel sorunkban. A szerelmi életünk is pont ilyen, a jelenben néha kusza és fájdalmas, de visszatekintve már tisztán kirajzolódnak a tanulságos válaszok az egykor kínzó miértekre.

Két előzetest is hoztam, az első hosszabb és feliratos, a második rövidebb és szinkronos. 😉

Ismertető: Az emberi életek és tettek kihatással vannak egymásra. Rajtuk keresztül kapcsolódik össze múlt, jelen és jövő, végső soron minden mindennel összefügg. A lelkek téren és időn keresztül vándorolnak, akár az égbolton a felhők. De vajon mi magunk irányítjuk sorsunkat, vagy valamilyen külső erő hatására történik mindez?

IMDb adatlap

3. Szakíts, ha bírsz / The Break Up (2006)

Sokszor elfelejtjük azt az aprócska tényt, hogy a réges-régi világban, amikor még egy életet leéltek egymás mellett a házastársak, nos az az élet annyira hosszúra azért feltétlenül nyúlt… Hát gondolj bele: éltek akkoriban vagy negyven évet… Így túlzottan nem volt nagy rizikó az a holtodiglan-holtomiglan. Ám, a mai világban?! Elköteleződni ötven évre, és kibírni a másikat, na az már elég necces. Főleg, ha kiderül, rosszul választottál. Bármilyen szépen is induljon, nem mindig sikerül kivitelezni ezt az öröm-béke-boldogság dolgot, és ilyenkor jön az, amiről a romantikus filmek mélyen hallgatnak… Vagy esetleg mégis van egy üdítő kivétel…

*Az alsó magyar nyelvű előzetes.

Ismertető: A romantikus komédiák a nagy egymásra találással érnek véget, na meg az élethosszig tartó boldogság belengetésével. Brooke és Gary története viszont beavat minket a Happy End után következő, nem annyira boldog – ám a nézők számára, annál viccesebb – részletekbe…

IMDb adatlap

4. Egy lányról / An Education (2009)

Időnként megtörténik, hogy egy csodálatos szerelmi történet kellős közepébe csöppenünk. És időnként az is megtörténik, hogy kiderül, nem minden az, aminek látszik. Időnként pedig az is megtörténik, hogy rájövünk, rossz döntéseket hoztunk. Rajtunk áll, hogy a szerelmet okoljuk és belecsorbolunk a csalódásba, vagy felállunk, tanulunk a hibáinkból és lépünk a jövő felé. Képesek vagyunk küzdeni és kiállni magunkért vagy feláldozzuk magunkat a szerelemi csalódások oltárán?

Ismertető: A történet visszarepít minket a hatvanas évek, még viszonylag zárt női szerepei közé. A tizenhat éves, London külvárosába élő Jenny, kiváló tanulmányi eredményeivel, szülei nagy örömére egyetemre készül, és nem a hagyományos „feleség-pályát” részesíti előnyben. Ám egy napon találkozik a harmincas éveiben járó Daviddel, aki mellett megízlelve a szerelem és szabadság ízét elbizonytalanodik szándékaiban…

IMDb adatlap

5. Angyalok városa / City of Angels (1998)

A szerelmi csalódás utáni bánatban fetrengve igazán nagy fejtörést okozhat, hogy ugyan miért választhatja valaki az érzelmeket, ha akár élhetne nélkülük is. Nem lenne sokkal könnyebb úgy? Ez a különös kis film rávilágít arra, mi is olyan vonzó és fontos az érzelmekben és azok megélésében. Hogy végül le akarsz-e mondani róluk, vagy bevállalod, az már rajtad múlik.

Ismertető: Egy angyal vágyódni kezd a halandók hétköznapjai után, és meg akarja tapasztalni az érzelmeket. A racionális doktornő pedig vonzódni kezd valakihez, aki próbára teszi a hitét. Végül mindkettőjüknek választania kell az égi és földi szerelem között…

IMDb adatlap

6. A mindenség elmélete / The Theory of Everything (2014)

Na ez az a film, ami megmutatja, a szerelem a valóságban is tényleg nagyon sok mindent elbír, de ehhez tudni kell, hova kell tenni a hangsúlyt az érzelmek tekintetében! Annyi tökéletlenség és nehéz körülmény között is megélhetjük a közös boldogságot. De azt a bölcsességet is megmutatja, hogy van, amikor el kell engedni. Tudni kell jól szeretni, tudni kell megmaradni a másik mellett, de tudni kell azt is, mikor kell elengedni, sőt azt is tudni kell, hogyan kell jól elengedni, szeretetben feloldani a szoros köteléket. Ez egy sok tekintetben nagyon szép és tanulságos film.

Ismertető: Az ifjú Stephen Hawkingot tudományos pályája hajnalán ismerhetjük meg, akinek kitágul világa, amikor beleszeret egy fiatal bölcsészlányba. A fényes pálya elé néző fizikusnak azonban egy szörnyű diagnózissal kell szembenéznie, valamint azzal, hogy az orvosok csupán pár évet adnak neki. Dacára betegségének a lány megingathatatlan szerelmével és támogatásával családot alapító, fiatal házasként, Stephen ambiciózus tudományos munkába kezd, amelynek tárgya az, amiből neki olyan keveset ígértek: az idő. Teste egyre szűkebb keretek közé szorul, de szelleme túlszárnyal az elméleti fizika határain, és az orvosok jóslatain is…

IMDb adatlap

7. Szenvedélyek viharában / Legends of the Fall (1994)

A történetírás sablonjai szerint a szerelem mindig pont jókor jön. Viszont a való életben a különféle érzelmek néha úgy csapnak le ránk, amikor és ahogy a legalkalmatlanabb. Bármennyire is őszinték az érzelmek, ha az élet elsodor egymás mellől, annak elfogadása és feldolgozása komoly kihívás. A legnagyobb kérdés végül az, állva tudunk-e maradni a szenvedélyek viharában, vagy megtörünk a súlya alatt.

Ismertető: A világtól elvonultan élő Ludlow ezredes fiai szinte elválaszthatatlanok. A három testvér sorsát azonban előre nem látható fordulatok, tragédiák, szenvedélyek és indulatok különböző irányokba terelik. Az élet viharai hol egymáshoz vonzzák, hol eltaszítják őket és a hozzájuk kötődőket.

IMDb adatlap

8. Egy nap / One Day (2011)

A filmekben a szerelem gyorsan és egyértelműen jön, persze vannak kihívások, ám ezekkel megküzdve jöhet a happy end. Az életben néha első látásra beleszeretünk valakibe, de megesik az is, hogy hosszú évek kellenek, mire meglátjuk valakiben a másik felünket. Tanulság talán annyi, hogy ne a süld galambot várd, meg a tökéletes párt, járj inkább nyitott szemmel, vagy csak merd rábízni magad az élet folyamára.

Ismertető: Emma és Dexter a diplomaosztójuk napján ismerkedik meg. A kettejük közt szövődő barátság alakulását pedig éveken keresztül követhetjük nyomon, ugyanis a film minden év egy bizonyos napján veszi fel a fonalat. Hol külön, hol együtt láthatjuk őket, bekukkantást nyerhetünk kapcsolataik, ügyes-bajos dolgaik, reményeik és elszalasztott lehetőségeik alakulásába, és természetesen egymáshoz fűződő viszonyuk viszontagságaiba. Vajon rájönnek, hogy amit annyi ideig keresetek az életben és amire mindig is vágytak, végig ott volt az orruk előtt? Vigyázat, a film jobban hasonlít az életre, mint a romantikus komédiákra!

9. Jane Austen magánélete / Becoming Jane (2007)

Kicsit hasonló sztori ez, mint a Goethe! című filmben megismert történet. Vajon miért nem lesz minden szerelemnek jó a vége? És vajon az-e az igazi, amelyiknek jó a vége? Vagy néha „csak” a szerelem megélése a fontos, és az sodor oda, ahol valójában a helyünk van? A szerelem néha visszautasít minket, de ne csináljunk úgy, mintha nem lennénk képesek megérteni, alakulhat úgy az élet, amikor a beteljesülésnek olyan ára van, amit nem vagyunk hajlandóak megfizetni.

Ismertető: A XVIII. századi Angliában egy nő legfontosabb feladata az volt, hogy előnyös házasságot kössön. Ám mi a helyzet akkor, ha az adott fiatal lány makacs és hajlamos szembeszállni a hagyományokkal? A film a fiatal Jane Austen egyik kulcsfontosságú szerelmének történetét mutatja be, ami közvetlenül írói pályája előtt bontakozott ki. Mire ösztönöz minket a szerelem? Mit vagyunk hajlandóak feladni érte? És hogyan lesz egy fiatal eszes lányból, olyan nő, aki az írásnak szenteli az életét?

IMDb adatlap

10. Mielőtt megismertelek / Me Before You (2016)

Az élet sokkal kuszább annál, hogy minden érzelemdús helyzet tökéletes lehessen, de attól még pont olyan keserédesen jó, ahogyan az megtörténik. Néha furcsa módon ismerkedünk meg emberekkel, furcsa módon dobogtatják meg a szívünket. És néha furcsa módon életünk jelentősebb kapcsolatai, akik fordulópontot jelentenek sorsunk útján, nem élethosszig tartanak, de mégis szívdobogtató fejezetei életünknek. Képesek vagyunk megelégedni annyival, amennyit nyújt az élet? A szerelmet jó megkapni, de képesnek kell lenni szívből elengedni, amikor arra van szükség.

Ismertető: A 26 éves Louisa kissé különc, és nem igazán tud mit kezdeni életével a vidéki Anglia közegében, ahol a fiatal nőnek szüleit kell segíteni, így nincs sok esélye kitörni. Azonban új munkája nagy próbatétel elé állítja, amikor is a helyi gazdag család alkalmazásában, egy mogorva, tolószékbe kényszerült férfi mellett kell helytállnia. A férfi korábbi kalandvágyó, izgalmas életének egy baleset vetett véget, és állapotának stagnálása láttán csaknem feladta a harcot. Lou azonban elhatározza, hogy visszacsempészi az életkedvet a férfiba és megmutatja neki, hogy miért érdemes élni. A közös kalandok során viszont mind a ketten olyasmit kapnak, amire nem is számítottak…

IMDb adatlap

11. Miss Potter (2006)

Érezted már úgy, hogy a te életedbe talán soha nem érkezik meg a Nagy Ő, és soha nem állapodsz meg? A közel harminc éves Beatrix Potter már letett a szerelemről, még ha az akkori kor társadalmi közegében ezzel megbélyegzést is kap. Az élet mégis tartogat fordulatokat, és a szerelem sokszor pont akkor jön, amikor nem is számítasz már az érkezésére. Persze az, hogy a befejezés végül hogyan alakul, tartogathat olyan előre nem látható fordulatokat, amik nem férnének bele az átlag romantikus filmek sablonjaiba. De mégis pont az a szép az életben, hogy annyi mindent megtörténhet…

Ismertető: Beatrix Potter huszadik század eleji nőként máshogy gondolkodott, mint kortársai többsége, és nem kívánt szerelem nélkül házasodni, bevállalva ezzel azt is, hogy vénlány marad. Ám Miss Potter nem ült a babérjain és rövid mesés történeteivel sorra járta a kiadókat, míg végül az egyik kiadásra alkalmasnak ítélte munkáit. Könyvei hamar népszerűek lettek, ám a hölgy magánéletébe nem csupán a közönségsiker hozott változást, egy férfi is megdobogtatta szívét…

IMDb adatlap

12. Szerelmes Shakespeare / Shakeaspeare in Love (1998)

A végére azért csak beszúrtam egy kifejezetten szép, szerelmes történetet, bár azért ebben is van egy elgondolkodtató csavar arról, ajon az-e az igazi szerelem, ami birtokol és magához láncol, vagy az, ami a javadat akarja és éppen ezért, ha úgy hozza az élet el tud engedni.

Ismertető: Shakespeare, a színházi élet ifjú üdvöskéje alkotói válsággal küzd, szorult helyzetét pedig fokozzák a munkáját sürgető mecénások. Ekkor ismerkedik meg Lady Violával, aki nem csupán múzsája lesz, de szerelemre is lobban iránta. Új darabja ebből az érzelemből táplálkozik, ám bontakozó szerelmüket beárnyékolja, hogy a fiatal lánynak hozzá kell mennie Lord Wessexhez. Vonzódásuk vajon legyőzi-e a borús körülményeket, vagy az igaz szerelem elengedni is képes?

+1 Deadpool (2016)

Be kell vallanom, olyan „extrém” az ízlésvilágom, hogy ezt a filmet a legromantikusabb alkotások között tartom számon. 😀 Azért valahol tisztában vagyok vele, hogy nem kívánja a „romantikus” címkét ez a film, ezért szerepel plusz egyes státuszban a listán. Nem vagyunk tökéletesek, nem tökéletes és pláne nem mindig decens a megismerkedésünk, ráadásul az élet is furcsa fordulatokat hozhat, amikor úgy érezzük, nem vagyunk elég jók vagy érdemesek a másik szerelmére. Azt hiszem, ez a film pont a stílusa miatt került fel a listára, lazítsunk így a végére és engedjük el egy kicsit a romcsi sémákat.

Ismertető: Ismét itt egy szuperhős, bár ő nem annyira jelentkezik a világ megmentésére. Wade Wilson egy titkos kísérlet eredményeképpen tesz szert szupererejére, extrém öngyógyító képességére. De az áldással átok is jár: külseje teljesen eltorzult. Szerelmét elhagyja és borzalmas arcát maszk alá rejti, majd bosszútól fűtött háborúba indul, hogy megtorolja élete tönkretételét.

IMDb adatlap


Így a végére teljesen elbizonytalanodtam, vajon sikerült-e kifejeznem mindazt, amit szerettem volna ezzel a listával. A lényeg nagyjából annyi, hogy ne a fejetekben élő romantikus klisék burkában ábrándozzatok a szerelemről. Lépjetek ki a sémákból és fedezzétek fel, rózsaszín előítéletek nélkül az igazi érzelmeket. Ne féljetek attól, hogy nem lesz olyan a nagy szerelem, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. Tuti, hogy nem lesz olyan, szóval dobjátok a kukába kliséket és éljetek!

Ne hagyjátok szó nélkül, ha van még olyan film, ami szerintetek témában passzol a szerelem bálványozás ellenes listára, kommenteljétek be bátran!

Hasonló filmes listák között itt böngészhettek: filmes listák

A tavalyi Valentin-napi listát itt találjátok: 8+1 film kurtizánokról és örömlányokról

***

Tetszett? Nézz szét a lenti ajánló sávban, hátha találsz még érdekes olvasnivalót!

Kövess minket Facebookon vagy Instagramon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!

1 thought on “12+1 film szerelem bálványozás ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük