Misztikus sorozatok

13 sorozat, ahol a para normális

A 10+1 nem annyira ijesztő film című filmes lista sikere után az idei év borzongató

A 10+1 nem annyira ijesztő film című filmes lista sikere után az idei év borzongató napjaira is egy hasonló összeállítással készültem. Ezúttal misztikus, izgalmas, borzongató és így vagy úgy, de mindenképpen parás sorozatokat gyűjtöttem össze.

Kezdjük is a misztikus és jobbára a paranormális tematikájú sorozatok listáját! 😉


1. Penny Dreadful / Londoni rémtörténetek (2014-2016)

A sorozat a klasszikus rémtörténetek hangulatát idézi meg a misztikus-gótikus horror műfaji keretein belül, aminek a címe is a 19. századi brit rémtörténetekre és ijesztő ponyvairodalomra utal vissza. Ugyan a sorozat néhány évad alatt kifulladt, de a jobbára ismerős karakterekből összefércelt alkotás pont olyan jól működik, mint Frankenstein kreatúrája.

Para-faktor: boszorkány, vámpír, vérfarkas, és egyéb élőholtak

Ismertető: A horror-sorozat sajátos, hátborzongató művet alkot a klasszikus rémtörténetek legfélelmetesebb alakjaiból, akiket felbérel egy gazdag angol úriember, hogy megtalálják a lányát, akinek nyoma veszett.

>> IMDb adatlap <<

2. Carnivale / A Vándorcirkusz (2003-2005)

Talán az első misztikusabb sorozat volt, ami nagyon beszippantott, és azóta is az egyik személyes nagy kedvencem. Teli van szimbolikával, misztikával, és különös figurákkal, na meg a jó öreg „jó és rossz párharcával”. A sorozat atmoszféráját pedig igazán egyedivé teszi a misztikus hangulattal éles kontrasztot alkotó gazdasági válság kemény valósága. Bár némileg lassabban bontakozik ki, de minden rész hozza a realitás és az érzéken túli világ peremén táncolva a „freaky” hangulat különleges atmoszféráját.

Para-faktor: misztikum, természetfeletti képességek

Ismertető: A harmincas évek Amerikájában egy utazó mutatványos társulat életét követhetjük nyomon a Nagy Gazdasági Válság idején. A titokzatos, filléres rémisztgetés káprázata és illúziója közepette a misztikus erők a valóságban is feltámadnak.

>> IMDb adatlap <<

Kedvcsináló: Sorozatjunkie.hu

3. The Magicians / A Varázslók (2015 – )

Ismét egy különös hangulatisággal operáló sorozat, ami egyébként könyvadaptáció. A történetben kreált világ zseniálisan ötvözi modern korunk tendenciáit a varázslattal, ezáltal alakítva ki egy izgalmasan nyomasztó közeget. A sztori szinte sablonosnak tűnik: egy titkos varázsló egyetem tanulói belecsöppennek a kitalációnak hitt, mára már hanyatló világ, Fillory megmentésére tett kísérlet közepébe. Ugyan fantasy elemekkel operál, mégis a lelki folyamatok ábrázolása áll a középpontban, ezáltal válik nagyon sokrétű alkotássá. Mármint sokrétű, ha akarsz foglalkozni a mélyebb tartalommal; ha meg nem, akkor maradhatsz a fantasy felszínen.

Para-faktor: varázslók és benépesített fantasy világ

Magyar nyelvű előzetes itt: A Varázslók sorozat

Ismertető: Egy privát felvételi során kiderül, hogy a fiatal, álomvilágban élő Quentin Coldwaternek varázsereje van, így felvételt nyer egy titkos varázsló egyetemre. Időközben pedig fény derül rá, hogy kedvenc könyvének története és Fillory varázslatos világa sem volt kitaláció…

>> IMDb adatlap <<

Kritika: SFmag.hu

4. Harper’s Island / Harper-sziget (2009)

A számmisztikában a négyes szám a racionalitáshoz kötődik, éppen ezért a lista negyedik eleme egy olyan alkotás, amely kicsit kilóg jelen listánk misztikus-paranormális vonalvezetés ívéből. Egy klasszikus gyilkolászós horror történetről van szó, lassan és alattomosan bontakozó borzalommal. A történet végig rejtélyes, titokzatos (ugye a „ki a gyilkos” tematika), de misztikusabb vonal csak itt-ott jelenik meg, hogy fokozza a hangulatot. Jó választás egy borzongásra hangolt hétvégére.

Para-faktor: borzongás, elvétve „spiri” momentumok

Ismertető: 7 éve a Harper-szigeten egy sorozatgyilkos szedte áldozatait, aki Abbey édesanyját is meggyilkolta. Évekkel később Abbey egy régi barátja esküvőjére tér vissza a szigetre. Ám a csendes sziget változatlan szürkeségét különös halálesetek kezdik tarkítani. A halálból tért vissza az egykori gyilkos, vagy évekig titokban rejtőzve leste áldozatait?

>> IMDb adatlap <<

Kritika: Sorozatjunkie.hu

5. Hex / Boszorkák (2004)

Anglia kísérteties vidékén álló ódon kastélyokban mégis mi másra bukkanhatnánk, mint egykori boszorkányokra, mágikus hagyatékot öröklő leányokra, bukott angyalokra, na meg az elmaradhatatlan szellemekre? Sablonokból jól építkező sorozat, ami tökéletesen hozza a boszorkányos hangulatot. A megvalósításhoz tegyük hozzá, nem mai a sorozat, de az első évad abszolút hozza a szintet. Kár, hogy a második évad némileg bénára sikerült.

Para-faktor: boszorkányok, szellemek, démonok

Ismertető: Egy angliai, iskolaként működő kastélyba érkezik a titokzatos múlttal rendelkező Cassie, akit szellemes barátnőjével együtt megkörnyékez a felemelkedésért küzdő bukott angyalok egyik nagy hatalmú vezére.

>> IMDb adatlap <<

6. American Horror Story / Amerikai Horror Story (2011 -)

Na ez a sorozat méltán a horror-történetek egyik ikonja! Klasszikus elemekből építkező, de mesterien megkomponált alkotások. Igen, több is, ugyanis az évadok nem összefüggőek, minden szériában egy teljesen új történetet kapunk. (Bár van utalgatás az évadok között.) A pikantériáját pedig a színészi játék adja, mivel csak a sztori változik, de a színészgárdát nem cserélgetik, így az ismerős arcok teljesen más szerepben hozzák ránk a frászt.

Para-faktor: minden évadban új arcát ismerjük meg a parázásnak

*Az első évad előzetese.

Az első évad ismertetője: A Harmon család egy régi házba költözik az új élet reményében. Ám az ingatlanos nem volt teljesen egyenes az épület múltjával kapcsolatban: eddig több mint 20 ember halt meg a kúriában, a környéken pedig „Gyilkos ház”-ként emlegetik.

>> IMDb adatlap <<

Kritika az első évadhoz: Sorozatjunkie.hu

Hetedik évad kritikája: Corn & Soda

7. Damien / Damien: A sátán kegyeltje (2016)

A sorozat az Omen klasszikusát vette elő, hogy tovább gondolja azt. A filmben láthattuk, hogy megszületett a sátán gyermeke, akinek zsenge kora ellenére is borzalmak járnak a nyomában. Na de mi történt a gyermekkel azóta? A sorozat ugrik vagy harminc évet, hogy bemutassa mivé cseperedett a kisfiú. A kezdés ígéretes, a finálé nagyon ütött, bár a megvalósítás középütt kicsit lapos lett, de „parás vonalon” csak nem hagyhatjuk ki a repertoárból a Sátán gyermekét!

Para-faktor: a Sátán gyermeke, titokzatos és misztikus események

Ismertető: Zavaros – sátáni? – kiskorára szinte egyáltalán nem is emlékszik, a most fotósként dolgozó és átlagos életet élő Damien. Csakhogy a 33. születésnapjával (anti)krisztusi korba lépő Damiennel különös események veszik kezdetüket, és a háttérben működő titkos szekták is megkörnyékezik…

>> IMDb adatlap <<

Kritika: Sorozatjunkie.hu

8. The Fades (2011)

Méltánytalanul elhanyagolt ez az alternatív világvége koncepciót bemutató alkotás! Nem sok mindenhez tudnám hasonlítani, elég egyedi jelenség. Legalábbis számomra egy különleges sorozatélményt nyújtott, remek karakterekkel, egyedi hangulatvilággal, izgalmas és jól felépített történettel.

Para-faktor: elhalálozott lelkek -> árnyak, különleges képességek

Ismertető: Paulnak kamaszproblémái mellett még apokaliptikus álmaival is meg kell küzdenie. De ez még semmi, mert még az itt ragadt szellemekkel is rendre összefut. Egyre több lélek ragad a földön, ugyanis nem tudnak átjutni a túlvilágra, sőt ezek az árnyak már áldozatokat is szednek, hogy beszivároghassanak a fizikai világba. Az árnyak ellen küzdő titkos szervezet tagjai pedig Paul személyében sejtik a megoldást…

>> IMDb adatlap <<

Kritika: Sorozatjunkie.hu

9. Salem (2014 – 2017)

Az első, ami eszembe jut erről a sorozatról, hogy bizarr. Minden egyes résznél valami megfoghatatlan elhatárolódási vágyat éreztem magamban, mégsem hagytam ott a sztorit. Egyébként kellemesen misztikus, néhol kifejezetten véráztatta. Mégsem tudnám egyértelműen azt mondani, hogy tetszett, bár az ellenkezőjét sem állítanám. És talán pont ez adja az egész sorozat hangulatát. Egy ilyen listáról meg persze elmaradhatatlan elem egy borzongató boszorkányos sztori!

Para-faktor: boszorkányok, mágia

Ismertető: A 17. századi hírhedt „boszorkány-városba”, Salembe repít minket a történet, hogy bemutassa a boszorkányok titokzatos világát.

IMDb adatlap: >> IMDb adatlap <<

Kritika: Sorozatjunkie.hu

10. American Gods / Amerikai istenek (2017 – )

Neil Gaiman könyveiben igazán különleges világokat alkot, művei közül pedig az egyik legjobban sikerült alkotása az Amerikai istenek. Ennek megfelelően a sorozatot is a 2017-es év egyik nagy dobásának szánták. Különleges atmoszférájával, egyedi karaktereivel, na meg a régi és új istenek hatalmi harcával igazi misztikus ínyencség.

Para-faktor: isteni teremtmények, természetfeletti

Ismertető: A frissen szabadult Shadow felesége halála után célvesztetten indul útnak, amikor egy magát Szerda úrnak nevező férfi mellé szegődik, és ezzel első sorból nézheti a régi és új istenek párharcát.

>> IMDb adatlap <<

Kritika: Filmtett.ro

11. The Living and the Dead (2016)

Mit tesz egy pszichológus, ha kísértet száll meg egy fiatal lányt? Mit tesz egy haladó gondolkodású földbirtokos, ha átok sújtja a birtokot? Hangulatos drámával van dolgunk, ami érdekesen vegyíti a realista gondolkodást, a természetfelettivel és a babonákkal, mindezt pont abba a korba helyezve, amikor egyébként is a kettő között őrlődtek az emberek. Mindezt megfejelve paranormális elemekkel, ami nem csak a szereplőket, de olykor a nézőket is zavarba ejti. A nyomasztó, magyarázatkereső hangulat végigkíséri az egész sorozatot. Bár vannak gyengébb részek, itt-ott érthetetlen részletek (legalábbis én néhány dolgot nem tudtam a helyére tenni), de a főszál nagyon szépen bontakozik ki a végére. Különleges atmoszférájával és érdekes szemléletmódjával elbírt volna még egy évadot.

Para-faktor: szellemek, érzéken túli világ

Ismertető: A pszichológusként praktizáló Nathan Appleby édesanyja halála után az örökölt birtokra költözik második feleségével, hogy felvirágoztassák a rájuk hagyott gazdaságot. A környéken különös események történnek, amik felkeltik az egyébként racionális gondolkodású Nathan érdeklődését. Csakhogy időközben elveszített kisfiának szelleme is felbukkan, s vele együtt a múlt drámái is megelevenedni látszanak…

>> IMDb adatlap <<

Kritika: Cinegore.net

12. Hemlock Grove (2013-2015)

Ez a sorozat úgy, ahogy van para. Nagyon! Bizarr, nyomasztó, taszító, és tulajdonképpen azt is nehéz eldönteni, hogy gázos a sztori, vagy inkább le kéne borulni a készítők nagysága előtt. Semmiben sem jutottam dűlőre. Valószínűleg pont ezért működik jól a sorozat. A készítők nem voltak szívbajosak egyetlen ponton sem, és bár tobzódunk a misztikumban, a természetfelettiben, a különféle lényekben is, a cselekménytől valahogy mégis az volt az érzésem, hogy nem szakadtunk el a valóságtól, mert néhol pont olyan érthetetlen volt, mint a való élet.

Para-faktor: vérfarkasok, vámpírok és egyéb borzalmas kreatúrák

Ismertető: A Rumancek család a pennsylvaniai Hemlock Grove poros kisvárosába költözik. A szülői intés ellenére, a vérfarkas család ifjú tagja, Peter rövidesen a szomszédos vámpír család fiával kezd barátkozni. Mindeközben egyre több fiatal lány megcsonkított hulláját találják meg. A két fiatal együtt kezd nyomozni a gyilkos után…

>> IMDb adatlap <<

Kritika: Revizoronline.com

13. Les Revenants / Visszajárók

Ha a visszatérő holtak láttán izgalmasan villogó zombikra, lassan dagadó frászra, esetleg velőtrázó sikongatásokra vágysz, akkor más helyen kell keresgélned. A történet lassú folyású, belegondolós, és sokkal inkább az emberi reakciókat helyezi fókuszba, semmint a természetfelettit. Te mit tennél, ha megtörténne a lehetetlen és egy rég elvesztett szeretted térne vissza a halálból? A történet nagyon emberi reakciókat vonultat fel és világít rá a lelki vetületekre, majd szövi össze valami önmagánál nagyobb történetté, igazán különleges megvilágításba helyezve ezzel a visszajáró holtakat.

Para-faktor: halálból visszatért emberek, misztikum

Ismertető: Egy francia kisváros életét felbolygatja, hogy akár hosszú évekkel ezelőtt elhunyt emberek bukkannak fel, és úgy térnek haza, mintha mi sem történt volna.

>> IMDb adatlap <<

Kritika: Sorozatjunkie.hu

Utóirat: Lehet, azért került a Visszajárók a lista végére, hátha megihlet benneteket és ti is visszajáró lelkek lesztek itt a blogon? Kövessetek be Facebookon, hátha… 😀


Remélem sikerült adni pár ötletet, milyen sorozatokkal töltsétek ki a parára vágyó, borzongásra bekuckózós óráitokat. Ha bármit hozzátennétek, értékelnétek a listát vagy akár kiegészítenétek, hozzászólásban tegyétek meg bátran! 😉

Ha a hasonló jellegű filmeket is kedveled, kukkantsd meg a 10+1 nem annyira ijesztő film című bejegyzést is, vagy nézz szét filmes listáink között!

***

Kövess minket Facebookon vagy Instagramon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!

2 thoughts on “13 sorozat, ahol a para normális

  1. Mik ezek a fos szarok??!!!
    Supernatural, Ahs VS evil Dead, őrdög űző,
    Ilyesmiket kéne felsorolni!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük