Fotósorozat a társadalmi problémákról

A társadalmi problémák ízléstelenek?

Egy amerikai fotós, Shannon Dermody korunk társadalmi problémáira szerette volna felhívni a figyelmet egyik fotósorozatával, s ehhez a Disney hercegnők karaktereit helyezte a megszokottól eltérő, de sajnos életszerű kontextusba.

A fotósorozatot a lenti Instagram bejegyzésben, vagy ezen a weboldalon is megtekinthetitek: Shannon Dermody fotósorozat

Hozzászólás-cunami

A BoredPandán bukkantam az alkotásaira, és jó ötletnek tartottam a sorozatot, de a kommenteken kicsit fennakadtam. Ugyanis sokaknak nem tetszett, hogy pont Disney hercegnőket ábrázolta ilyen kontextusban a fiatal fotóművész, ami a felháborodók szerint ízléstelen. Sokan azon akadtak ki, hogy túlságosan realisztikus és illúzióromboló, ráadásul ízléstelen a gyerekek kedvenceit használni egy ilyen kampányhoz.

Miközben olvastam a kommenteket valahogy az volt az érzésem, hogy ezek nem értik az egésznek a lényegét! Ahelyett, hogy a problémákról beszélnénk, ők arról beszélnek, hogy miért beszélünk ilyesmiről? Jó, oké hozzátették, hogy miért beszélünk erről ÍGY… De kérdem én: hogy máshogy? A képek az ízléstelenek vagy a társadalmi problémák, amiről tudomást sem akarnak venni? Egyébként is olyan információdömpingben élünk, hogy egy átlagos próbálkozás, minden jó szándék ellenére sem lépi át az ingerküszöböt, így az célba sem ér.

Az ábrázolás is üzenet!

A Disney hercegnők az ártatlanság, a jóság és tisztaság jelképei, szerintük ezért nem kéne így ábrázolni őket. Szerintem – és feltételezem a fotós szerint is – pont ez a lényeg! Korunk hercegnői drogoznak, isznak és öngyilkosok lesznek.

Lehet, hogy illúzióromboló az, hogy ők valójában nem eredendően romlottak, hanem áldozatok? Áldozatok, mert olyan közegben élünk, ahol könnyű ilyen helyzetbe kerülni. Illúzióromboló, hogy a valóságban nem jön a szőke herceg és ment meg, ha bajba kerültünk? Illúzióromboló, hogy a valóságban időnként ugyan jön a herceg, de  a herceg valójában egy szörnyeteg?

Igen, talán mindez illúzióromboló. De ezek a saját illúzióink, a közösségünké, a társadalmunké és nem kéne becsukni a szemünket. Senki nem tiltja meg, hogy odafigyeljünk egymásra, csak legtöbbször nem tesszük meg.

Az illúziót akarjuk látni, nem pedig észrevenni, hogy a herceg tényleg egy szörnyeteg, nem akarjuk tudni, hogy az a kurva nem önszántából strihel az utcán, szerintem kislányként ő sem így képzelte el a jövőjét. Azt meg pláne nem akarjuk látni, hogy az a rossz kinézetű bűnös nő az út szélén, egyébként még kiskorú és egy bűnszervezet markába keveredett. Nem akarjuk tudni, hogy a fiatalnak, aki drogozni kezd fogalma sincs mi az a szeretet, mert a szüleitől odafigyelés helyett csak pénzt kapott. Nem akarjuk tudni, hogy a fiatal lány nem önszántából szexszel a kocsiban, hanem épp megerőszakolják. És még folytathatnám…

Hát nem tudom, de szerintem ide pont illúziórombolás kell!

Kell az illúziórombolás

A helyzet az, hogy a Disney meséken már felnőtt egy generáció, akik ugyan felnőttek, de szívesen nosztalgiáznak és jó szívvel gondolnak gyerekkoruk kedvenc meséire. Ők kiváló célcsoport az ilyen témákhoz, hiszen szeretik ezeket a figurákat, felkapják rá a fejüket, így könnyebb őket megszólítani.

Ráadásul ők már nem gyerekek, értik az alternatív üzenetet, sőt aktívan tenni is tudnak. Az ő figyelmükre és támogatásukra pedig igenis szükség van. Nyilvánvalóan ez a lényeg! Csak azért mert mesefigurákról van szó, az még nem feltétlenül gyerekeknek szól.

Nyilván nem adnám a gyerekem kezébe nézegetés céljából ezeket a képeket! De miért is ne lehetne komoly témákról – természetesen a gyerkőc szintjének megfelelően – beszélgetni vele? Miért ne lehetne elmondani egy gyereknek (mondjuk egy kislánynak), hogy mindannyian hercegnők vagyunk, belül jók és tiszták, de néha küzdelmes és nehéz helyzetekbe kerülnek néhányan közülünk és felnőve, akkor cselekszünk helyesen, ha megtesszük a tőlünk telhetőt a bajba jutott hercegnő társainkért.

Nem pont ez lenne a célja a szép és jóságos hercegnők figurájának? Hiszen a mesékben nem véletlenül van összekötve a szépség és a jóság! A közvélekedéssel ellentétben annak pont az az üzenete, hogy a belső jóság tesz igazán széppé. (Ez nem csak a Disney-re igaz, figyeljétek csak meg, a népmesékben, képi ábrázolás híján sokszor még nyilvánvalóbb – főleg ha a boszorkánnyal áll szemben – hogy belső szépségről és a lelki tisztaság által, a világba hozott szépségről van szó.)

Ne féljünk hát kitekinteni saját védett komfort zónánkból a valóságba, forduljunk egymás felé bátran!

Rajtad is múlik!

Nyilván nem lehet mindenkit megmenteni, és aki nem akar kitörni azzal nem lehet mit kezdeni. De a közösségünk milyensége igenis rajtunk is múlik, és ennek egyik alapja, hogy odafordulunk egymáshoz és nem csukjuk be a szemünket, ha problémát látunk.

Ráadásul nem is kell egyedül megváltanunk a világot, nem kell jó szándékkal, akár kotnyelesen harciaskodni, mert vannak tapasztalt társadalmi szervezeteink, ők tudják mi a dörgés, sok-sok éves tapasztalattal és komoly szakértelemmel felvértezve hatékony és megfelelő módon tudnak tevékenykedni, ők tudják mit lehet és szabad tenni ezekben a helyzetekben.

Hova fordulhatsz, ha szeretnél segíteni?

Végül itt egy röpke lista, amin találtok…

…hazai szervezeteket, akik felvették a harcot a társadalmi problémákkal. Ha akár aktívan is részt vennél ők gardírozni tudnak, hogyan tehetsz Te is a közösségünkért.

…hasznos gyűjteményt, hogy tudjátok hova fordulhattok, ha Ti kerültök bajba.

…bónusznak egy közösségi házat is sok programmal, ha nincs baj, de törődnél a lelki egészségeddel.

Magyar Nők Szövetsége

Jogelődjeivel együtt, már 1949 óta működik a nők jogainak és érdekeinek védelmében. Ernyőszervezetként számos más civilszervezettel kapcsolatot tartva és együttműködve a nők által megfogalmazott problémák és a mindenkori döntéshozók közötti híd és kapocs kíván lenni.
http://nokszovetsege.hu

Greenpeace Magyarország

Hazánk egyik legjelentősebb környezetvédelmi szervezete, mely bátor és békés eszközökkel igyekszik felhívni a figyelmet a környezeti problémákra és azok megoldásaira.

http://www.greenpeace.org/hungary/hu/

NANE Egyesület

A Nők A Nőkért Együtt az erőszak ellen Egyesület a nőket és gyermekeket érintő lelki, fizikai, szóbeli, szexuális vagy gazdasági bántalmazás áldozatain segítenek.

http://nane.hu/

Ökumenikus Segélyszervezet

Az 1991-ben alapított szervezet az ország egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert karitatív szervezete. Célkitűzéseik között szerepel a bajbajutottak megsegítése, a szegénység elleni küzdelem és a társadalmi szolidaritás erősítése.

http://www.segelyszervezet.hu

Lelkisegély-szolgálatok

Az alábbi oldalon számos segélyszám megtalálható – köztük több ingyenesen hívható is – ahol bárki elmesélheti problémáját és szakértő segítségre lelhet.

http://szolgalatok.lelki-segely.hu/2011/07/lelkisegely-szolgalatok.html

MagNet Ház

Sokat tehetünk saját magunkért és a környezetünkért is, ha foglalkozunk önfejlesztéssel. Rengeteg rendezvényközpont, művelődési ház, de kisebb helyeken is tartanak előadásokat, rendezvényeket, ahol a lelki egészségünkről (is) szó van.

Az egyik kedvenc helyem Budapesten a MagNet Ház, ahol sok és sokféle programon és előadáson lehet részt venni – akár családdal együtt is – annak függvényében, hogy az adott élethelyzetben mi érdekel vagy mire van szükséged. Itt ingyenes és kedvező jegyárakkal is lehet programokat találni, ezért is kedvelem ezt a helyet.

http://www.magnethaz.hu/hu/

***

Hasonló, véleményezős gondolatmeneteket a Női-Szem kategóriában találsz!

Kövessetek Facebookon és/vagy Instagramon, nehogy lemaradjatok az újabb bejegyzésekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük