Misztikus és thriller filmek borzongatós estékre.

10+1 nem annyira ijesztő film Halloweenra

Borzongásra vágysz Halloween éjjelén, de nem bírod a horrort? Akkor ez a lista neked való!

Borzongásra vágysz Halloween éjjelén, de nem bírod a horrort? Akkor ez a lista neked való! Olyan filmeket szedtünk össze, amelyek titokzatosak, misztikusak, izgalmasak, vagy éppen nyomasztó hangulatúak, és igen, elég parásak ahhoz, hogy olykor frászt kapj filmnézés közben, de mégsem kell utána a pislogó lámpák fényénél rettegned egész éjjel.

1. Más Világ /The Others/

Az egyik kedvenc filmem, már tucatnyiszor láttam, mégis minden egyes alkalommal dermedten tapadok a képsorokra. Elsőre kísértethistóriának tűnik, ám egyáltalán nem egy szokványos szellemes történet. Ez egy zseniálisan megkomponált misztikus thriller, drámai végkifejlettel.

A filmben egyetlen haláleset, erőszakos fordulat sincs, mégis végig borzongatóan dermesztő. A nyomasztó hangulat pedig egy drámai végkifejletben csúcsosodik ki, egy olyan csavarral, amire tuti senki nem számít.

A vége mégis valahogy megnyugtató, mert a megoldás pont a félelmeket oldja fel. Ezért is kapott helyet ezen a listán, inkább leszel elmélkedős hangulatban tőle, mint rettegőben. Ettől a filmtől nem lesznek álmatlan éjszakáid, azt viszont nem ígérem, hogy nem kerülsz akár órákra is a hatása alá.

Ismertető: A második világháborúnak vége, de Grace férje nem tér vissza a frontról. A nő egyedül neveli tovább gyermekeit a viktoriánus házban. Szigorú velük, mint önmagával. Lánya és fia furcsa betegségben szenvednek: nem mehetnek a napra. Otthonuk mindig félhomályos, egyetlen ajtót sem szabad kitárni anélkül, hogy a mögötte lévőt be ne zárták volna. Ám a sötét, néma szobákban rejtőzik még valaki (vagy valami), akinek ottlétéről senki sem tud a házban. Vagy ha tud is, hallgat…

2. A Falu /The Village/

Nem mondanám klasszikusnak, de mindenképpen érdekes film. Szintén olyan csavarral zárul a történet, ami feloldja a félelmetes részeket, hogy megnyugodva térhessünk vissza a hétköznapi életünkhöz.

A történet alapötlete szerintem elég különleges, és mondanivaló is akad benne bőven, bár a kidolgozás nem mindenhol következetes, ám végig izgalmas és borzongató thriller. A gyenge pontok ellenére is, megtekintésre mindenképpen ajánlott, ez a számos váratlan csavarral tűzdelt film.

Ismertető: Pennsylvániában, egy erdő közepén fekszik egy békés kis falu. Első ránézésre boldog és nyugodt hely. De a látszat csal. Az itt lakók generációk óta tudják, hogy otthonuk határán túl, az erdőben különös, idegen lények élnek. Ők nem jönnek a faluba, a falubeliek nem lépik át az erdő határát – ez a hallgatólagos megállapodás biztosítja a viszonylagos békét.

Nincs sok szabály: a sárga szín véd, a piros veszélyt hoz. Aki a fák közé megy, nem jön vissza többé. Ha pedig megszólal a harang, akkor mindennek vége: láthatatlan szomszédaik egyszer felbukkannak a házaik között. Azonban Lucius nem viseli a bezártságot. Elindul, hogy megtudja, mi van az erdőn túl, és ezzel a faluban elszabadul a pokol.

3. Grimm /The Brothers Grimm/

Ha olvastál már eredeti grimm meséket, akkor tudod, hogy sokkal inkább számítottak korabeli horror sztoriknak, mint gyermeteg történeteknek. Ez a film az eredeti Grimm „mesék” ijesztő hangulatát eleveníti fel, de azért nem rugaszkodik el túlságosan a horror irányába, és egy mesésen borzongató filmet kapunk, ami nem mellőzi sem a kalandokat, sem a humort. 😉

Ismertető: A két Grimm testvér, Jacob és Wilhelm szélhámosságból élnek, és a francia hatóságok elől menekülnek. Ám ezúttal a testvéreknek a valósággal kell szembenézniük, ahol egy bűvös erdőben titokzatos körülmények között fiatal lányok tűnnek el. Minden tudásukra és trükkjükre szükségük lesz, hogy az elvarázsolt erdővel, mágiával és a valódi boszorkánysággal meg tudjanak küzdeni.

4. Viharsziget /Shutter Island/

Nincs annál félelmetesebb, mint amikor képlékennyé kezd válni a józan eszünk egy nyomasztó hely hangulatától. Hogy igazodnál el a képzelet és a valóság között? Képes lennél szabadulni a saját elméd fogságából?

A film a végéig izgalmas és fordulatos, feszült és nyomasztó atmoszférával, miközben már a néző is azon gondolkodik, hogy meg kéne kattanni, vagy menekülni, de mégsem bír moccanni.

Ismertető: Két amerikai rendőrbíró, Teddy Dariels és Chuck Aule története, akiket egy Massachusetts partjaitól távol fekvő, sivár szigetre rendelnek nyomozni. A szigeten egy erőd-szerű elmegyógyintézet áll beteg bűnözők számára, és innen szökik meg rejtélyes körülmények között egy gyilkosságért elítélt nő…

5. Éjjeliőr a hullaházban /Nightwatch/

Egy film, ami megvalósít minden félelmet, amit csak érezhet az ember, ha meghallja azt: hullaház. De ennél jóval többet tesz! Szerintem majdnem mestermű, de még ha nem is akarjuk az egekig magasztalni – mert néhány hibája azért mégiscsak van – abban egyet érthetünk, hogy méltatlanul mellőzött film.

Nyomasztó hangulatú, hátborzongató, és különben is, ugyan kinek tetszene, ha egy sorozatgyilkos játszmáinak hálójában találná a hullaház éjjeliőrét?! Ja megvan, hát nekünk, nézőknek! 😉

A magyar nyelvű előzetest itt találod: Éjjeliőr a hullaházban előzetes

Ismertető: Martin, a fiatal joghallgató éjjeliőri állást vállal a hullaházban. Azt reméli, itt nyugodtan tud majd tanulni és némi pénzt is keres. Arra nem számított, hogy nyugalmát rendkívüli események zavarják meg. A közvéleményt egy titokzatos gyilkosságsorozat tartja izgalomban, az áldozatok minden esetben prostituáltak. Miután a tetemeket beszállítják a hullaházba, egy nyomozó is érkezik, hogy kivizsgálja az ügyet. Ám a nyomozó kezd egyre furcsábban viselkedni és egy idő után a rendőrség már Martint gyanúsítja a gyilkosságok elkövetésével…

6. Hatodik érzék /The Sixth Sense/

Te mit tennél, ha a gyermeked arról mesélne, hogy látja a halottakat? Sőt, megkeresik őt a halottak szellemei! Ismét egy klasszikus! Szerintem kevesen vannak, akik ne hallottak volna M. Night Shyamalan filmjéről, de ahogy észrevettem minél fiatalabbakkal beszélgetek annál kevesebben bólogatnak igenlően a „láttad-e” kérdésre. Pedig a csaknem 20 éves film még ma is megállja a helyét. Egyediségét pedig leginkább a csavar adja a végén, ami igazán letaglózó. Ez egyszerűen alapmű!

Ismertető: Nem minden tehetség áldás… Dr. Malcolm Crowe gyermekpszichológus életének legnagyobb elismeréseként díjat nyer munkásságáért. Ugyanazon az éjjelen majdnem mindent elveszít, mikor a múlt homályából rátör egy régi betege. A kellemetlen találkozás után újra előveszi a régi aktáit és tovább tanulmányozza a ritka kórképet.

A kilencéves, zárkózott Cole is azt állítja: látja a halottakat, akik segítséget kérnek tőle. A szellemek félelmetesek, de nem gonoszak, csupán igazságot akarnak. Cole túl kicsi még, hogy ezt a súlyt elviselje. A pszichológus egyre több időt szentel kis betege lelkének megmentésére, miközben saját magánélete zátonyra fut…

7. Szarvak /Horns/

Ebben a filmben – ami egyébként könyvadaptáció – nagyon érdekesen keverednek a különböző műfaji elemek. Az utóbbi időben ez egyike volt azon filmeknek, amik minden hibájukkal együtt is nagyon megfogtak. Igazi kis színfolt a palettán! Olykor groteszk és abszurd, máskor fekete humorral operál, és megjelennek benne horror elemek, de nem lépi át annak határát.

A hangulata fokozatosan egyre komorabbá válik, a nyomozás pedig garantálja az izgalmakat. Aki arra adja a fejét, hogy bevállalja annak szólok, vannak akik imádták, míg másoknak egyáltalán nem nyerte el a tetszését. Szerintem megosztó film, mégis muszáj látni ezt a furcsa, öszvér alkotást.

Ismertető: A film alapjául Stephen King fiának azonos című regénye szolgál, melyben egy fiatalembert gyanúsítanak meg barátnője brutális meggyilkolásával. Az eset után a férfi furcsa változásokat vesz észre magán, homlokán szarvak nőnek, és egy különleges képesség által igazmondásra bírja az embereket. Elindul, hogy felkutassa kedvese gyilkosát.

8. Kísérleti gyilkosság /Murder by Numbers/

Elgondolkodtál már valaha azon, milyen lehet ölni? Megtervezetten kioltani egy emberi életet? Kivitelezhető a tökéletes gyilkosság lebukás nélkül? Egy sötét éjszakára pont megfelelő téma, nem? Az alkotók is jó ötletnek gondolták.

A film nem véres, és különösebben nem is brutális, egy egész jól felépített thriller, amiben szépen fokozódik a feszültség. Izgalmas és elgondolkodtató film. Bátran ajánlom azoknak is, akik nem bírják a vérfagyasztó alkotásokat, mégis izgulnának kicsit a sötétben.

Ismertető: Egy fiatal nő holttestére bukkannak egy kaliforniai kisváros melletti erdőben. Az ügyet a tapasztalt gyilkossági nyomozó és specialista, Cassie Mayweather kapja, és vele egy új társat is Sam Kennedy személyében. Úgy tűnik az ügy könnyen felgöngyölíthető, a gyilkost hamar megtalálják. Ám Cassie gyanút fog és az ügy megszállottjává válik. Lehetséges, hogy az elkövetők nem kegyetlenségből tették, nem pénzért és nem is bosszú által hajtva? A cél a tökéletes bűntény elkövetése volt? És ha igen, el lehet őket kapni?

9. Pscyho /Psycho/

Alfred Hitchcock Psycho-ja egyike a világ legismertebb filmjeinek, aminek részletei mára szinte már kultikussá váltak, gondolok itt a zuhanyfüggöny és a kés párosára, vagy éppen az idegfeszítő, éles, vonós szólamokra. Nem klasszikus horror, de zseniális az elmére gyakorolt hatása, ami a filmipar technológiai fejlődése mellett és az azóta eltelt hosszú évtizedek távlatából is mestermű.

Ismertető: A csinos szőke titkárnő, Marion meglép főnöke pénzével. A városon kívül új autót vásárol, s noha ideges viselkedése feltűnik a rendőröknek, mégis tovább engedik. Éjszakára betér egy mellékút mellett meredező motelbe, majd a szelíd, ám különös tulajdonossal megvacsoráznak.

A thriller középpontjában egy félreeső motel és annak titokzatos tulajdonosa, Norman Bates áll. Hitchcock talán legtökéletesebb és legklasszikusabb filmje Norman Bates története. Nem egyszerű krimit láthatunk, hanem fantasztikus, előre nem sejtett pszichológiai drámát és persze gyilkosságokat.

10. Farkasok szövetsége /Le pacte des loupus, Brotherhood of the Wolf/

Elég fiatal voltam, amikor a szüleim berángattak erre filmre a moziba. Teljesen magával ragadott a szövevényes cselekmény, bár érzékeny lelkű leányzóként este az ágyam sarkába kuporogva is alig bírtam elaludni. Túléltem az éjszakát és azóta számtalanszor újranéztem, de még hosszú évekkel később is találtam olyan apróságokat, amik addig nem tűntek fel. Imádom!

Nem egyszerűen egy rémről van szó, ami rettegésben tart, sokkal inkább a saját képzeletünkről és félelmeinkről. Na meg ott van a mögöttes tartalom, a hatalmi játszmák, az emberi természet, és a rém… Vadászik ránk, bennünk él vagy talán mi magunk vagyunk a rém?

Hogy idézzek a Watchaholics.hu oldalról: „Nehéz nem szuperlatívuszokban beszélnem a filmről, ami egyszerre rémisztően szürreális, és velőtrázóan valóságos.”

Utóirat: Felnőttfejjel már meg bírom nézni, és jól alszom utána. 😉

Ismertető: Az 1700-as évek második felében valahol Dél-Franciaországban arról suttognak, hogy egy titokzatos szörny garázdálkodik a környéken. Főleg asszonyokat és gyerekeket ragad el, s már legalább száz áldozatot marcangolt szét.

A király értesül a lakosság körében növekvő pánikról, ezért odaküldi legkiválóbb katonáit, hogy keressék meg a szörnyet és végezzenek vele. Grigoire de Fronsac, a ragyogó ifjú természettudós és írókéz indián vértestvére, Mani – rájönnek, hogy a király katonái képtelenek megtalálni a szörny nyomait Gévaudan sűrű erdőiben, ezért Grigoire-nek kell utánaerednie.

+1: Eleven Testek /Warm Bodies/

Mégsem akarsz riadozni Halloween éjjelén? Azoknak, akik egyáltalán nem akarnak borzongani, csak jól szórakozni, álljon itt a plusz egy is a listán! Az Eleven testek egy zombi film, ami kicsit sem veszi komolyan magát, így végig határozottan kiégetős a film. Zombik, szerelem, megváltás… mi kell még egy szürreális Halloween estéhez?

Ismertető: R, egy érző, magányos zombi kinek szívét a bájos, és nagyon is élő Julie ejti rabul. R ahelyett, hogy Julie agyát falná fel inkább megmenti a fiatal lányt éhező zombi társaitól. A háború elkezdődik élők és holtak között, veszélybe sodorva a fiatal szerelmesek jövőjét.

Pedig abban a pillanatban minden egy csapásra megváltozott, mikor R, az egzisztenciális válságban lévő zombi srác szíve megdobbant, és hideg testét a szerelem felhevítette. Olyasmi történt vele, ami talán az egész emberiséget megmenthetné mert ez a szerelem nem egy halott ügy.

+2: Sorozatok, ahol a para normális

Ha nem volt elég a borzongásból, csekkold le a többi listát is:


Van olyan film, ami méltatlanul hiányzik innen? Írd meg nekünk hozzászólásban, hadd bővüljön az a lista! Kattints a linkre, ha szívesen böngésznél további >>filmes listákat<< is!

Kövess minket Facebookon vagy Instagramon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!

1 thought on “10+1 nem annyira ijesztő film Halloweenra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük