A Badoo bugyraiban tapasztalgattam… de minek?

Néhány hónapig tengődtem Badoo felhasználóként, és mivel szeretitek az online keresgélés témáját, ezúttal az ott szerzett tapasztalataimat osztanám meg. A háttérsztoriról és az indíttatásaimról annyit, hogy női oldalról fogalmazom meg a tapasztalataimat, valamint én amolyan “normális kapcsolat” párti lányként, ilyen céllal ismerkedtem (volna). A bejegyzés alapjául szolgáló időszak úgy másfél-két éve volt, azóta már lehet némileg változott a helyzet, de én erről tudok beszámolni. Szóval vágjunk is bele  a “mit tapasztalt az egyszeri leány a Badoo bugyraiban” történetbe!

Felhasználóbázis

Az a gyanúm, hogy elég kétes módon bővíthette a felhasználói táborát a Badoo. Nem feltétlenül sumákolásra és kamuprofilokra gondolok (én nem találkoztam ilyennel, bár hallottam gyanúkat), hanem a még nem regisztrált emberek tekintetében, mintha kissé agresszívan és néha alattomosan mászna rá a lehetőségekre. Többektől hallottam, hogy egyszer csak kaptak egy e-mailt, hogy regisztráljanak – és persze ki tudja, honnan és hogyan szerezték meg azt a címet. Nesze neked adatvédelem!

Nekem konkrétan Facebookon érkezett egy értesítés azzal, hogy regisztrált náluk az exem, és ajánlgatta magát az app, hogy kövessem a példáját és regisztráljak én is…

Egyáltalán nem gondolom, hogy az egykori kedvesem szándékosan küldött volna nekem felkérést, másrészt eleve nem olyan típus, aki mindenre engedélyt adna az alkalmazásoknak, szóval gyanús, hogy valami alattomos módon dobta szét az ismerősei között a felkérést a rendszer.

Egy barátnőmmel beszélgetve kiderült, ő is hasonlóan érdekes módon – és érdekes ismerőstől – kapott Facebook értesítést, amiben a Badoo-n való regisztrálásra ösztönözték. Ez már csak azért is gáz, mert sokan nem szeretik, ha mások tudják, hogy társkeresőznek, illetve azért Facebookon kifejezetten lehetnek olyan ismerőseink, akiknek nem akarjuk az ilyesmit az orrára kötni. Én ugyan nem akadtam fent rajta, de adott esetben elég kellemetlen tud lenni, ha az ember az exétől kap ilyen értesítőt.

Nos, a diszkrécióról ennyit…

Regisztráció és első lépések

Maga a felület használható böngészőből, de van applikáció telefonra is. Mivel első körben elég gyanús módon értesültem a Badoo létezéséről, ezért amikor pár hónappal később, egy barátnőm ösztönzésére végül mégis regisztráltam, igyekeztem minél körültekintőbben eljárni.

Számítógépről regisztráltam, és feltett szándékom volt kizárólag ilyen formában használni. Hát, ez nem jött be. Ugyanis többféle megerősítést kért a rendszer az aktivációhoz, ami miatt végül leszedtem az appot telóra, bár azt a szükséges lépések megtétele után elég gyorsan töröltem is, mert első benyomásra nem volt szimpatikus.

Nem tudom, hogy ez még most is így van-e, de női felhasználóként az első 30 napban különféle, egyébként fizetős lehetőségeket is elérhetővé tettek, amit szupererőnek neveznek. Ez a beetetős része ugye, bár azt nem tudom, hogy ezt a férfi oldal is megkapja-e. Viszont, aki aktívabban szeretné használni, annak előbb vagy utóbb muszáj lesz fizetnie, bármely nemhez tartozik is.

Hallottam olyat, aki a regisztráció után csak 3 napig kapott szupererőt, nem tudom ez most hogy van. A szupererő lényege, hogy láthatod kik tetszikeltek, kik szavaztak rád, kik nézték meg az adatlapodat, meg ilyesmi.

Többféle lehetőség is van a keresgélésre. Van a tinderhez hasonló tetszik-nem tetszik része, ugyanakkor fizetős szolgáltatásként elérhető az az opció, ahol megnézheted kinek tetszettél. (Most már a tinderen is van ilyen, bár nem tudom, ott mennyire népszerű.) Mivel egyébként is akkor tudod normálisan használni a rendszert, ha fizetsz, szerintem elég sokan élnek is ezzel a funkcióval. Ezt csak azért emelem ki, mert a tapasztalataim alapján az a gyanúm, hogy ez picit nehezíti az ember dolgát, de erről lentebb még írok.

Emellett van olyan funkció, hogy “emberek a közelben”, valamint érdeklődési kör alapján keresni is lehet. Illetve vannak ilyen szavazgatós dolgok, de ezeket nem nagyon használtam és már nem is igen emlékszem rájuk. A lényeg, hogy többféle lehetőséget is kínál a “találásra” a rendszer.

Kölcsönös szimpátia esetén – vagyis, ha mind a ketten “tetszikeltétek” egymást – automatikusan engedi az üzenetváltást a rendszer. Viszont akkor is kezdeményezhetsz kapcsolatfelvételt, ha nincs “match”, de ebben az esetben a másik eldöntheti, engedélyezi-e , hogy felvedd vele a kapcsolatot vagy sem. Nem emlékszem pontosan, de úgy rémlik a kölcsönös szimpátia megléte nélkül érkező üzeneteket is el lehet olvasni – vagy legalábbis egy részét – és utána lehet eldönteni, hogy engedélyezed-e vagy továbbra sem akarsz ismerkedni az illetővel.

A rendszerben van valami jelvényes dolog is, hogy ki népszerű, meg csevegős, de bevallom ezekkel nem nagyon foglalkoztam, így erre szintén nem nagyon emlékszem.

Felhozatal

Nos, ebben a tekintetben nem vagyok túl jó véleménnyel, legalábbis a párkeresősdis szándékaimat nem igazán elégítette ki. Jellemzően két nagy csoporttal találkoztam: az egyik a nem komolyan vehető, csak nézelődni és beszélgetni ide járó pasik. Mellettük a másik nagy többséget a szexre hajtók adták – belőlük is inkább a manipulálós-játszmázós-vadászós fajták, nem a nyíltan felvállalósok. Értelemszerűen a normális ismerkedésre vágyó nő – ez lennék én – ebből egyik kategóriával sem lakik jól. Persze azért akadtak nem a fenti csoportokba tartozók is, de elég kis arányban találkoztam velük.

Ugyanakkor, aki csak időtöltésre használ ilyen felületeket, vagy nem akar komolyabb dolgot, annak tartogat lehetőségeket ez is. Az első csoporttal a csevegősök el tudják ütni az időt. Míg a másodikként említett csoportból kiválasztott egyedeknél… hát, csak naivan hagynod kell magad, látványosan nem észrevenni mire megy ki a játék, majd kerek szemekkel meglepődni, hogy jujj, ágyba pottyantam. 😀

Akkor inkább a csajok?

Bevallom, egy kis online kalandozásra is vetemedtem, mert gondoltam egyet és lecsekkoltam a konkurenciát. Túl sok energiát nem áldoztam rá, szóval nem teljes körű a felmérés. Az első benyomásom az volt, hogy nem irigylem a pasikat.

Voltak szépek, meg kevésbé előnyös külsejűek is, de nem is adottságokon, hanem inkább a képek milyenségén meresztettem párszor a szememet. Néhány csajszinál tényleg elgondolkodtam, mégis mit akar ilyen képekkel… Az egy dolog, hogy tök jól mutat valami az insta-feedben, de egy társkeresőn?! Persze nyilván nőként másra mondom azt, hogy ez igen, ha pasi lennék, ezt bepróbálnám, szóval talán a véleményem sem annyira releváns.

Végül némi pörgetés után csak találtam olyan leányzót, aki képek alapján “szimpi volna ha”… szóval értitek. 😉 De még mielőtt örült volna az elképzelt pasi alteregóm, a lány adatlapjáról kiderült, hogy bár a fiúkat sem veti meg, inkább a lányokat preferálja… Hát, nem mondom, hogy nem gondolkodtam el… 😀

Kéretlenségek

A magam részéről mindig hadilábon állok az olyan felületekkel, ahol bárki írhat üzenetet. Persze itt azért van egy szűrő, és nem muszáj engedélyt adni a levelezésre, ami némi védelmet azért jelent. De azért, mert nem adok engedélyt, attól a másik még írhat, ami ott fog tetszelegni a virtuális postaládámban. Sőt, ha nem érkezik reakció, sokszor jön a nem túl barátságos stílusban megírt kiosztás.

Sosem tudom, mit is kezdjek ezekkel, mert egyrészt a nem az nem, másrészt megértem, ha néha nehéz az online társkereséssel járó mellékhatásokat kezelni.

A Badoo felületén is volt rá példa, hogy próbára tétetett, mit vagyok képes tolerálni. Pedig tudom, hogy sok ilyen üzenet inkább frusztráció-levezetés és gőz-kiengedés, de azért bosszantó tud lenni, amikor úgy csinálnak, mintha mindig mindenkinek szabad utat kéne adni. Pedig amellett, hogy ez nem életszerű, még véletlenül sem olyasmi, amit ők maguk egyébként megtennének. (A “szingli mami meg a negyvenes nő hagyjon már lógva” tipikus esete ugyebár…)

Ha már kéretlenségek, akkor most kaptok egy kis kéretlen eszmefuttatást a témáról, akit nem érdekel, görgessen a következő ponthoz, ott visszatérünk az eredeti témához.


Nekem is voltak olyan időszakaim, amikor túl sok volt és elegem lett. Volt, amikor kiakadtam, hogy már megint kosarat kaptam. De nem hiszem, hogy a sikertelenségünk frusztrációját egy másik emberre kell zúdítani, főleg nem a másikat okolni érte. Pláne nem kollektívan elítélni az ellenkező nemet. Persze tudom, sokan megteszik ezt, női és férfi oldalról is blogposztok tucatjai szólnak a másik oldal szapulásáról.

Mégis úgy gondolom, ha sikertelen vagy, nem a másikat kéne okolnod és főleg nem kiosztani a döntéséért. Inkább gondolkodj el magadon, meg azon, hogy bizonyos dolgokhoz talán te nem viszonyulsz megfelelően. Minden embernek joga van dönteni, joga van rosszul dönteni, az ő élete, az ő dolga, sőt, a következményeit is ő viseli.

Nem az én tisztem pálcát törni afölött, ki milyen preferenciák alapján válogat és választ, az ő dolga, ő tudja, lelke rajta. De azért azt nehezen értelmezem, ha saját maguknak fenntartják a jogot, hogy eldönthessék mit szeretnének, elvárják, hogy ezt tiszteletben tartsák, de ugyanezért a másikat már megszólják. Praktikus példa, amikor kiakad és hisztizik az – állítólag érett, felnőtt férfi létére – ötvenes pasas, ha a huszonéves csaj nem vele, hanem saját korabeliekkel szeretne ismerkedni…

Figyelem! A következő sorok a nyugalom megzavarására alkalmasak lehetnek!

Megtörtént eset: “…mégis mit képzelsz magadról,  te hülye cafka, persze amikor egy normális pasi ír, akkor kikosarazod, de fogsz te még sírni a jóravaló papamaci után, aki mindent a segged alá tett volna, nagyon meg fogod te még bánni ezt, amikor a lyukrahajtó szépfiúk használat után elhajigálnak, te kis …”

Ez egy olyan – nálam jó 20 évvel idősebb – férfitól származik, aki az előző üzenetében – pusztán képek és a két soros, szűkszavú bemutatkozóm alapján – még az egekig magasztalt, hogy milyen édes, tiszta szívű, aranyos, kedves, nagylelkű lány vagyok, látszik rajtam, milyen szép lelkem van…


Szóval, bár a Badoo rendszerében engedélyezni kell a szimpátia nélküli csevegéseket, azért benne van a pakliban, hogy a frusztráció hajtotta, szélsőséges megnyilvánulások mégis megtalálnak. Ha valaki ezt nem bírja tolerálni, inkább válasszon olyan felületet az online ismerkedésre, ahol csak akkor tudnak írni neki, ha kölcsönös a szimpátia.

Randi-mérleg

Nem igazán sikerült nekem az ismerkedés ezen a felületen, két hónap alatt összesen egyetlen randi jött össze erről az oldalról. Nem vagyok a “pörgessük ezerrel a randikat” híve, de ez még nekem is nagyon szegényes. Más felületeken azért sokkal gördülékenyebben boldogulok. Persze lehet, csupán arról van szó, hogy a Badoo-n lévő csajok sokkal jobban néznek ki nálam, így a versenyben esélyem se volt a normális pasiknál. 😀 Máshol mindenesetre jobban tetszettem a közönségnek, szóval inkább ott próbálkoztam.

Az az egy illető, akivel mégis összejött a randi tök normális srác volt, de nagyon nem volt meg köztünk az összhang, elég más mentalitásúak voltunk, közös pontok se nagyon voltak, így egyikünk sem erőltette a folytatást.

Egyébként volt egy másik srác is, akivel majdnem eljutottunk a randiig, de kicsit nehéz eset volt. Volt ott hiszti, lemondott találkozó, telefonon keresztüli toporzékolás, játszmázás, meg közvetlenül randi előtt bekeverés. Amikor már nem először állok ott, a kedvéért kirittyentve magam, és közvetlenül a megbeszélt időpont előtt kapok egy hívást, hogy ugyan tegyük már arrébb egy órával, mert még be akarok ugrani valahova… Nos, az ilyen húzásai végül annyira lelomboztak, hogy elment a kedvem az egésztől.

Szóval erősen mínuszosak a tapasztalataim. Bár nem is annyira a randik miatt, hanem leginkább azért, mert nagyon sokakat nem lehetett komolyan venni, már a csevegés során sem. Mert…

Csak fényezni akarták a micsodájukat…

… és nem azt a micsodájukat…

Sokan csak egó-tuningolni akartak és semmi valódi ismerkedési szándék nem volt bennük, pusztán arra vágytak, hogy valaki egy kicsit hízelegjen nekik és sütkérezhessenek a női figyelemben. Mások meg használták ugyan a felületet, rendszeresen beléptek, de elég passzívak voltak, néha kifejezetten az volt az érzésem, csak várják a sült galambot.

Az egyik fő problémám mégis az volt, hogy csak úgy működött az egész ismerkedés-keresgélés téma – így is kevés sikerrel – amikor arról az oldalról válogattam, ahol azt láttam, kiknek tetszettem eddig. Ha csak itt nézelődtem, még nagyjából normális mederben, legalább elindultak a beszélgetések. Még be is értem volna ezzel, de így elég kicsi volt a merítés, ami nehezítette a pályát. Nyilván ez hozzátett ahhoz, hogy csak egy randi valósult meg innen.

Érdekesség, hogy amikor csak a tinderről ismerős tetszik-nem tetszik húzkodásokat nyomtam, esetleg a felhasználók között keresgéltem, még ha volt is kölcsönös szimpátia, mégsem lett belőle sok minden. Jellemzően még értelmes csevegés sem. Persze más felületeken sem lesz minden “match” sikeres, de ezen az oldalon tényleg nagyon alacsony arányokat tudtam összehozni. Egyébként ugyanazokat a képeket tettem fel ide is, mint kicsit később például tinderre, és ott egészen más eredményeket tapasztaltam…

Ahogy említettem, szerintem sokan használják a “nekik tetszettél” oldalt. Legalábbis nekem ez volt a gyanúm. Leginkább akkor haladtak normális keretek között a szimpátia-csevegés-stb. folyamatok, amikor a pasi tetszikelt először, majd később konstatálta, hogy ez kölcsönös. Amikor csak úsztam az árral és használtam a lehetőségeket, olyankor jöttek az arány-tolódások a csökkenő eredményekkel.

Az volt a benyomásom, ha egy pasi látja, hogy bejön nekem, úgy már teljesen máshogy áll hozzám, és máshogy kezel, mintha ő nyomna rá először a tetszik gombra. Kvázi elkönyveli, hogy ez a csaj tiszta sor, úgyis bejövök neki, akkor nem kell tennem semmit, kezdeményezzen csak ő, sőt csábítson el ő engem, ha annyira akar.

Pedig azért – hogy tinderes terminussal éljek – az, hogy jobbra húzom, még nem azt jelenti, hogy a lábai előtt heverek…

De általánosságban is azt éreztem a Badoo közegben, arra várnak a pasik, hogy megkörnyékezzem őket, és ha elég nagylelkűek, esetleg hajlandóak elfogadni a közeledésemet. Viszont rengetegszer tapasztaltam, hogy az adott egyén semmiféle energiát nem volt hajlandó beletenni a folyamatba. Ebbe a kiskirálylányos hozzáállásba Badoon durván sokszor futottam bele.

Ennél még a nőcsábász is jobb, legalább férfias viselkedésmintákat alkalmaz…

Bárki is teszi meg az első lépést, azért elvárható, hogy a másik oldalról is tegyenek a dologba. Lehet, hogy ez manapság nem divat, de én azért törekszem, hogy partner legyek a folyamatban, még ha ez adott esetben “csupán” azt jelenti, hogy igyekszem normális választ írni, plusz pont ha szellemes is, de lehessen rá reagálni, mert azzal is segítek a másiknak tovább vinni a beszélgetés fonalát.

Egy kapcsolatba mind a két félnek bele kell tennie a magáét, szerintem ez nincs máshogy akkor sem, ha online történnek az első lépések. Szóval női és férfi kiskirálylányok, javasolnék néhány önfejlesztő kurzust. 😛

Nem vagyok egy nagy kezdeményező, nem is annyira elvből, mint inkább, mert általában nincs rá szükségem. Itt viszont párszor bepróbálkoztam az első lépések megtételével, mégse rajtam múljon, de hiába is törtem magam… Nem tudom, hogy azért, mert a pasik nem szeretik, ha a nő kezdeményez, vagy csak nem voltam szimpi, de nem hozott eredményt ez a taktika sem. Gyorsan abba is hagytam, és nagyjából itt volt az a pont, hogy jó, nekem ebből ennyi elég volt. Ami nem megy, azt ne erőltessük, ugyebár. 🙂

Összességében

Nekem nem voltak túl jók a tapasztalataim, legalábbis eredményesek egyértelműen nem. De azért ez ne riasszon meg senkit, nincs kizárva, hogy csak nekem nem jött be, vagy én bénáztam el valahol. Persze az is lehet, csak nem akarom elfogadni, hogy nem vagyok elég jó nő. 😀 Bár akkor nem tudom, máshol miért nagyobb az érdeklődés.

Összehasonlítva a tinderen sokkal vegyesebb a felhozatal, szándékok tekintetében is, én onnan jobban tudtam meríteni. Ugyanakkor az is tény, hogy a felhasználók bőségessége miatt Budapesten sokkal egyszerűbb tinderezni, mint vidéken. Azt tudom, hogy a Badoo vidéken is népszerű, és talán még kedveltebb is néhol, szóval ezt sem árt figyelembe venni. Nem annyira leegyszerűsített a felülete, több féle lehetőséget kínál, így talán nyitottabbak az opciók is, aminek megvannak az előnyei is.

Egyébként nem gondolom teljesen reménytelennek a felületet, még ha nekem akkoriban nem is volt eredményes. Egy próbát mindenképpen megér annak, aki keresgélni szeretne. 😉

Ha árnyalnátok a képet és a saját tapasztalataitokat is megosztanátok, egyrészt ne habozzatok, használjátok a hozzászólás funkciót bátran, másrészt meg is köszönöm, hiszen ez itt csak egyetlen vélemény, és nem megkérdőjelezhetetlen, szóval tegyétek hozzá a magatokét nyugodtan! 😉

***

Tetszett? Nézz szét a lenti ajánló sávban, vagy nézz körül a Pár-Találó kategóriában, ahol további társkeresős bejegyzéseket is találsz!

Kövess minket Facebookon vagy Instagramon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!1 thought on “A Badoo bugyraiban tapasztalgattam… de minek?

  1. Halihó ! Végigolvastam az írásod és eléggé meglepődtem, hogy női oldalról is ilyen problémák merülnek fel. Én abba a pici férficsoportba tartoznék, aki komoly kapcsolatot keres, de úgy látom, ez a Badoo-n esélytelen. Egyrészt visszahúzni szinte alig húznak, üzenetekre nem válaszolnak, írhat az ember bármit. Akivel pedig kialakul közös kapcsolat és beszélgetés, az teljesen közömbös, pár nap alatt eltűnik, nem tud írni. Aztán volt aki pl randira nem jött el…
    Szóval Badoo nem jött be, viszont a Tinder igen. Itt több találat volt, beszélgetések is, ilyen is olyan is. Sok rosszat hallottam róla, de szerintem ezekbe a dolgokba bárhol bele lehet futni. Volt talim olyannal, aki csalt a képeivel, de voltak teljesen normális talik is, csak nem alakult aztán mégse tovább, ha nincs meg a “katt”, akkor hiába vannak közös pontok. Először magamban kerestem a hibát, biztos elrontottam, de aztán eszembe jutott, ahogy én is, ők is többekkel találkozhattak és volt szimpatikusabb is nálam… Aztán persze volt olyan tali is, ami komolynak indult és “komolytalan” lett a vége…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük