Ki fizessen a randi végén?

Tippek, ha néha bizonytalankodsz a randi végén Bevallom sokáig nem tudtam mit kezdeni ezzel a

Tippek, ha néha bizonytalankodsz a randi végén

Bevallom sokáig nem tudtam mit kezdeni ezzel a kérdéssel és mindig kínosan éreztem magam a randik végén, amikor eljött a számla rendezésének ideje. Felajánljam az osztozást vagy maradjak csendben? Mi a helyes viselkedés ilyenkor? Hogyan jelezzem, hogy nem várom el, hogy mindig mindent fizessen? Egyáltalán kell jeleznem? Vagy ha ő a férfi, akkor ebben is ő vezet, és bízzam rá magam? Hajj… az élet nagy kérdései… Hát veselkedjünk neki!

Szocializáció

Egyértelműen abban a világban cseperedtem fel, ahol a nő és férfi egyenrangú, és bármit is láttunk a szüleink korosztályában, minket már ebben a szellemben neveltek. Olyan szellemiségbe nőttünk bele, amikor ömlöttek az erős női képek, a magazinok egyenjogúságot hirdető cikkei, na meg a Szex és New York a tv-ből… Ebből adódóan tapasztalatlan kamaszlányként eleve úgy álltam hozzá, hogy manapság már egy randin is az a természetes, ha felezzük a számlát, de minimum felajánlom vagy rákérdezek…

Pár évvel később úgy alakult, hogy srácokkal többet haverkodtam, így a baráti köröm nagy részét fiúk/férfiak alkották, akik viszont erőnek erejével szoktattak le erről a hozzáállásról. Igen, jól olvastátok, fiú barátok és haverok! Olyanok, akik sokszor még a barátság keretein belül is kikérték maguknak, hogy ne legyek már hülye luvnya, aki beletipor a férfiasságukba a fizetési igényével… Ha meg nagyon erősködtem, még képesek voltak megsértődni! Mondjuk igen makacs leányzó vagyok és évekig tartott leszoktatniuk az ellenkezésről, de végül megértették velem, hogy számukra ez a férfiasság része, és bizony nem esik jól nekik, ha egy nő ebbe beletipor. (Bár baráti kapcsolatok esetében azóta is ellenkezek, azért az nem járja, hogy csak ritkán hívhatom meg őket, csak azért mert lány vagyok! :D)

Milyen az igazi férfi?

Végül sikerült megértetniük velem, hogy sok pasi akkor érzi jól magát, ha fizethet, és ez egyáltalán nem a pénzről szól, és végképp semmi köze ahhoz, hogy ki mennyit keres és mennyit engedhet meg magának. Egy igazi férfinak elemi ösztöne, hogy megélje a férfi potenciálját. Jelen téma esetében, például azzal, hogy ő állja a cehhet. A pénz ebben a tekintetben csak eszköz, amivel kifejezi a viszonyulását a másik irányába.

Egy kapcsolat elején a pénz a hódítás kelléke, később pedig a gondoskodás és a szeretet kifejezésének eszköze. Férfiasnak érzik, ha a tenyerükön hordozhatnak egy nőt, és meg is akarják tenni, mert nekik is örömet okoz, ha örömet okozhatnak. A pénz ehhez csak egy lehetséges eszköz.

Állítólagos modern nőként egyáltalán nem volt könnyű elfogadnom, de be kellett látnom, hogy igenis jó érzés, amikor ilyen apró gesztusokkal viseltet a férfi a nő felé. Nőként pedig akkor viselkedik az ember helyesen, ha ezt egyszerűen hagyja és elfogadja. Végül is, ki vagyok én, hogy ellenkezzek, ha királylányként bánnak velem?

Egyenrangúság és változó szerepek

Mindez persze nem azt jelenti, hogy csak a férfi veszi ki a részét az „árfolyamból”. A lényeg, hogy máshogyan tesz a férfi és máshogy a nő. Az, hogy nő és férfi egyenrangú nem azt jelenti, hogy mindenki ugyanúgy viselkedik. A férfi olyan amilyen, és a nő is olyan amilyen és mind a kettő úgy jó, ahogy van – mind a kettő ugyanolyan jó, egyik sem alávalóbb a másiknál. Nemek harca? Komoly? Ez nem verseny, hanem együttműködés! Hát, működj együtt!

Természetesen megváltozott a világunk és a módosuló keretek között új utakat kell találnunk a nőiesség és férfiasság megélésére is. Néha meg egyszerűen csak magabiztosan követni kell a régi, jól bevált módszereket…

Ez nem a pénzről szól

Ha egy férfit igazán érdekel egy nő, akkor időt, energiát és erőforrást nem kímélve igyekszik felkelteni a figyelmét, meghódítani, sőt lenyűgözni. Persze teszi ezt azon kereteken belül, amit megengedhet magának. A lényeg, hogy még a modernkori udvarló is férfinak szeretnék érezni magát, ezzel pedig együtt jár, hogy adott esetben a fizetéskor is demonstrálják lovagiasságukat.

Ez jelzés neked, hogy megérsz neki ennyit (vagy bármennyit). Csak, hogy el tudjátok helyezni ennek a jelentését: a „nézd, kifizetem a számlát” a modern kori szinonimája a „nagy vadász vagyok, le tudok teríteni egy vaddisznót, lesz mit enniük az utódoknak, ájulj ettől a karjaimba és légy az asszonyom” kifejezésnek. Szóval ez egyáltalán nem a pénzről szól, hanem a férfiasságról, aminek megmutatásához a pénz csak egy eszköz.

Kemény menet volt, míg a fejembe verték, de már látom, hogy a pasik számára ez fontos, és nem szabad megfosztani őket attól, hogy férfiak lehessenek. Lehet, hogy a pasik nem beszélnek érzelmekről, de kifejezik őket, például azzal, hogy meghívnak. Szóval, ha lehet egy tanácsom, engedd meg neki, hogy tettekkel mondja el, mit érez irántad.

Megjegyzés: Ettől függetlenül – szerintem – úgy illik elmenni egy randevúra (visszafogottaknak „talira”), hogy ha arról van szó, ki tudd fizetni a részedet. Elvégre önálló, modern nő vagy! 😛

Kettőn áll a randi-vásár

Ez persze nem jelenti azt, hogy a nőnek egyáltalán nem kell anyagilag beszállni a kapcsolatba! Szerintem fontos, hogy ne követelőzzön, ne támasszon anyagi igényeket, és ne várja el, hogy meghívják. A nőnek is bele kell adnia a magáét a kapcsolatba, bár azt nem feltétlenül anyagilag teszi. Illetve ha pénzről van szó, akkor nem a direkt, frontális fizetési helyzetekben kapkod a buksza után – pláne nem megbeszélés nélkül.

Mi nők megértjük, hogy a férfi számára a a pénz a demonstráció eszköze is lehet! Szóval nőként a kapcsolathoz való anyagi hozzájárulásodat ne frontálisan tedd, hanem nőies támogatásként és diszkréten.

Kommunikáció

Persze mind másmilyenek vagyunk, így a különféle férfiak is különbözőképpen viszonyulnak ezekhez a kérdésekhez. Éppen ezért érdemes tisztázni ezt a kérdéskört az udvarlóval az első randik egyikén.

Valamikor beszélgess vele a piszkos anyagiakról, arról, ő ezt hogyan képzeli el egy kapcsolatban vagy akár az első találkozások alkalmával. Tisztázzátok az álláspontjaitokat, mert végső soron úgyis az számít igazán, hogy összeegyeztethetőek-e az elképzeléseitek. Ugyanakkor nem biztos, hogy pont fizetés közben érdemes felhozni a kérdést.

Konkrét példa:

Egy ismerősöm mesélte, hogy randira vitt egy leányzót, és amikor fizetésre került sor, a lány megkérdezte, hogy beszálljon-e. A srác alapvetően meg szerette volna hívni, de a kérdés hallatán azt hitte, a lánynak fontos, hogy beszálhasson. A srác udvarias akart lenni, ezért azt mondta, oké, akkor felezzenek. A lány meg azt hitte, akkor ez azt jelenti, hogy nem akar tőle a srác semmit, mert nem hívta meg, hanem barátként kezelte… Ráadásul az illető leányzó egyébként sem volt egy érett teremtés, és tüske maradt benne az eset után. A sráchoz pedig már úgy jutott vissza a sztori, hogy mégis milyen dolog, hogy randin kifizettette vele a részét…

Ahogy láthattátok, ha konkrétan a számla rendezésekor hozod fel a témát az akár félreértéshez is vezethet: lehet, hogy szeretne meghívni és számára természetes lenne, hogy állja a cehhet, de azt fogja gondolni, ez neked fontos, a kérdésedet kérésnek érti és nem akar megbántani a visszautasítással. A továbbiakban pedig eszerint fog hozzáállni, hiszen nem akar megbántani. Viszont ez simán válhat tüskévé a férfiasságában, vagy akár neked is lehet rossz érzés egy idő után, ha azt az érzést kelti benned, hogy nem érsz neki ennyit. Pedig csupán arról van szó, hogy félreértettétek egymást. Szóval vigyázzatok a fogalmazással és azzal, mikor hozzátok fel a témát, igyekezzetek egyértelműek lenni!


Tippek az anyagiaskodáshoz

 1. Soha ne várd el, hogy a pasi fizessen! Nőként mindig úgy menj randevúra, hogy akár fizethesd is a saját részedet. (Így biztosan nem érnek kellemetlen meglepetések, és nem érzed magad kiszolgáltatottnak sem.)
 2. Ha a számla rendezéséről van szó hagyd, hogy lovag lehessen. (Emlékezz rá, hogy ez nem a pénzről szól, egy férfi így mutatja ki, hogyan viszonyul hozzád.)
 3. Az első randik egyikén vesd fel a témát az anyagiakról. Beszéljétek meg közösen, ki hogyan viszonyul ehhez, és hogyan szeretnétek az ilyen jellegű dolgokat kezelni.
 4. Attól, hogy ő fizet, a kapcsolat még ne legyen egyoldalú! A veled töltött idő megéri neki azt a pénzt, amit rászán. De azért ne használd ki, ügyelj a viszonzásra, anyagiakban is, de még ha nem is anyagiakban, de te is tedd bele a kapcsolatba a magadét! (Mármint az anyagiakon túl is, megbecsüléssel, kedvességgel, elfogadással stb.)
 5. Ha ő hozza fel, hogy osszátok el a számlát, ne tegyél megjegyzéseket, csak bólints kedvesen. Attól, hogy tiszteletben tartjuk, hogy ez általában ilyen pasis dolog, még modern nők vagyunk! Arról nem is beszélve, hogy nem támasztunk elvárásokat, mert tudjuk, hogy nem vezet jóra. 😉

Gyakorlati tippek:

 • Ha zavar, hogy mindig ő fizet, az apróbb költségeket vállald magadra, például a szórakozóhelyen ajánld fel a ruhatár rendezését, vagy ha séta közben megszomjaztok, te vedd meg az ásványvizet. Nyugodtan mond el neki, ha zavar (vagy zavarba ejt), ha mindig ő fizet.
 • Ha kellemetlenül érzed magad amiatt, hogy sokat költ rád, javasolj olyan programokat, amikhez nincs szükség pénzre. (Séta a városban, kirándulás stb.)
 • Használd ki az olyan lehetőségeket, ahol a fizetés nem direkt formában történik. Például a klasszikus vacsi-randinál ne mindig étterembe menjetek, hanem hívd meg magadhoz és gondoskodj te az estebédről. Ha bevásárolsz és főzöl, azzal lényegében te fizettél, de mégsem pöckölgetted a férfiasságát az önállóságoddal, sőt! (Ha nem tudsz főzni az se gond, ha rendeled a kaját, a lényeg, hogy a fizetést diszkréten old meg.)
 • Apróságokkal járulj hozzá a találkozókhoz, például süss sütit, ha sétálni vagy kirándulni mentek, gondoskodj üdítőről és elemózsiáról. Akár piknikezni is mehettek, és készülj te a finomságokkal. Ezek is költségek, de így gondoskodásba van csomagolva, ami már nagyon is nőies forma.
 • Kedveskedj! Apró ajándékokkal és meglepetésekkel viszonozd a kedvességét. (Ezzel azért nem árt vigyázni és mértéket tartani, mert a pasiknak az agyára tud menni, ha túlbuzgó valaki.)
 • Gondolkodj előre és fizess diszkréten! Például ha elmentek egy fesztiválra vagy moziba, vedd meg (előre) a jegyeket, de a helyszínen a fogyasztásotokat már átengedheted. Neki jó érzés, hogy költhet rád, meg mutathatja, hogy van mit a tejbe aprítania, te meg élvezheted, hogy a tenyerén hordoz és nem kell a pénztárcáddal bajlódnod. Mindezt úgy, hogy valójában a költségekkel egálban vagytok.
 • Alkalmanként átvállalhatod a számlát, vagy olykor osztozhattok is, például ha moziba mentek a jegyet fizesse ő, de a popcornt már vedd meg te. Ilyen esetben figyelj, hogy mindig jelezd előre, ha te szeretnél fizetni, így fel tud rá készülni és ha csak néha van ilyen, azt csupán a te fura hóbortodnak fogja venni, nem a férfiassága elleni támadásnak.
 • Ha jobb anyagi körülményeid vannak, mint a srácnak akkor se vedd át a stafétát, nem kell nagyobb részt vállalnod a költségekből (legalábbis a kapcsolat elején). Még akkor se, ha ez lenne a racionális, mert azzal könnyen lehet, hogy a férfiasságát rombolod. Ha wellness hétvégére vágysz, de ő nem engedheti meg magának, akkor ne erőltesd, inkább menj el a barátnőiddel wellnessezni, a kedveseddel meg egy alacsonyabb költségvetésű kirándulós hétvégére, ami neki is belefér. Erre ne lemondásként tekints, hanem mint befektetésre a kapcsolat hosszú távú jövőjébe.

Persze ez nem szentírás, mert minden ember más, ezért teljesen természetes, ha valakinek ezek a tippek nem passzolnak a mentalitásához. Nekünk ez jött be, és ezeket támasztotta alá… hát, tudjátok… az évek meg a rutin… 😀 Ha nektek más stratégia hasznosabbnak bizonyult, hozzászólásban tegyétek hozzá, hátha valakinek az fog segíteni. 😉

***

Kövess minket Facebookon és/vagy Instagramon, nehogy lemaradj az újabb eszmefuttatásokról!

Kapcsolódó bejegyzések:

4 thoughts on “Ki fizessen a randi végén?

 1. Csak a balekok fizetnek a csaj helyett. Az ún. fiúbarátaid pedig hatalmas vesztesek, akiket balherének neveltek. Azt hitték, hogyha perkálnak, akkor majd bevágódhatnak.
  A pénz nem csak egy eszköz, azért keményen meg kell dolgozni. Persze ha ilyen újgazdag hülyegyerekekről van szó, akiket anyu meg apu töm pénzzel, akkor valóban csak eszköz, de a többségnek nem az angyalkák hajigálják le az égből.

 2. A balekoknak: Rendben, kifizetem a részem a randi alkalmával. Te pedig a részed a sex alkalmával. A Balatonparton jelenleg 50 perc (a kuruc beállítja az órát) 50.000,- Ft .
  Tehát minden alkalommal 25.000,- Ft – előre ! – fizetve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük