Tinder mítosz írtás

Mind tudjuk mire való a tinder! Tényleg?

Újra és újra felbukkan ez a mondat, és hajlamosak vagyunk lesütött szemmel bólogatni rá, hogy

Újra és újra felbukkan ez a mondat, és hajlamosak vagyunk lesütött szemmel bólogatni rá, hogy hát igen, ilyen ez az online katyvasz. De tényleg mind tudjuk, mire való a tinder? Vagy valódi belegondolás helyett csak szajkózzuk a sztereotípiákat? Társadalmi berögződéseink határozzák meg véleményünket vagy saját tapasztalatainkat?

Tudjuk, mire való a Tinder…

Saját nem reprezentatív kutakodásom alapján a fenti mondatot ilyen formában a kiábrándultak, csalódottak, na meg a visszautasítottak használják leginkább. Sokszor gúnyos odavetés azok számára, akik nem akarnak egyből, aléltan az uraságok fedetlen ölébe zuhanni. Ilyenkor jön a sérelem generálta mondta: „mind tudjuk mire való a tinder, mégis mit vártál”.  És olykor még pirulva el is szégyelljük magunkat, hogy hát igen, mégis mire számítottunk.

Ám ha a belépünk a tinder bugyraiba és nézelődni, na meg kérdezősködni kezdünk, mintha egyáltalán nem az lenne az általános, hogy az egybegyűltek csak sunyiban összehozott légyottok szervezésére használnák a felületet. Szóval adja magát a kérdés, tényleg mind tudjuk, hogy mire való a tinder?

A kezdetek hagyatéka

Való igaz, hogy a tinder szexpartner keresőként kezdte pályáját, de egyáltalán nem véletlen, hogy ma már saját magát sem így aposztrofálja a felület. Nagy mértékben kibővült a felhasználók tábora, ez teljesen automatikusan hozta magával, hogy különböző igények jelentek meg. Pont az egyszerűsége miatt lett annyira kedvelt és ugyanezen tulajdonsága teszi alkalmassá számtalan más ismerkedési célra is, a tendenciák pedig nagy mértékben változtak.

Mire való a tinder?

A tinder egy nagyon egyszerűen működő felület, ami nemes egyszerűséggel online kapcsolatfelvételre szolgáló applikáció. Ennyi! Se több, se kevesebb! Az, hogy ki, mire és hogyan használja, na az már teljes mértékben az egyéni preferenciákon múlik.

A Sátán terméke?

Szerintem egy nagyon fontos dolog, hogy helyén kezeljük ezt az applikációt. Önmagában nem rossz és nem gonosz, ellenben az emberek töltik meg tartalommal. Embertársaink meg olyanok amilyenek, sokféle szándékkal regisztrálnak, ezt el kell fogadnunk és tiszteletben kell tartanunk. Sok esetben, amikor nekünk nem tetsző dolgokkal találkozunk tinderen, könnyen elkönyveljük a többi (vagy akár az összes) felhasználót is, holott pont a felhasználók nagy száma a garancia arra, hogy nagyon sok különböző ember, különböző szándékkal van jelen. Persze sokszor nem könnyű azt találni, amit szeretnénk, és időnként mi magunk vagyunk ennek akadálya. Szóval a tinder nem ördögtől való, csak meg kell tanulni jól használni.

Na, de hagyjuk is a filozofálgatásokat, nézzük mi mindenre használják manapság a tindert!

1. Szexpartner kereső?

Kezdjük ezzel a sokat emlegetett lehetőséggel. Valóban, a könnyed kaland után kutatók kedvelt vadászterületei közé tartozik a tinder virtuális közege. Ezzel együtt azt gondolom, hogy ez a funkciója, valamit az indulás öröksége túlhangsúlyozott, a valóság nincs összhangban a közvélekedéssel. Persze korunk tendenciája az, hogy a kapcsolatok jelentős mértékben tolódtak az alkalmi jellegűek felé, ami nyilvánvalóan a különböző online felületeken is szembetűnő, de ez tindertől független jelenség, az online felületek csak kiszolgálják a meglévő igényt, néha meg kellemetlenül szembesítenek vele.

Egy korábbi bejegyzésben már értekeztünk arról, hogy online sokszor talán szembetűnőbb a kellemetlen igazság. Ezt az írást >>ide kattintva<< érhetitek el.

2. Randi app és casting iroda hosszútávú elköteleződés előkészítésére

Na jó, a flegma megfogalmazás ne bátortalanítson el senkit! 😀 Az biztos, hogy tucatjával vannak a felhasználók között rendes, hétköznapi emberek, akik valóban komoly kapcsolatot szeretnének és itt is megpróbálkoznak az ismerkedéssel. A magyar közegben talán ez a legáltalánosabb célja a felhasználóknak. A kétkedők számára pedig hasznos információ, hogy vannak normális férfiak és normális nők online is, szóval párra lehet lelni  ilyen módon is. Persze a békában meglátni a herceget, vagy a kacsában a hercegnőt néha nem könnyű, de az meseelemzők szerint ehhez van segédlet és gyakorlati útmutató a régi történeteinken. 😀

3. Ismerős és barát közvetítő

Belátom nem ez a fő tendencia, kevesen regisztrálnak tudatosan ebből a célból. Ám pont a tinder egyszerűségéből fakadóan, szinte bármilyen ismerkedési célra felhasználható a tinder. Éppen ezért bőven vannak olyanok – még ha stikában is – akik minden egyéb szándék nélkül csupán élvezik, hogy a tinder segítségével új emberekkel ismerkedhetnek meg, esetleg csak beszélgetni szeretnének.

Bár azzal indítottam, hogy nem ez a fő tendencia, de úgy látom, ebben a csoportban sokan vannak, akiknél nem tudatos, hogy csak laza társas igényeiket akarják kielégíteni. Adott esetben ők úgy hiszik, hogy párt vagy kapcsolatot keresnek, de valójában olyan élethelyzetben vannak, amiben érzelmileg erre nem nyitottak igazán. Bennük sokszor ez nem tudatosul – bár kívülről olykor nagyon szembeötlő – és észre sem veszik, hogy igazából csak ismerkednek és barátkoznak.

4. Nyaralási kellék

Szerintem ez az egyik legizgalmasabb lehetősége! Nem tudom, ti eddig mennyire tapasztaltátok, de a Budapesten élő tinder felhasználók egészen biztosan észrevették, hogy rengeteg ide látogató külföldit lök eléjük a rendszer. Persze vannak, akik csak a lazítást egészítenék ki internacionális légyottal, de nem feltétlenül ez a célja az utazgató tinder felhasználóknak.

Nem ritka, hogy bármiféle szexuális szándék nélkül ismerkednének helyiekkel. Sokkal elemibb élményként lehet megismerni egy várost vagy környéket, megtapasztalni egy kultúrát a helyben élők vezetésével. Nem utolsó sorban a helyiek egészen más szemmel tudják megmutatni a város, olyan helyekre is elvihetnek, amiket a különböző útibeszámolók és ajánlók nem említenek. És ne felejtsük el, aki utazik az általában szeretné jól érezni magát, ehhez jól jön a társaság. Az ismerkedésnek pedig egy rendkívül egyszerű módja, tinderen felvenni a kapcsolatot a környéken tartózkodókkal.

Szóval mire használjuk a tindert?

A tinderhez nem tartozik szigorúan kötött alkalmazási etikett, számtalan célra felhasználható. Nagyjából annyi különböző szándék és alkalmazás kötődik ehhez, ahányan vagyunk. Ráadásul mi magunk is a különböző élethelyzetekben és szituációkban különböző módon és célra használjuk. Itt bátran teret lehet engedni az egyéni preferenciáknak.

Egy viszont biztos, egy ilyen sokszínű közegben elengedhetetlen, hogy megtanuljuk elfogadni és tiszteletben tartani egymást és egymás szándékait.

Egyetértetek? Vagy nektek más tapasztalataitok vannak?

És Ti mire használjátok a tindert? 🙂

***

Jöhet még több hasonló bejegyzés? Csekkold le a tinderes témakört vagy a Szere-Lem kategóriát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük