filmek csajos estékre

9 csajos film az alsó polcról válogatva

Van az úgy, hogy csajos, vicces, és az se baj, ha (nagyon) romantikus, de mindenképpen

Van az úgy, hogy csajos, vicces, és az se baj, ha (nagyon) romantikus, de mindenképpen könnyen emészthető, szívmelengető filmre vágyom. A minap ehhez internetes segítség után néztem, de az összes vonatkozó filmes lista, amit felleltem nagyjából ugyanazokat a címeket vonultatta fel. (Mellesleg már az összeset láttam, nem is egyszer…)

Pedig nem csak a fősodor kínálatából lehet csajos estére megfelelő alkotásokat szemezgetni! Meg nincs is mindig kedve az embernek ugyanazt nézni, így időnként még az „egynek-jó” filmekkel is megelégszik. Arról nem is beszélve, hogy a kevésbé ismert filmek között is igazi gyöngyszemekre lehet bukkanni. Na meg olyan személyes kedvencekre, ami lehet, hogy rajtad kívül senki mást nem nyernek meg.

Ezért gondoltam talán van igény olyan listára is, ami nem a nagy klasszikusokat és a legnépszerűbb, kifogástalan, közönség kedvenceket vonultatja fel, hanem azok közül válogat, amik nem lettek széles körben ismertek, mégis alkalmasak a „pink esték” repertoárjának színesítésére.

Az alábbi filmeket olykor imádtam, néha sírva nevettem, egyiket-másikat pedig kifejezetten gyöngyszemként tartom magamban számon. De van köztük olyan is, ami az „egynek jó volt” kategória ugyan, de egyedül vagy a csajokkal közösen nézve megalapozza a habkönnyed hangulatot és/vagy a csacsogás-indítást.

Megjegyzést: Ezen a listán senki ne várjon kifogástalan alkotásokat, csupán ötletadó azok számára, akik ma este nem Bridget Jonest vagy a Büszkeség és balítéletet akarják már századjára is megnézni!

***

Hello, Doris vagyok! / Hello, My Name Is Doris (2015)

Már az első öt percben a szívembe zártam Dorist! Bár korban még jócskán messze vagyok, de nagyon bele tudtam magam élni abba a gondolatba, hogy ha kedvezőtlenül alakulnak a dolgok, sanszos, hogy pont olyan leszek, mint ő. Csak macskával. Sok macskával. A főhősünk egy iszonyúan szerethető karakter, aki önmagában testesíti meg mindannyiunk esendő oldalát. És általában ez az oldalunk generálja életünk kínos és ciki helyzeteit. Ami kívülről persze rendkívül komikus, és pont ezzel garantálja a film a jó szórakozást. Mindeközben Doris mégsem szánalmas, sőt, inkább bájos, akit legszívesebben megölelgetnénk, és ez az ölelés nem csak neki, de saját csetlő-botló oldalunknak is szól.

A romantikus komédia leple alatt a film elég komoly témákat is felvet – öregedés, az elszalasztott lehetőségek, a magány, az önmagunkhoz való viszonyunk – miközben nem „kötelez” arra, hogy a szórakozáson túl elmélyedjünk a filozofálásban, mégis ajtót nyit, amin ha akarsz belépsz, ha nem, akkor meg csak jól szórakozol.

Extra tipp: Tervezzétek úgy a filmnézést, hogy a végén hagyjatok időt egy kis csajos beszélgetésre, és arra, hogy megvitassátok, ki szerint mi történik a az utolsó snitt után! 😉

*személyes kedvenc

Ismertető: A hatvanas éveiben járó Doris Miller életét teljesen felforgatja a céghez érkező új, fiatal kollégája. Egy motivációs szeminárium pedig arra ösztönzi, hogy mindent megtegyen a fiatal férfi meghódításáért.

>>IMDb adatlap<<

Kritika a filmről: Corn and Soda

Vakáció Mr. Darcy-val / Austenland (2013)

A Büszkeség és balítélet szinte az alapműveltség része a csajos filmek világában, és bár a listákról le szoktuk hagyni, de egy szentimentális délutánra bármelyik Jane Austen adaptáció kiváló választás. Nos, ha te is így gondolod, akkor ez a film tuti tetszeni fog! Maga a sztori hozza a szintet, bár sok meglepetést nem tartogat, de szórakoztató jelenetekkel tarkított alkotás. És hát melyik Büszkeség és balítélet rajongó nem vágyik arra, hogy elvesszen Austen világában?!

Ismertető: Jane harmincas, magányos, és teljesen átlagos életű nő, mármint ha leszámítjuk Jane Austen megszállottságát és a Büszkeség és balítélet iránti rajongását. Jane teljesen odavan a regény hőséért, Mr. Darcyért, illetve a BBC tévéfeldolgozásában a karaktert alakító Colin Firth-ért. Szerelmi életét viszont komoly kihívás elé állítja, hogy minden férfit hozzá mér. Jane úgy dönt, hogy spórolt pénzéből elutazik az angol üdülőhelyre, az Austen-őrültek Mekkájába, de mint kiderül, az ott szerzett élményei  valóságosabbak, mint amire számított… Vagy ez is csak a játék része?

>>IMDb adatlap<<

Kritika: Filmtekercs

Szex és halál kezdőknek / Sex and Death 101 (2007)

Sokat gondolkodtam rajta, felvegyem-e a listára ezt a filmet, mert elég megosztó véleményeket hallottam róla. Van, aki szerint szórakoztató, mások szerint rém rossz és bárgyú. Maga a film merészen férfiközpontú, viszonylag jó kezdéssel, szórakoztató poénokkal tarkított, ellenben itt-ott tényleg lassan halad. A film nagyjából minden szempontból simán ki tudja verni a biztosítékot, annak ellenére is, hogy a mondanivaló szempontjából nézzük érthető a „mit-miért”.

Amiért igazán szeretem ezt a filmet, az nem is annyira a történet – abban tényleg vannak kivetnivalók – sokkal inkább a narrációban megfogalmazott gondolatok. (Annyira, hogy már 10 éve ott tetszeleg a végszóból vett idézet a Facebook adatlapomon.) Szóval ez talán nem egy tipikus csajos estére szánt film, jó eséllyel nem is csajos film, de ha nyitottak vagytok egy férfi-nézőpontra, vagy elmélkedős hangulatban vagytok, akkor bőven ad témát egy beszélgetős estéhez.

Ismertető: Roderick egy héttel esküvője előtt egy rejtélyes listát kap e-mailben, amin azon nők nevei vannak, akikkel eddig lefeküdt. Csakhogy a lista nem ér véget menyasszonya nevével, sőt, a java még csak utána következik. Amikor pedig a listáról a menyasszonya után szereplő nő is „becsúszik”, Rod világa fenekestül felfordul. De nem csak Roderick húzkodja a strigulákat, mindeközben egy titokzatos sorozatgyilkos is áldozatait szedi a városban…

>>IMDb adatlap<<

Kedvcsináló: TVGO

Férfi kell! / Man up! (2015)

Adott egy harmincas, kiábrándult, a rózsaszín illúzióitól már teljes mértékben megszabadult nő. Akinek a sok kínos élmény után, történetesen már kedve sincs randizni. Nagyjából az nem tudja beleképzelni magát a helyébe, aki még sosem égett be randin. De visszatérve a filmhez: na ilyenkor szokott közbe szólni a sors (vagy a forgatókönyvíró), ugyanis hölgyeményünk a véletlenek furcsa összjátékának köszönhetően ellopja valaki randiját…

Néhol keserédes, néhol sírva röhögős, de a romantikus komédia máza alól szerintem kifejezetten előkandikálnak valóság-szagú elemek, persze kifacsarva és humorral nyakon öntve.

*személyes kedvenc

Ismertető: A 34 éves Nancy, évek óta szingli, bár barátai rendre próbálkoznak randikat szervezni neki. Nancy, miközben szülei negyvenedik házassági évfordulójára igyekszik, véletlenül egy vakrandiba csöppen, ahol Jack személyében rátalál a tökéletes pasira. Persze nem maradhat sokáig titokban, hogy Jack randija valaki más lett volna…

>>IMDb adatlap<<

Kritika: 30/40 Blog

Szex az ex után / My awkward sexual adventure (2012)

Ha egy nagyszerű filmes alkotására vágysz, bizony rossz helyen keresgélsz. A film színvonala erősen hullámzó, de ha elengedjük az elvárásokat, akkor egy szórakoztató filmre lelhetünk a kissé megtévesztő cím mögött. Nem mentes a kliséktől, teli van szórakoztató szituációkkal, amiken el lehet kacarászni, mellőzi a prüdériát, még ha a szex-kalandokkal csínján is bánik. Nem kiemelkedő, de szórakoztató film.

Ismertető: Jordan, a visszafogott könyvelő végre rászánja magát, hogy megkérje barátnője kezét, ám a lány visszautasítja, mert unalmas az ágyban. A megalázott Jordan ebbe nem törődik bele, inkább elutazik és legjobb barátjától kér segítségért. Ám barátja éppen most esett szerelembe, így nem sok hasznát veszi. Azonban egy görbe este alkalmával Jordan megismerkedik egy sztripperrel, Juliaval. Üzletet kötnek: Jordan segít neki anyagi gondjai megoldásában, Julia pedig bevezeti a szexuális játékok rejtelmeibe.

>>IMDb adatlap<<

Kritika: Life.hu

Szökőhév / Leap Year (2010)

Ha már csajos filmek, gondoltam a kifejezetten romantikus vonalat is képviselni kéne a listán. Klisékből építkező szerelmi történet, de szerintem van benne valami frissesség, meg szolid tálalás, ezért a sablon-sztorik közül nálam ez a favorit. Túl nagy meglepetéseket nem okoz, megbízhatóan hozza a kliséket, de jól összeforrasztja a tipikus sémákat. A sztori röviden: egy nő, egy rózsaszín szerelem-elképzelés, meg a valóság, ami persze megkapja a nyakába a boldog befejezést (mert hát ezért fizet be a néző, nem?).

A főhősnőnk, aki azt hiszi, megtalálta a tökéletes férfit, kissé kontrollmániás, belül mégis érző szívű csajszi, aki pont olyanra alakította az életét, amilyenre vágyott, de rá kell döbbennie, a boldogság és a szerelem egyáltalán nem olyan, ahogyan ő azt megtervezte. Na hányan tudunk ezzel az alaphelyzettel azonosulni?

Ismertető: Anna kétségbeesve várja, hogy kedvese, a számára minden szempontból tökéletes férfi végre feleségül vegye. Miután a pár negyedik évfordulója is leánykérés nélkül zajlik, Anna elhatározza, hogy saját kezébe veszi az ügyet. Barátja éppen Dublinba utazik, miközben Anna ráakad egy ír hagyományra, mely szerint szökőnapon, február 29-én a nők is megkérhetik kedvesük kezét. A csöppet sem zökkenőmentes az utazás és a borzalmas időjárás keresztbe tesz a spontán fiúrésének. A váratlan helyzetben kénytelen egy jóképű, de annál cinikusabb férfi segítségét kérni, hogy eljuthasson kedveséhez. Ám a szerelem felé vezető út nem mindig egyenes…

>>IMDb adatlap<<

Kritika: SorozatPortál

Másnaposok szerencséje / Walk of Shame (2014)

Ismerős az, amikor pörögnek a fejedben azok az irracionális, szorongós gondolatok, hogy hányféleképpen tudna katasztrofálisan rosszul alakulni egy helyzet? A film tulajdonképpen erre játszik rá – persze az egészet humorba ágyazva – és ettől elég valószínűtlen a történet. Szerintem pont azért kapott sok rossz kritikát, mert ha tök racionális hangulatban vagy, ez már az a szint, ami tényleg fáj. De ha ettől el tudsz vonatkoztatni, és csak arra vágysz, hogy belegondolás nélkül nevetgélhess a képtelen fordulatokon meg a kicsavart helyzeteken, akkor jól fogsz szórakozni.

Ismertető: Meghan lecsúszik álmai munkájáról, és még a barátja is kidobja, ezért egy görbe estét csap a barátnőivel. Még éppen megkapja az üzenetet, hogy mégis van esélye a munkára, ha időben odaér az esti híradóra, csakhogy a buli után Los Angeles egyik lepukkant, külvárosi negyedében találja magát telefon, személyi, autó és pénz nélkül.  Az előző esti kanárisárga rucijában pár óra alatt kell eltipegni a züllött városrészen keresztül élete legfontosabb meghallgatására, amihez természetesen minden szembejövőnek lesz egy-két szava.

>>IMDb adatlap<<

Kritika: VOX.hu

Pokolba a szerelemmel /Down with Love (2003)

Némi romantika, egy igazi sármőr, csipetnyi női fondorlat, nőcsábászok homlokterében felbukkanó emancipáció, a stílusos 60-as évek, és majdhogy nem Jane Austent is túlszárnyaló modorosság. Mi más kell egy tökéletes csajos filmhez?

Töménytelen mennyiségben vagyok képes újranézni ezt a filmet, bár van aki 10 perc után is rózsaszín gyomorrontást kap tőle. Mindenesetre minden megvan benne, ami egy csajos filmhez szükséges. Sőt, tulajdonképpen érdekes kérdéseket feszeget a szerelemről és párkapcsolatokról, mind a két nem oldaláról.

Ismertető: Barbara Novak New Yorkba érkezik új könyvével, melynek Pokolba a szerelemmel a címe. Művével nyíltan tagadja a szerelmet, de feltétlen igent mond a karrierre és a szexre. A forradalmi nézeteket hangoztató kötet hamar a bestseller-listák élére repül, szerzője pedig magára vonja a New York legnagyobb nőcsábászának tartott Cather Block figyelmét, aki ráadásul sztárújságíró. Mi sem természetesebb, hogy Block leleplező cikk írásába kezd. Célja nem egyszerűen Barbara elcsábítása, hanem bebizonyítani azt, hogy még a feminista mozgalmak példaképe is csak szerelemre és házasságra vágyik.

>>IMDb adatlap<<

Kritika: MoziPlussz

Szerelem és egyéb katasztrófák / Love and Other Disasters (2006)

Kapunk egy könnyed romantikus vígjátékot, ami nagyjából önmaga komédiája is. Ugyanis a megkapó jelenetek helyett valóságszagú verziót kapunk. Talán pont ezért, de romantikus komédiához képest igencsak sok kommersz életbölcsességre futotta, persze humoros, de emészthető formában. Ugyanakkor semmi nem  hiányzik belőle ahhoz, hogy jól szórakozzunk, romantikus hangulatba kerüljünk és megkapjuk a „happy end” adagunkat is. A nevetés garantált, és ha nyitottak vagyunk rá, elmélkedésre vagy vitaindítónak is kiváló!

*személyes kedvenc

Ismertető: Emily a maga elvarázsolt világában él, aki elfuserált kapcsolata ellenére, szívesen magára vállalja a kerítőnő szerepét. Amikor egy új fotós kolléga kerül a magazinhoz, Emily rögtön küldetésének tekinti, hogy összehozza Peter-rel, meleg szobatársával. Akkora lelkesedéssel veti magát bele célja megvalósításába, hogy fel sem tűnik neki, hogy a férfi valójában nem meleg. Ráadásul ideje lenne saját szerelmi életével is kezdeni valamit. Vajon, mikor ébred rá, hogy közvetlen környezetében is akad, aki már hosszú ideje keresi kegyeit?

>>IMDb adatlap<<

Kritika: FilmDroid


Remélem találtatok kedvetekre valót a listából! Ha nektek is vannak kevésbé ismert kedvenceitek, vagy olyan, amit mások nem kifejezetten értékelnek, de mégis nagyon szeretitek, osszátok meg velünk kommentben! 😉

    • Ha nincs kedved kockáztatni és mégis a bevált klasszikusok közül válogatnál: 10+1 csajos alapfilm

Kövess minket Facebookon vagy Instagarmon, hogy ne maradj le a többi hasonló bejegyzésről se!

2 thoughts on “9 csajos film az alsó polcról válogatva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük