tapasztalatok a zona edzésről

7 ok, amiért megszerettem a Zona edzést

Amikor először hallottam Péntek Enikő nevét egy aerobic edző barátnőmtől, fogalmam sem volt miről van

Amikor először hallottam Péntek Enikő nevét egy aerobic edző barátnőmtől, fogalmam sem volt miről van szó, csak elraktároztam magamban a javaslatot, hogy keressek rá ha érdekel, mert érdemes lenne kipróbálnom.

A tippet megköszöntem és meg is fogadtam, de akkor még teljesen gyanútlanul vetettem bele magam egy YouTube-on talált Basic edzésbe. Hát, arra a kihívásra, amit a zona edzés jelentett, határozottan nem voltam felkészülve. 😀

Életmódváltás

Múlt év elején sikeresen beiktattam a rendszeres mozgást a mindennapjaimba, erről már korábban írtam is (ezt a bejegyzést itt találjátok: 5 lépésben a sikeres életmódváltás felé).

Ám hamar szembesültem egy problémával: a szokásos torna videók és DVD-k erősen behatárolják a fejlődési lehetőségeket. Még súlyokkal kiegészítve is! Sokszor egysíkúak, limitáltak a fejlődési lehetőségek és a változatosságot inkább csak a különböző edzők közti váltogatások jelentik.

Márpedig én sokkal jobban szeretek otthon, egy jó videóra tornázni, és ezt a rendszert nem akartam felborítani, ebben a keretben igyekeztem a felmerülő problémákra megoldást találni. És pont ez volt, ami először megtetszett Péntek Enikő munkásságában: a sokszínűség és a kreatív változatosság.

Próba-Zona edzés

Három különböző erősségű DVD-t, a YouTube-on található videóit és kisvideóit próbáltam ki, valamint követtem a különböző közösségi felületeken. Jobbára ezek  révén szerzett tapasztalataim alapján íródott a bejegyzés.

Ebben a bejegyzésben arról mesélek, mit szeretek a zona edzésben, valamint a saját történetemet is megosztom arról, hogyan kerültem közelebbi kapcsolatba ezzel az edzés módszerrel. De már megvan a következő bejegyzés témája is, abban három, különböző erősségű Zona DVD tesztjével fogok jelentkezni. Vágjunk is bele! 😉

Mi is az a Zona edzés?

Ez Péntek Enikő saját edzésmódszere. Maga a „zona” a különböző izomcsoportokra, vagyis testünk zónáira utal, amelyek közül egy blokkon belül kettőt dolgoztat meg a módszer.

Lényege, hogy mire elfárad az egyik izomcsoport, addigra átváltunk a másikra, majd ismét csere. Vagyis a két zónát felváltva dolgoztatjuk, így a teljes torna ideje alatt magas intenzitással tudunk edzeni.

Jó, oké a végére már így is fárad az ember. Viszont itt nincs az, hogy már annyira fáj, hogy mozdítani alig bírom a tagjaim, pont kapnak annyi pihit az izmok, hogy a kemény edzés is végigcsinálható legyen.

A technikai részleteken túl van még egy jelentéstartalma az elnevezésnek, ami szintén áthatja az egész „zona világot”, ezt idézném a zonaedzes.hu-ról:

„A siker, az eredmény a komfort-zónánkon túl vár ránk. A rövid edzések és a gyors fejlődés azt kívánja, hogy találkozz ezzel a zónával, ezzel a határral minden edzésed során és feszegesd, told ki azt.

Mindig egy picikét, a gyakorlatok helyes kivitelezését és a fokozatosság elvét betartva.

A ZONA nem kínzás, hanem öröm. A test hatékony “edzés-játéka”. Öröm, mert mind testileg, mind mentálisan fejleszt. Öröm, mert azzal, hogy egy kicsit mindig legyőzzük önmagunkat, erősítjük az önbecsülésünket. A ZONA kihozza a testedből a maximumot.”

 

Amit szeretek a Zona edzésekben:

 

1. Tényleg hatékony edzésmódszer!

Ha csak önmagában a 20 perces blokkokat nézzük, akkor is elmondható, hogy amit ígér a zona-teória, azt meg is kapjuk!

Más dvd-k hasonló 20 perces blokkjaival összehasonlítva nagy könnyebbség, hogy felváltva dolgozik két izomcsoport, ezért jóval hatékonyabban használhatjuk fel az erőnket, még a blokk végén is.

A hagyományos egy blokk-egy izomcsoport elv után először furcsa volt, aggódtam, kiadós lesz-e így. De pont ez a lényeg! Ha a végén is képesek vagyunk tisztességesen kivitelezni a gyakorlatokat, az összességében hatékonyabb lesz, mintha már annyira fáj, hogy alig bírunk mozogni.

Sok edző pont ilyenkor szokott rádobni még tíz ismétlést. De a zona megtanított arra, hogy ennek nem sok értelme van. Néha lehet, hogy vicces ha beleszakadok a „még tízbe”, és elkönyvelhetem, hogy na meg tudtam csinálni.

Ám ha a még tíz helyett folytatva a mozgást máshova dolgozok, majd ismét előveszem a korábbi zónát és rendesen megcsinálok még húszat, na az többet fog érni!

2. Változatos módszerekkel dolgozik!

Van intervall, tabata, köredzés, időZóna, egypercesek és még sorolhatnám! Na meg persze felbukkannak a klasszikus gyakorlatok is, bár jórészt változatosabb környezetben.

A blokkok is változatosak, vannak 20 perces blokkok és ahogy láttam a DVD leírásokban, rövidebb 10 percesek, vagy akár hosszabbak is. A kínálatot elnézve pedig Péntek Enikő lényegében bármilyen újdonságot szívesen belecsepész az edzésekbe.

Ez nagyon sokat segít abban is, hogy az otthoni edzés se legyen unalmas, ráadásul nagyon jól kombinálhatóak a blokkok, az aktuális igényekhez, vagy akár hangulathoz igazítva.

3. Felelősségteljes levezetés

Iszonyú nagy piros pont azért, mert minden DVD elején van egy 5 perces bemelegítés, illetve a végén egy rendes, teljes testes nyújtás blokk is.

Végre valaki nem csak beszél ezeknek a fontosságáról, de példát is mutat!

Valamint az egyes blokkokon belül is megvan a fokozatosság, könnyebb ráhangoló gyakorlattal kezd, ezzel felkészíti az izomcsoportokat a komolyabb terhelés előtt. A tornák alatt pedig rendszeresen figyelmeztet a helyes kivitelezésre, vagy ahol szükséges mutat egy könnyebb vagy nehezebb verziót.

4. Kreatív és sokszínű edzések

Ahogy említettem, eddig még csak néhány DVD-t próbáltam ki, a YouTube-on található fellépéseit, valamint a közösségi oldalakon megosztott tartalmait követtem, ezekből szoktam válogatni, de még így is iszonyú inspiráló az a kreativitás, amivel az edzéseket variálja.

És nem csupán a módszerekre gondolok, de folyamatosan megújulnak a gyakorlatok, vannak új kombinációk, egészen új variációk, valamint nagyon sok olyan apróság (pl. touch zona, vagy páros gyakorlatok), amivel fel lehet dobni a tornát.

Nem feltétlenül kedvelem a népzenét, de az biztos, hogy a kreativitást az alábbi videó nagyon jól szemlélteti. 😀

 

5. Testre szabható gyakorlatok

Nagyon tetszik, hogy a különböző gyakorlatoknak van könnyített, illetve nehezített változata is, és erre nem ritkán ki is térnek a videókon vagy fellépéseken (esetleg a különböző szintek blokkjaiból is kiskubizhatjuk).

Így akár az egyes gyakorlatokat is a saját szintünkhöz tudjuk igazítani, vagy ha elmértük a teherbírásunkat, akkor feladás helyett válthatunk a könnyebb variációra.

6. Profizmus

Nagyon szimpatikus, hogy tényleg nagyon profi alapokra építkezik, és ha nem figyelünk rá külön, akkor könnyű elsikkadni afelette, hogy nagyon jól felépítettek az edzések.

Nekem ez elég megnyugtató volt, hiszen a szakmai felkészültsége miatt teljes mértékben úgy éreztem, hogy jó kezekben vagyok, még ha csak virtuálisan is. 😀

7. Light alapoktól a kiMaxolásig

Szerintem az egyik legnagyobb előnye a zona videóknak a különböző nehézségi szintek. Egészen az alapoktól lehet kezdeni a Light Zona dvd-vel, a másik végen pedig a Zona Max edzésekkel határ szinte a csillagos ég.

Szóval egészen az alapoktól vezet végig, és mindig az aktuális erőnléti állapotunkhoz tudunk választani, illetve fokozatosan növelni a kihívásokat.

Az egyre nehezedő és izgalmas, kreatív edzések  pedig folyamatosan inspirálnak. Nekem legalábbis sokszor önmagában ösztönzés volt, hogy eljussak egy-egy nehezebb edzésig és azt végig tudjam csinálni.

Saját zona-sztori…

Arról már meséltem egy korábbi posztban, hogy korábban többnyire mozgásszegény életet éltem, és ezután nagyon az alapokról kellett felfejlesztenem a kondimat. Erről itt írtam: 5 lépésben a sikeres életmódváltáshoz

Ott nem tértem ki arra, hogy nagy szerepet játszott a sikerben a zona edzés is, ami nem csak ösztönzött, de átsegített néhány hullámvölgyön is. Erről viszont – az átláthatóság kedvéért – egy külön bejegyzésben mesélek, amit itt találtok: A lelkemnek kellett a Zona edzés

Összegzés

Mostanra már rég magam mögött a kezdeti időket, de a zona azóta is velem maradt. Szóval nekem nagyon bejött a módszer, szeretek beiktatni egy-egy blokkot a tornáim közé.

Ami miatt leginkább elnyerte tetszésem, azok a különböző nehézségi szintek, hiszen néha ahhoz van kedvem, hogy jól kikészítsem magam, máskor meg csak könnyed mozgással akarok lazítani (ez így nem ellentmondás? :D). A Zona edzések bármelyikre jó alternatívát kínálnak.

Illetve változatos, így nem unalmas még akkor sem, ha csak egy-két videót szerzünk be a webshopból. És a legjobb, hogy nem kell kockázatos anyagi beruházás sem a kipróbáláshoz, mert a YouTube csatornájukon számos fellépés megtalálható, amiket ki lehet próbálni. 😉


Ha szívesen olvasnál még erről a módszerről, >>kattints ide<< további bejegyzésekért, esetleg nézz szét a lenti ajánlósávban vagy az Élét-Módusz kategóriában, hátha találsz mást is, ami érdekel!

Kövess minket Facebookon vagy Instagramon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!1 thought on “7 ok, amiért megszerettem a Zona edzést

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük