Halloween vagy Halottak napja?

Tegyünk rendet Halottak napja és Halloween környékén

Lelkek napjai, avagy Halloween, Mindenszentek és Halottak napja

Mit keres már megint itt ez a külföldről importált, a média által agymosott gyerekeinket megőrjítő izé, amivel lecserélik a saját ünnepeinket?

Na jó, akkor nézzünk a körmére az ilyen gondolatoknak és ennek a sátáni Halloween-nak! Vigyázat, a saját elvetemült világnézetemet fogom közzétenni!

*Ez az írás korábban a Szépelgőn jelent meg, ami a Szépelgő blog megszűnése után itt talált új virtuális otthonra.


Már az Ördögi Valentin-nap című bejegyzésben is kifejtettem, hogy egyáltalán nem találom ördögtől valónak, amikor külföldi szokások honosodnak meg nálunk. Ha azt tapasztaljuk, hogy a saját magyar hagyományaink elhomályosodnak vagy jelentéktelenednek, akkor fontos megérteni, hogy ez nem azért történik, mert külföldről jönnek „térítő” és „agymosó” csoportok, hogy erővel kiverjék belőlünk az „eretnekséget” és a saját követőjükké tegyenek. Ha jelentéktelenednek a saját szokásaink az csak és kizárólag azért van, mert nem ápoljuk őket.

Persze nem könnyű szembenézni a ténnyel, hogy a dolgok nem függetlenek tőlünk, hanem mi vagyunk érte felelősök. Amikor nem vállaljuk a felelősséget, olyankor sokkal egyszerűbb hárítani és láthatatlan gonoszságot feltételezni…

Ám ahelyett, hogy élből ítélkeztem volna, inkább tettem egy lépést hátra és megnéztem, hogy úgy alapvetően mi is történik az éven ezen szakaszában, és amit találtam az valahogy nagyon egységesnek tűnt számomra. Most ezt fogom elmesélni.

Gyakori érv, hogy ebben az időszakban megvan a saját ünnepünk és az pedig a Halottak napja, és nem kéne ilyen messziről jött dolgokra lecserélnünk… (És különben is, még a neve sem magyar…)

Sajnos azonban a november eleji napok ünnepeit a közbeszédben igencsak keverik. Bár jogos lenne, mégsem teszem fel a költői kérdést, hogy mégis milyen hagyományokról beszélünk, ha sokszor még azt is eltévesztjük mit-mikor ünneplünk…

A november környéki ünnepek köre

Mindenszentek

Ezt a keresztény gyökerű ünnepet november elsején tartjuk, ami minden szentek napja. Ekkor a megüdvözült lelkekre emlékezünk. Nem keverendő össze a következő napon tartott halottak napjával!

Halottak napja

November 2-án, vagyis halottak napján elhunyt szeretteinkre emlékezünk, amikor gyertyát, mécsest gyújtunk értük, illetve felkeressük sírjukat.

És hogy jön akkor ide a Halloween?

Mi is az a Halloween?

Az angolszász országokban Mindenszenteket megelőző este, vagyis október 31-én van „minden szent estéje. Maga a megnevezés egyébként az angol „all hallows eve” (minden szent estéje) kifejezés rövidített, skót változatából ered.

Ez egy kelta gyökerű ünnep, és ahhoz kapcsolódik, hogy ekkor kezdődik az év „sötét” időszaka (ellentétpárja májusban az év világos felének nyitóünnepe), illetve ilyenkor már véget érnek a mezőgazdasági munkák is, így a falusi élet menetrendje szerint ekkor kezdődik a pihenés ideje.

Ami a szokásoknak alapot ad az az, hogy a druidák hite szerint ilyenkor elvékonyodik a határ az élők és a szellemek világa között, az ünnepségeket és a jelmezöltő szokásokat pedig részben az ártó lelkektől való védelem hívta életre, részben pedig az a kézenfekvő ok, hogy a munkák után itt egy jó alkalom az ünneplésre.

Alapvetően Halloween-nek van egy felszabadult, játékos, olykor borzongató jellege, amely sokat merít a jelmezes hagyományokból.

 

Párhuzamok és az ünnepi szokások összeegyeztethetősége

Szerintem fontos leszögezni – ami egyébként a dátumokból egyértelmű is lehetne – hogy itt nem a saját ünnepeink lecseréléséről van szó. Már csak azért sem, mert Mindenszentek és Halottak napja keresztény ünnepek, ezért ezeket nem csak nálunk, de Európa-szerte ünneplik, vagyis ez nem úgy van, hogy ott Halloween van, nálunk meg Halottak napja. Sőt, még csak nem is ugyanarról a napról beszélnünk!

Halloween a mindenszenteket megelőző éjszaka! Tehát nem helyettesítésről van itt szó, hanem arról, hogy náluk kötődik egy plusz szokás ehhez az időszakhoz.

Mindemellett ez a három megnevezett nap, képes egy egészet alkotni, mert tartalmilag mind összefügg. Ugyanazt a témát különböző oldalairól járja körül ez a három egymást követő nap. Akkor miért ne férnének meg egymással?

Mind a három nap a lelkekkel, a saját lelkünkkel, valamint a halállal, halottakkal és az elmúlással való kapcsolatunkkal függ össze. Ha egymás után rakjuk őket, akkor szép ívet rajzolnak ki, amin érdemes elgondolkodni egy kicsit.

Amit pedig a Farsangi görbe tükör bejegyzésben pedzegettem, hogy a jelmezöltés során is saját magunkról fogalmazunk meg valamit, ilyenformán, pedig a saját lelkünkkel való kapcsot ápolja, akár egy Halloween alkalmából magunkra öltött maskara is.

Másnaptól pedig bátran lehet követni szüleinket és nagyszüleinket, saját közösségünk szokásait Mindenszentekkor és Halottak napján, de ezek nem zárják ki egymást, és meglátásom szerint még csak nem is ellentétesek. Szóval, hogy is jönnek sorban?

Halloween beilleszthető a mi hagyományaink sorába is

Halloween

Jellegénél fogva ez egy felszabadultabb, akár kifejezetten bulizós ünnep, aminek hangsúlya a közösségen és a közösségben megélt élményen van. Mert mit is csinálunk? Jelmezbált tartunk, összejövünk a barátainkkal közösen megnézni egy-két borzongató filmet… (Kicsiny országunkban legalábbis a dekoráció mellett általában ennyiben merül ki a Halloween.) Az én nézőpontom szerint ezzel elkezdünk a közösség irányából befelé haladni, és könnyed, tréfás módon közeledni az elmúlás témájához.

Mindenszentek

Ezt az ünnepet a katolikus szentek (lévén, hogy keresztény ünnep) tiszteletére tartották. Közeledünk a saját lelkünk irányába, de még mindig a közösségről szól, hiszen a szentek emléke, bármennyire is inspiráló és iránymutató, elsősorban a közösség számára fontos. Ennek az ünnepnek a központi eleme a szentmise, vagyis a közös emlékezés. Még mindig a közösségről van szó, de már egy elmélyültebb közegben.

Halottak napja

Itt már a legszűkebb közegünkre és a saját lelkünkre, elmélyülésünkre tevődik át a hangsúly. A közvetlen hozzátartozóinkkal való kapcsolatainkat, illetve elhunyt szeretteink emlékezetét ápoljuk ilyenkor. Hisz miről is szól az emlékezés, ha nem saját magunkról és arról, hogy számunkra mit jelentettek azok az emberek, akinek gyertyát gyújtunk ilyenkor?


Remélem tudtam érzékeltetni, hogy szerintem itt egy fokozatos befelé fordulás megy végbe, amibe akár Halloween estéje is bekapcsolódhat és szerepet kaphat, ha kedvet érzünk hozzá. A saját nézőpontom szerint, ha a három napot egyben szemléljük, először összejövünk, majd a közösségben megélt élmények során át, fokozatosan szűkítve a kört jutunk el végül a saját lelkünkhöz.

Szóval jómagam ebben a gondolatvilágban készülök az elmélyülésre, és az év „sötét felére”. 😉

***

Kapcsolódó írások:

10+1 nem annyira ijesztő film Halloweenra

Az az Ördögi Valentin-nap

A lelkünknek is szüksége van a farsangi görbe tükörre

13 sorozat, ahol a para normális

 

Kövess minket Facebookon vagy Instagramon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük