Nézzük más szemszögből ezt a nagy hideget is

5 pozitívum az idei télben

Csak nem akar a végére érni ez a kutyaszorító hideg, és a szürke zimankóban egyre nehezebb barátságosnak lenni a hő- vagy inkább hideg-mérő láttán. Hazafelé a piros lámpánál dideregtem, amikor rádöbbentem, hogy igencsak morcosan kukucskálok ki a kapucnim alól. Hát, hová lett a pozitív szemléletem?

Pedig ebben a dermesztő időben is meg lehet találni azt, ami pozitívum. Például már évek óta nem is nagyon volt rendes hó! Jó, oké én is jobb szeretem a meleg szobából szemlélni a havas tájat – jó messze a csúszós és/vagy latyakos járdától.

Persze, ha nyomon követnénk a népi szokásokat, talán nem ért volna minket meglepetésként az idei, hosszan tartó fagyos tél…

Orsolya napi népi szokás

A hagyomány szerint, amilyen az időjárás Orsolya napján, olyan lesz a tél is. Hát, legutóbb október 21-én eléggé ramaty idő volt, esős, szürke és meglehetősen hűvös volt aznap.

Mi a jó ebben?

Az időjárás egy olyan körülmény, amit nem tudunk befolyásolni, erre csak reagálni tudunk. És a reakciónk nagyon is sokat elárul a gondolkodásmódunkról.

Szóval ezúttal egy kis gyakorlati szösszenettel készültem nektek arról, a morcos pillanataimban hogyan fordítok egyet a nézőpontomon. Mert most ez történt, nagyon morcos voltam a hideg miatt, aztán elkezdtem tudatosan megkeresni, mi a jó az idei télben.

Azért bevallom, igazán nehéz kihívásnak bizonyult megkeresnem azt a néhány dolgot, ami miatt mégis jónak értékelhető az idei telünk. De önnön morcosságom ellen is tennem kellett, meg hát nem vagyok az a feladós típus sem, ráadásul eltökélt vagyok ebben a pozitív szemlélet dologban, szóval lássuk!

1. Jó móka a hó!

Mikor gyerekek voltunk nem számított, hogy mióta van hideg, vagy meddig fog tartani, minden délután lelkesen szaladtunk ki játszani az iskolaudvarra, vagy a játszótérre! Ugráltunk a hóbuckákba, szánkóztunk, hócsatáztunk vagy csak egyszerűen csúszkáltunk a jégen. Kit érdekel, hogy hideg van, ha ilyen jól szórakozunk?

2. Mesebeli tájak

Amikor lehullanak a levelek és a napos órák száma is lecsökken hajlamosak vagyunk elveszni a szürkeségben. Aztán jön a havazás, ami egy új, szinte tündérvilágot varázsol oda, ahol korábban csak kedvetlen színtelenség volt.

Ez az igazán különleges a hóban! Amikor leesik a hó, a szürke kövekből, a hétköznapi tárgyakból, a szomorkás tájból egyszer csak előbukkan valami csodálatos. Mintha csak azt üzenné, hogy még az élettelen dolgokban is rejlik valami magával ragadó szépség.

3. Jégzajlás

Bár sokfelé laktam az országban, jobbára mindig úgy alakult, hogy nagy folyók menti városban telepedtem meg. Ennek ellenére be kell vallanom, nem emlékszem, hogy akár csak egyszer is láttam volna ilyesmit. (Oké, valószínű, hogy csak nem emlékszem, de akkor is. :D) Ez a természeti jelenség egyszerre félelmetes és lenyűgöző!

4. A természet egyensúlya

Minden évben hangoztattam az utóbbi időben, hogy „pedig a természetnek jót tenne, ha igazi tél lenne”. Bár mindig hozzátettem, hogy azért személyes jóllétemnek jobban eleget tesz, ha enyhébb a hőmérséklet… de azért mégis! Elpusztulnak a kártevők, és egy picit fellélegzik a természet, hogy végre kialudhatta magát télen. 😉

5. A jóleső meleg szoba

Bár odakint hideg van, a barátokkal és családtagokkal mégis jóleső melegség varázsolható a lelkünkbe. Az egyik kedvencem a téli időszakban, amikor összejövünk és a hideg elől bemenekülve a kellemes szobában a forró csoki, meg a fűszeres tea mellett kibeszéljük az egész világot!

+ 1 pont:

Ami mégis a legvidámabb dolog számomra az idei télben az az, ahogy a kutyám az esti sétáknál még a zimankós, hideg időben is ugrabugrál és szaladozik. Példát lehet róla venni! Ő megtalálta a mókát és a pozitívumokat ebben a cudar időben is. Sőt, általa én is. Egész egyszerűen még a legnagyobb fagyban sem tudom megállni, hogy ne vigyorogjak a szeleburdi játékosságán. ❤ 🙂

***

Remélem tetszett ez a kis szösszenet, és talán rávilágított arra, hogyan fordíthatunk a nézőpontunkon. A gondolkodásmódról szóló és a pozitív szemlélettel íródott bejegyzéseimet itt találod: pozitív szemlélet

Kapcsolódó írások:

Kövess minket Facebookon vagy Instagramon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük