Fitt életmód

Életmódváltás és hétköznapi sikerek fitten, Nikivel!

Bármennyit is beszéljünk az egészséges életmódról és a mozgás szükségességről, valamint a testre gyakorolt pozitív hatásairól, még mindig nagyon sokan a „jó genetika” rovására írják, ha valakinek vékony és formás alakja van. Ezúttal egy hétköznapi sikersztorit hoztam nektek az életmódváltásról, ennek a hamis közvélekedésnek a cáfolataként.

A sikert legtöbbször rögös úton érhetjük el, de pont ezért ad lelkileg olyan sokat, ha legyőzzük magunkat. Mindannyiunknak vannak olyan sikerei, amire a rögös út ellenére is méltán lehetünk büszkék. Ha véletlenül még nem lenne ilyened, akkor most Nikivel együtt fogunk motiválni, hogy vágj bele, tarts ki és járd be büszkén a saját rögös utadat!

A 28 éves Niki – vagy ahogy tanítványai hívják Niki néni – egy győri általános iskolában pallérozza a legifjabb nebulók elméjét. Munka után pedig a magassarkút sportcipőre cseréli, alakformáló és kondi órákat tart, valamint életmódtanácsokat oszt meg a hozzá fordulókkal. De nem élt mindig fitt hétköznapokat…

Az életmódváltás szükségessége

„Mindig fáradtnak éreztem magam, nem volt energiám.” – meséli Niki, akinél egy stressz kiváltotta pánikroham után szívritmuszavart diagnosztizáltak. Az akkor 64 kg-os lány elhatározta, hogy változtat és egy évvel később már 14 kg-mal könnyebben élte a mindennapokat.

„Nem volt semmilyen varázsszer, csupán eldöntöttem fejben, hogy meg tudom csinálni. Elkezdtem többet mozogni és odafigyelni arra, hogy mikor, mit eszek.”

Hogy lesz valaki fitneszedző?

50kg-ra fogyott le, de újdonsült vékonysága kevés izommal párosult, és mivel szeretett volna formásabb lenni, elkezdett tornázni és edzeni.

„Beleszerettem az alakformáló órákba, vettem DVD-ket és otthon edzettem. És akkor elhatároztam, hogy én ezzel akarok foglalkozni, edző akarok lenni. Találtam egy 1 éves képzést, jelentkeztem és megcsináltam. Óriási dolog volt ez számomra!”

Sikeresen teljesített kihívások

A rendszeres sport helyrerázta az egészségét, de nem csak energikussá tette, önbizalmat is adott számára, így új kihívásokba is bele mert vágni. Eldöntötte, hogy részt vesz a 2016-os Balaton átúszáson, és leússza az 5,2 km-es távot.

„Februárban kezdtem az edzéseket egyedül, segítség nélkül. Akkor 750 m-t tudtam leúszni. Hol volt az még az 5200 m-től?!?! Minden héten egyszer, egyedül mentem el munka előtt úszni. És júliusban megcsináltam. Legyőztem minden korlátomat. Fantasztikus érzés volt.”

Külső akadályok és rögös út…

Miközben hatalmas erőt merített a korábban elképzelhetetlennek tűnő kihívás teljesítéséből, a nyári szünet végén letaglózó élményben volt része, ugyanis kolléganői egyáltalán nem örültek sikerének. Az átúszásra hónapokon át készülő fiatal pedagógusnak munkatársai ugyan rendszeresen mondogatták, hogy „á, úgysem fogod tudni megcsinálni”, de ő ezt csak ugratásnak értelmezte.

A siker körüli gáncsoskodók

Az új tanév azonban fájdalmas tanulsággal kezdődött: akiket korábban barátoknak hitt, azok a sikeres Balaton átúszás után nem hogy nem örültek vele együtt, hanem onnantól kezdve a munkaügyekhez szükségesnél többet nem beszéltek vele…

Nem volt egyszerű számára továbblépni, hiszen kollégáival nap-nap után szembe kellett néznie, és ilyen légkörben nem volt kellemes dolgoznia. Ismét a sport volt a mankója, valamint az új célok, a sportolás öröme és persze a munkán kívüli hű barátok.

„Helytelen” edzések

De még az edzések körül sem volt minden felhőtlen, nem volt könnyű beindítania csoportos órákat. Sokszor nem jöttek elegen, előfordult, hogy csupán egy-két embernek tartott alakformáló órát és a bevétele még a terembérletet sem fedezte. De nem törődött bele, nem adta fel, hanem kereste a megoldást és próbálkozásait siker koronázta: több „költözés” és teremváltás után végül talált egy helyet, ahol kedvező bérleti konstrukció mellett tarthat edzéseket.

Jelenleg a győri Body Bongo Gym-ben, hetente kétszer tart órákat. Annyit még elárult, hogy egy edzőtársával egy egészen új projektre is készülnek ősszel, amit meglepetésnek szánnak a győri sportkedvelőknek.

Még egy kihívás hátra van…

A testünk bámulatos változásra képes, ám a lelkünknek és elménknek időbe telik tudatosítania a változást, Niki előtt pedig áll még egy kihívás: megszokni új bomba alakját. Több évnyi sportolás után, ez talán furcsán hangzik, ám egy barátnője nagyon jól megfogalmazta a lényeget:

„Látom, ahogy megfordulnak utána a pasik az edzőteremben, de azt is látom, hogy ő ezt sokszor észre sem veszi.”

Ötlethalmaz fitt életmódhoz

Ha inspiráló volt a történet és Te is lendületet kaptál a történettől, akkor olvasd el a 10 nap fitten Nikivel című bejegyzést is, ugyanis Niki részletesen megosztotta velünk a mindennapjait, azt, hogy mikor, mit eszik és mennyit sportol.


Izgatottan várjuk a folytatást, és sok sikert kívánunk Nikinek! Ha Te is szívesen részt vennél edzésein megtalálod a Facebook.com/FittenNikivel oldalon, legyetek Ti is Fittek Nikivel! 😉

Ha szívesen olvasnál még többet életmód témakörben, kukkants be az Élet-Módusz kategóriába!

Kövess minket Facebookon és/vagy Instagramon, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről, és a kiegészítő tartalmainkról! 😉

 

1 thought on “Életmódváltás és hétköznapi sikerek fitten, Nikivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük