Minden, amit a női kezdeményezésről tudni érdemes.

A nők is kezdeményezhetnek?

Kezdeményezzük az évet egy belevaló témával! Mit kell tudni a női kezdeményezésről, jó ötlet-e ilyesmire

Kezdeményezzük az évet egy belevaló témával! Mit kell tudni a női kezdeményezésről, jó ötlet-e ilyesmire vetemedni, mik a veszélyek és milyen hibákat célszerű elkerülni? Ezekre keressük most a választ!

Manapság sok ösztönözést hallani; mondogatják, hogy már nincsenek merev szabályai a társadalmi érintkezéseknek, és amúgy is egyenjogúság van. A férfiak is sokszor megjegyzik, hogy bizony nekik is jól esik, ha néha a nő kezdeményez. És ott vannak a másik oldalon azok is, akik továbbra is kitartanak amellett, hogy a kezdeményezés a férfi dolga, és pont. De melyik oldalon van az igazság?

Nem gondolom, hogy lennének kőbevésett szabályok, de néhány dolgot érdemes tisztázni, hogy a végére könnyebben megtaláljátok a saját álláspontotokat a témával kapcsolatban. Egyik oldal mellett vagy ellen sem kampányolok, mert nem csak egyetlen álláspont lehet helyes, viszont úgy gondolom, tudni kell, hogy mik a lehetőségek, mire érdemes figyelni.

1. Klasszikus násztánc

Minden emberi kapcsolatban megfigyelhető egyfajta dinamika, így van ez a párkapcsolatok esetében is. A vezető-követő beállítódást szokták felhozni, de szerintem könnyebben érthető, ha a szimbolika irányából közelítünk, amiben a párkereső nőt és férfit a Vénusz-Mars jeleníti meg.

Ebben a felosztásban a Vénusz a szépségével, a szemrevalóságával, a kellemességével felhívja magára a figyelmet. (Nem véletlenül töltünk annyi időt szépítkezéssel.) A Vénusz trükkje az, hogy ugyan nem aktív, de nem is kifejezetten passzív, a Vénusz „cselekvése” a jelenlét, ugyanis a Vénusz lényege, hogy magához vonz, csábít.Mit jelent klasszikusan nőnek lenni?

(Hogyan legyél megközelíthetőbb a pasik számára? Itt olvashatsz erről: Teremts lehetőséget a pasizáshoz)

Szerintem fontos megjegyezni, hogy ugyan szépségről beszélünk, de ez nem csak felszínesen értelmezhető, a szimbolika szerint a „legfelsőbb szépség” a belső harmónia, hogy jól érzed magad a bőrödben, ez tesz a legvonzóbbá!

A Mars egyértelműen aktív, tettre kész, a harcolni képes felet szimbolizálja, aki aktívan lép a tettek mezejére, hogy megmutathassa erejét, melynek – pozitív kimenetel esetén – hódítás lesz az eredménye. Tehát a Vénusz csábít (kicsit passzívan és akár öntudatlanul magához csalogat), míg a Mars a cselekvés által bizonyított alkalmasságával hódít.

Klasszikus női és férfi viselkedés a kapcsolatokban és az ismerkedés során.

A Vénusz-Mars témájú sikerkönyvek egyik fő gondolata is az, hogy a szerelem dinamikája ott indul el, amikor a férfi, kérés nélkül a nőért cselekszik (és ezt érzi a nő), a nő pedig értékeli és elfogadja a férfi erőfeszítéseit (és ezt érzi a férfi).

A klasszikus násztánc így néz ki:

 • A Vénusz a saját szemrevalóságával (vagy belső harmóniájával) felkelti a Mars érdeklődését.
 • A Mars kezdeményez. Például felkéri a nőt táncolni.
 • A Vénusz eldönti, hogy elfogadja-e a közeledést vagy sem.
 • Kedvező fogadtatás esetén ezek a lépések újra és újra ismétlődnek, vagyis a Mars lép, a Vénusz eldönti, követi-e. (Ha már a tánc volt a példa…)

2. Mi a női kezdeményezés?

Mind a férfiasságnak, mind a nőiségnek számtalan formája van. Harciasabb, független, tüzesebb vagy akár szellemibb típusú nők mióta világ a világ, mindig is voltak. Gondoljatok csak az ókori görög történetek amazonjaira!

Az erős nők elnyomják a férfiakat?

Pink-et szoktam emlegetni példaként, ő tipikusan nem a klasszikus nőiesség megtestesítője, mégis megtalálta az útját feleségként és anyaként. Fontos látni, ő is a nőiesség egy formáját képviseli (bár nem a legegyszerűbben megélhetőt, az tény).

Önismeret

Az egyik legfontosabb feladat, hogy megismerjük önmagunkat, mások véleményétől és a külső elvárásoktól függetlenül, megtaláljuk azt a megélési módot, amiben a legkényelmesebben érezzük magunkat.

Aki olyan típus, annak testhezálló lehet a kezdeményezés, míg, akinek nem olyan a mentalitása, annak nem biztos. A lényeg, hogy mindenkinek a saját útját kell megtalálni.

Vegyünk egy példát, és szándékosan nem az amazon típust fogom előhozni. A nagyon cserfes, kommunikatív nő leginkább a beszédességével csábít. Egy ilyen nő magától értetődő természetességgel elegyedik szóba a kasszánál mellette állóval. Ez egy ismerkedés kezdő momentuma is lehet, mert az ilyen típust kedvelő férfi felfigyel rá. Lényegében a nő kezdeményezett, mégis teljesen természetes módon, mert ez a saját mentalitásából fakadt. Az ilyen típus lazasággal és természetességgel elegyedik szóba, akár egy szórakozóhelyen is azzal, aki megtetszik neki.

Hogyan kezdeményeznek a nők?

Nem ördögtől való a női kezdeményezés – ha az passzol a mentalitásodhoz! Vagyis ne azért kezdeményezz, mert a női magazinban azt írták, hogy a 21. században már a nőknek is szabad… Előbb tegyél szert némi önismeretre, és gondold át a következőket:

 • Melyek azok az ismerkedési stílusok, amik a saját mentalitásodból fakadnak, amik passzolnak hozzád?
 • Gondold végig, eddig hogyan zajlottak azok az ismerkedési szituációk, amikor tényleg megkaptad a férfitól azt a figyelmet, amit szerettél volna (még ha nem is fogadtad végül el a közeledését).
 • Érdemes átgondolni, hogy általában mivel szoktad felkelteni a pasik figyelmét spontán módon, amikor nem szándékos, csak megtörténik.
 • Nagyon hasznos, ha azokat a helyzeteket is megvizsgálod, amikor olyasvalaki fejezte ki az érdeklődését, aki neked nem jött be. Ők hogyan és miért figyeltek fel rád? (Ez azért is fontos, mert ők voltak vevők a nőiességedre, őket csalogattad magadhoz spontán módon.)

Egy tipp: Gondold át, hogy azokban a szituációkban, ahol nem a klasszikus férfi-nő felállás van – például a munkahelyeden – kezdeményezőként vagy jelen? Ha igen, hogyan érzed magad a szituációban? Testhezállónak érzed, vagy jobban szereted, ha téged keresnek meg? Bátran teszel javaslatot, kezdeményezel feladatokat, vagy jobban szereted, ha felkérnek egy munka elvégzésére?

3. Igazi kezdeményezés, vagy hiba a násztáncban?

Vegyük át, milyen problémák merülhetnek fel, ha a nő kezdeményez! Az egyik legtipikusabb probléma-csomag, hogy sok nő akkor dönt emellett, amikor nem eredményes. Vagyis a hagyományos (női) úton nem érnek célt, nem keltik fel az általuk is preferáltak érdeklődését, vagy a kiszemelt nem olyan reakciót ad, amit szeretne vagy várna. Ennek a legnagyobb veszélye, hogy nem figyelsz igazán a másikra, csak arra, te mit akarsz, ezért nem veszed a jeleket. Ilyenkor két dolog lehet a háttérben:

 • Elképzelhető, hogy egészen egyszerűen nem akar tőled semmit az illető. Ezt sokan nehezen fogadják el, és ilyenkor kezdenek trükközni. De neked se jön be mindenki, aki közeledik hozzád, fogadd el, ha nem kölcsönös az érdeklődés! Fontos tudatosítani, nem von le az értékedből, ha nem kölcsönös az érdeklődés, attól még lehetsz jó nő. Ilyen helyzetben kiharcolhatod, hogy mégis „táncoljon” veled – és beleképzelhetsz egy csomó mindent – de könnyen lehet, hogy csak illedelmességből visz a „parkettre”. Vagy unatkozik, esetleg csak jól esik az egójának, de nem érdeklődik irántad úgy, ahogy azt elképzelted.
 • Sokszor az van a háttérben, hogy a saját nőiességedet nem a megfelelő módon éled meg. Hasznos, ha itt kezdesz vizsgálódni, vagyis tedd fel magadnak a kérdést: Mennyire érzed magad jó nőnek? Mennyire fontos mások visszaigazolása? Visszaigazolás nélkül is harmonikusan érzem magam a bőrömben? Ha itt vannak problémák érdemesebb valamilyen módon a saját nőiségeddel dolgozni, és törekedni rá, hogy jól érezd magad a bőrödben, foglalkozz a női önbecsüléseddel.

Sokszor a probléma nem is a kezdeményezés vagy nem-kezdeményezés, mert belül kéne rendet tenni! Minden ott kezdődik, hogy mennyire éled meg magad nőként, megvan-e a belső harmóniád, van-e önbecsülésed. Ha igen, akkor a jeleket is könnyebben tudod észrevenni és a visszautasítást is jobban tudod kezelni.

A saját nőiségedet vizsgáld meg először.

Szintén probléma, ha szerepcsere történik. Vagyis kezdeményezel, majd a sikeren felbátorodva, amikor úgy látod, újra és újra kézbe veszed az irányítást, azért, hogy a kapcsolat megfelelően alakuljon. Mármint a te elvárásaidnak megfelelően. Ennek a legnagyobb veszélye, hogy felveheted a „Mars-szerepet”, vagyis te leszel az irányító vagy az udvarló.

 • Ilyenkor hiába várod, hogy a férfi majd udvarol, és a tenyerén hordoz, ha te irányítasz, azzal a másik átkerülhet Vénusz üzemmódba (így lesz meg a harmonikus dinamika). A Vénusz pedig legfeljebb csábít, de nem udvarol… Ezzel együtt lehet élni, ha passzol a mentalitásotokhoz, és nem trappolsz bele folyamatosan a férfiasságába.
 • Nagy veszély, hogy valahol útközben a férfi elveszíti a férfiasságát. Ha nincs tere arra, hogy megélje, az probléma lesz. Ahogy minden nőnek szüksége van rá, hogy jó nőnek érezze magát, ugyanúgy minden férfinak is szüksége van arra, hogy megélje a férfiasságát. Az nem gond, ha erős nő vagy (ha ezt elfogadod magadban, tudattalanul is ehhez megfelelő párt fogsz választani), csak arra figyelj, ne nyomd el a másikat, engedj teret arra, hogy férfi legyen!
 • Irányító típusú nőknél nagyon gyakori, hogy a partner csak elfogadta a közeledését, de ha rajta múlt volna, a kapcsolat nem jön létre, mert annyira nem érdekelte. Ilyenkor nem értékeli igazán a párját (főleg nőként nem) és csak addig marad a kapcsolatban, amíg neki az kényelmes. Igen, ő csak kihasználja ezt, mert kényelmes neki. Ez akár hosszú évekig is eltarthat, de lehet csupán kaland is.
 • Az utóbbinak az egyik verziója, amikor csak akkor keres, ha kedve van hozzá (ha szexet akar), egyébként nem törődik veled, csak hiteget. Ilyenkor a pasi csak elfogadja az udvarlásod, mert imponál az egójának, hogy futsz utána. Néha még kedveskedik vagy ígérget is, hogy fenntartsa ezt a helyzetet, de ha jobb program adódik vagy talál olyat, aki igazán érdekli, egyből ejtve vagy.

4. A kezdeményezés szabálya!

A kezdeményezés során felmerülő legtöbb hibát elkerülheted, ha figyeled a jeleket! Ha nem vevő rád, te meg erőlködsz, lehet, hogy megszerzed a pasit, de ennek csak egyféle kimenetele lehet: csalódás. Ha kezdeményezel nagyon fontos felmérni, hogy a másik valóban érdeklődik-e irántad, vagy csak elfogadja az érdeklődésed, mondjuk illedelmességből, mert nem akar megbántani, esetleg kényelmes vagy számára. Ezért az első lépés megtétele után várd meg, ő lép-e, javasol-e továbbiakat, vagy keres-e magától. Ha nem teszi, akkor ne ringasd magad illúziókba, nem érdekled igazán. Ezt el kell fogadni, lépj tovább!

Erős nő vagy megkeményedett nő?

Érdemes időnként tesztelni ezzel: ha nem tesz érted, akkor akármennyire is fáj beismerni, de jó eséllyel felejtős vagy számára. Ne keress kifogásokat és ne mentegesd olyanokkal, hogy „csak nem mer közeledni” vagy „kell neki egy kis löket”. Ezek csak női önámítások.

5. Kik számára testhezálló a női kezdeményezés?

Bármilyen is legyen a kezdeményező nő, a lényeg, hogy nem erőszakos és nem nyomulós, sokkal inkább magától értetődően olyan, amilyen. Mondjuk, az ilyen típusok egyébként nem sokat szoktak gondolkodni, szabad-e kezdeményezni. Velük csak megtörténik, és néha észre sem veszik. 😀

Az amazon nők kihívásai

Van néhány jellemző típus, amik persze különböző mértékben lehetnek jelen egy emberen belül.

 • Egy tüzes, temperamentumos nő, mentalitásából fakadóan kerül olyan szituációba – még ha nem is szándékosan – ahol valamilyen formában ő lesz a kezdeményező. Bátran kiáll, megszólít, vagy akár beszól, és az erre vevő férfiak erre felfigyelnek.
 • A másik gyakori típus, nagyjából azért kerül ebbe a szerepbe, mert nagyon könnyeden teremt kapcsolatot az emberekkel. Beszélget, csacsog, cserfes teremtés és egyszerűen csak beszédbe elegyedik – nagyjából mindenkivel és bárkivel. Az ilyen típust kedvelő férfiak nem lesznek restek belemenni a csevejbe.
 • Van egy harmadik típus, akik közül talán a legtöbben esnek bele a felvázolt kezdeményezési hibákba: a nem kifejezetten kezdeményező, de erős akarattal rendelkező, proaktív típusok. Ők nem feltétlenül irányítani akarnak, de talpraesett teremtések, ezért, ha azt látják, hogy a pasi nem lép, gyakran a tettek mezejére lépnek. Úgy gondolom, számukra sokkal inkább a saját nőiességük erősítése, a belső harmónia megteremtése, az önbecsülés erősítése és a jelek felismerése és elfogadása a fontos lecke.

6. Milyen kapcsolatra van lehetőséged kezdeményezőként?

Amikor azon hezitál valaki, hogy a kezdeményezés mennyire fér bele a saját „násztáncába”, azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ez az út milyen jellegű kapcsolatot eredményezhet. Ha egy nő jobbára irányítóként, kezdeményezőként van jelen a párkapcsolatában, ahhoz két fő kapcsolati forma passzolhat. Az talán nem nagy meglepetés, hogy az egyik a hasonszőrű nagyon erős típus (az egyetlen, aki nem ijed meg tőle), a másik pedig az ellenpólusa, a nem-irányító vagy gyenge férfi (ez talán gyakoribb kombináció).

Harcostársak

Itt hasonlóan erős, férfias típusú a partner is. A kifejezetten domináns nőktől nagyon sok pasi tartózkodik, a klasszikus harcos férfi az egyetlen, akit nem bizonytalanít el. Ha hajlandóak egyenrangúként elfogadni egymást, nagyon jó kapcsolat lehet.

Ha nem akarják egymást irányítani és a belharcok helyett elfogadják és tisztelik egymásban a harcost, akkor harcostársakként küzdhetnek egymás és közös céljaikért. Kezdetben inspiráló és felszabadító élmény lehet számukra, ha összemérhetik erejüket, de hosszú távon a folyamatos harc felemészti a kapcsolatot, ezért kell valamilyen célt találniuk. Vigyázni kell, nehogy dominanciaharcba vagy örökös veszekedésbe torkolljon a kapcsolat.

A nőnek és a férfinek kölcsönösen tisztelnie kell egymás erejét.

Ellenpólus

A diplomata kiegészíti a harcias, irányító nőt: a kompromisszumra való törekvés jó ellenpont ennek a nőnek, megállapodhatnak középen. Itt a legtöbb esetben a nő lesz a dominánsabb fél, aki mellett simulékony lesz a férfi. Kérdés, hogy ezt a nő tudja-e becsülni, a férfi pedig férfiasnak fogja-e magát érezni. De ha ezt el tudják fogadni, akkor működőképes lehet a dolog.

Kezdetben nagyon jól indulhat egy ilyen kapcsolat, de a férfi túl dominánsnak érezheti a nőt, a nő pedig gyengének tarthatja a férfit, ezért itt is nagyon fontos egymás elfogadása, és az, hogy közösségben gondolkodjanak, egymásért tegyenek.

Árnyoldala, ha a nő túldominálja a férfit, a férfi meg nem áll ki magáért és a béke megtartása érdekében kerüli a konfliktust. Ez nyilvánvalóan csak látszólagos egyensúly lesz, és a felszín alatt halmozódik a konfliktus.


Összegzés

A női kezdeményezéssel semmi gond nincs, már ha olyan típusról van szó, akihez ez passzol. Csak tudd, hogy mik a veszélyei, és mire kell figyelni, hogy harmonikus kapcsolat alakulhasson ki. A lényeg az önismereten és a másikra irányított figyelmen van. Olyan módon ismerkedj, amiben kényelmesen ki tudsz bontakozni, és közben figyelj oda a másik reakcióira. Ha egy tüzes menyecske vagy, aki sürög-forog a társaságban, és így szeded fel a pasikat, semmi probléma, mert ha ez belülről jön, jól érzed magad benne, akkor ehhez passzoló partnert fogsz találni. (A többi úgysem bír majd veled. :D)

Azt az utat igyekezz megtalálni, amiben a legharmonikusabban érzed magad, és ne törődj vele, ha mások szerint az nem nőies, ha ezen a módon jól érzed magad, úgy leszel a legvonzóbb!

1 thought on “A nők is kezdeményezhetnek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük