10+1 film, amit minden lánynak látnia kell

10+1 film csajos alapműveltséghez

Nem rég beszélgettünk a csajokkal és szóba került, hogy mennyire unom, hogy az összes „filmek

Nem rég beszélgettünk a csajokkal és szóba került, hogy mennyire unom, hogy az összes „filmek csajos estékre” listán ugyanazok szerepelnek. Többek között ezért született meg a saját csajos filmes listánk, amire olyanokat válogattam, amik kevésbé ismertek vagy legalábbis kevésbé populárisak, így talán lehet köztük olyan, amit még nem látott az érdeklődő.

Azonban egy dologban mégis igazuk van az említett listáknak: vannak filmek, amik amellett, hogy megunhatatlan klasszikusok, minden csajszinak hozzátartoznak az „alapműveltségéhez”.

A teljesség igénye nélkül összeszedtük azokat a filmeket is, amiket nem feltétlenül azért kell látni, mert kedveli az ember az ilyen filmeket, hanem mert az ismeretük hozzátartozik a „lányos alapműveltséghez”. De most komolyan? Kukán akarsz ülni, amikor valaki ellő egy olyat, hogy a kapcsolati státusza „Waiting for Mr. Darcy”?

Szóval nézzük is, miket szedtünk össze. Ha hiányérzetetek van, kommentben tegyétek hozzá, szerintetek mi az, ami még feltétlenül hozzátartozik a „csajos műveltséghez”. 😉


1. Büszkeség és balítélet

Igazából ez inkább egy film-típus csomag, mert Jane Austen minden egyes alkotása közönség kedvenc, de mégis mind közül a legnépszerűbb a Büszkeség és balítélet, ami erősen a „kötelező ismerni” kategória. Azoknak sem kell aggódniuk, akikből kimaradt a könyvmoly-gén, ugyanis az összes Jane Austen történetnek van filmes vagy sorozatos feldolgozása (sőt válogathatunk is a megfilmesített verziók közül).

A Büszkeség és balítélet legismertebb és legkedveltebb megfilmesítései a 2005-ös feldolgozás, amiben Keira Knightly játssza a női főszerepet, valamint a BBC 1995-ös televíziós sorozata, amiben a férfi főszerepben Colin Firth alakított felejthetetlent.

IMDb adatlapok:

Ha pedig már kívülről tudjátok a Büszkeség és balítélet jeleneteit, a többi Austen adaptációt is érdemes felfedezni. Ha rákaptál az ízére, folytathatod akár ezekkel:

2. Bridget Jones naplója

A nagy sikerre és az örök-csajos-kedvenc titulusra való tekintettel, több részen keresztül nevethetünk és érezhetünk együtt Bridget szerelmi botladozásaival (ami egyébként szintén könyadaptáció), na meg epekedhetünk a némileg korhűbb Mr. Darcy után. Mind a női, mind a férfi karakterek kihagyhatatlanok, muszáj ismerni őket!

IMDb adatlapok:

3. Dirty Dancing (1987)

Hogyan lesz a lányból nő? Örökérvényű kérdés, amit minden felnövekvő generációnak meg kell tudni válaszolni, még ha az a válasz némileg örökzöld is. De gondolom pont ezért kaptunk a nyolcavanas évek sikerei után 2004-ben egy második részt is. Piszkos tánc, ébredő nőiség, fellobbanó szenvedély, első szerelem, meg miegymás… Alapmű!

IMDb adatlapok:

4. Dr. Szöszi (2001)

Habkönnyed történet arról, hogy van élet a nőkről/csajokról keringő sztereotípiákon és közhelyeken túl. Azt hiszem, nagyon hálásak lehetünk ezért a filmért, mert humorosan, pasztell-színvilágban és női-lélek kompatibilisen, de pont arról szól, hogy bizony nőként nem érsz kevesebbet, nem vagy kevésbé alkalmas, sőt üresfejű buta liba sem, még akkor sem, ha élsz-halsz a divatért, a sminkekért és történetesen a rózsaszín a kedvenc színed.

IMDb: Legally Blonde

5. Micsoda nő! / Pretty Woman (1990)

Bevallom gondolkodtam egy sort azon, felkerüljön-e a listára, de a filmnek egy-egy jelenete, outfitje, vagy eleme annyira kultikussá vált, és annyiszor lehet belefutni, hogy muszáj ismerni. Egyébként mondom ezt úgy, hogy én nagyon sokáig nem láttam, de pont ezért bizony volt olyan, hogy egy-egy lányos társaságban elhangzott utalást vagy online nézelődve egy-két mémet nem értettem. Szóval ne hagyd ki ezt a modern-tündérmese történetet az tömegkultúra ismereteidből.

IMDb: Pretty Woman

6. Mamma Mia! (2008)

Szerelem, musical, esküvő, elveszett és megtalált szerelmek, életek összefonódása, némi sors és nagyon sok humor. A karakterek, a stílus, a generációk és a különböző évtizedek keveredése és tulajdonképpen a zenék is olyan egyediek, hogy ennek a filmnek az ismerete szintén kötelező.

IMDb: Mamma Mia!

7. Szerelmünk lapjai / The Notebook (2004)

A kétezres évek egyik legjobban sikerült romantikus filmje, és talán mindent elmond, hogy a legjobb csókjelenet díját is magáénak tudhatja. Egy epikus szerelmi történet, ami még így hosszú évekkel később is élénken él a női fejekben, és jelenetei egybeforrtak a szerelem képi megjelenítésével. Kötelező megnézned, ha nem akarsz csajos műveltség nélkül élni.

IMDb: The Notebook

8. Pomádé / Grease (1978)

A klasszikus „szürke kisegér leányka kifogja a mintahímet” esetének egyik legnépszerűbb és igazán stílusos változata ez a film, megspékelve a lánykából nővé nyílás tematikájával, na meg egy seregnyi jó zenével. Megannyi eleme van ennek a filmnek, ami annyira jellegzetes, hogy visszatérő eleme a popkultúránknak. Jelmezek, iskolai műsorok, mémek, retro bulik, vagy éppen a kort és hangulatot idéző outfitek. Ne maradj le róla!

IMDb: Grease

9. Bajos csajok / Mean Girls (2004)

Mióta felírtam a listára, úgy érzem egy kicsit kilóg ez a film, de pont azért gondolom idevalónak, mert a kamasz évek csajos oldalát szinte briliánsan mutatja be. Persze számtalan klisét felvonultat, de a klisékben az a legjobb, hogy egy csomó igazság van bennük, ezért remekül működnek. Ha pedig az online világot nézzük, szintén újra és újra felbukkannak az utalások erre a filmre.

IMDb: Mean Girls

10. Az ördög Prádát visel / The Devils Wears Prada (2006)

A divatvilág nem csak móka, kacagás és felszínesség a köbön, ellenben kemény és kíméletlen női terep. Remekül mutat rá mindarra, mire képesek a nők, mert bizony nem vagyunk éppen hajladozó, ártatlan virágszálak! Ez a film szintén klasszikus, és nem annyira mellesleg, de komoly témákat is feszeget. Egy felejthetetlen „női ördög” karakterrel gazdagodhattunk, és a kérdéssel, amit minden lánynak meg kell válaszolnia magának: Nekem mi a fontos az életedben?

IMDb: The Devils Wears Prada

+ 1: Szex és New York

Plusz egyként került fel a listára a Szex és New York, mivel ez tulajdonképpen egy sorozat, még ha a hat évadot meg is toldották mozifilmekkel. Még ha irtózol is a szingli lét gondolatától, attól még ismerned kell a történetüket.

A kétezres évek ikonikus sorozata lenyomata mindannak, hogy női szemszögből mennyire megváltozott a világ, és noha ez kihívásokat jelent számunkra, de jobbára nem akarunk visszamenni a múltba. Ebben az új világban a párkapcsolatok egészen máshogy működnek, de ha férjet nem is találunk egyből, attól még lehet tartalmas életünk, na meg tűsarkon tipegő, szerető útitársaink az élet divatos utcáin.

IMDb: Sex and the City


Remélem tetszett ez a „szerintünk” lista, de ha úgy érzed, egy-két film méltatlanul maradt le, kommentben tedd hozzá! 😉

***

Kövess minket Facebookon vagy Instagramon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!

1 thought on “10+1 film csajos alapműveltséghez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük